Kdyby srovnatelná epidemie zasáhla Německo, zemřelo by více než 17 tisíc osob. Foto: pixabay.com

Samoa řeší smrtící epidemii spalniček, odpůrce očkování zatčen

Desítky obětí, většina z toho děti mladší pěti let, si vyžádala epidemie spalniček, která zasáhla malý ostrov Samoa v Polynésii. Od letošního října v zemi s necelými dvě stě tisíci obyvateli onemocnělo spalničkami téměř čtyři a půl tisíce osob. Přesto Edwin Tamaese, tamní nejhlasitější odpůrce očkování, tvrdí, že právě vakcinace je „největší zločinem proti lidem“ a nakažené děti lze snadno vyléčit vitamínem C a papájou. Před několika dny byl zatčen, protože ignoroval předchozí varování úřadů, aby přestal šířit dezinformace ve chvíli, kdy v zemi na spalničky umírají malé děti.

Fa’aoso Tuivale spolu se svým manželem sedí na nedávno zaschlém betonovém obrubníku, který ohraničuje hroby jejich dětí, tříleté Itily a třináctiměsíčních dvojčat Tamary a Saleho. Od jejich úmrtí uplynul pouhý týden. „Smrt mých dětí přišla uprostřed noci jako zloděj. Nikdo jí nečekal. Bylo to tak náhlé,“ popsal své pocity britskému deníku The Guardian Tuivale Luamanuvae Puelua. „Mysl máte najednou prázdnou a nedokážete mluvit, protože nemáte slova, která by dokázala popsat, jak se s ženou cítíme poté, co jsme se museli rozloučit s našimi dětmi,“ řekl zdrcený otec. Jeho rodina je bohužel jednou z mnoha spalničkami zasažených v malém polynéském státě Samoa. Ten byl až doposud známý spíš jako tropický ráj pro turisty zejména z USA, Austrálie a Velké Británie. Od letošního října ale čelí obtížně zvladatelné epidemii spalniček. Ta si vyžádala už 65 úmrtí, z toho naprostá většina byly děti mladší pěti let.

Samoa se tak stala tragickým důkazem toho, jaký dopad má šíření dezinformací o očkování. Podle amerického profesora pediatrie a vakcinologie Petera Hoteze, který vede National School of Tropical Medicine na Baylor College of Medicine v Houstonu, je možné, že to, co se nyní děje na tomto ostrově, se bude častěji odehrávat i v jiných částech světa. Veřejný prostor ovládají odpůrci očkování, úřady nejsou schopné tuto situaci zvládnout a infekce se šíří, což s sebou přináší úmrtí, kterým by přitom bylo možné předejít díky očkování. „Jsme svědky toho, jak odpůrci očkování pokračují ve svém predátorském chování, zasahují jednotlivé komunity, ostrovní národy i celé země, což vede ke snižování proočkovanosti. A to je vážnou hrozbou pro veřejné zdraví,“ shrnul pro australský zpravodajský web SBS News. Podle něj je tak zcela na místě, aby po té, co se podaří epidemii zvládnout a situace se uklidní, proběhlo podrobné vyšetřování, jak situaci ovlivnili právě odpůrci očkování. Sám Hotez se stal výraznou postavou na poli očkování a veřejného zdraví. Aktivně se snaží vyvracet mýty, které šíří odpůrci očkování. Mimo jiné napsal knihu  Vaccines Did Not Cause Rachel’s Autism (Očkování nemůže za Rachelin autismus, Hotez má dospívající dceru s poruchou autistického spektra – pozn.red.). „Ti, kteří obvykle zastupují veřejné zdraví, nebyli schopni nebo ochotni reagovat. Tak vzniklo vakuum, kdy se nikdo doopravdy nepostavil antivakcinační lobby, která nemá protivníka. A tak jsem si jako vakcinolog, pediatr a otec dospělé dcery s autismem řekl: když já nic neudělám, tak potom kdo?“ popsal své důvody. Jeho práce však vede k tomu, že opakovaně čelí agresivním výpadům ze strany odpůrců očkování. „Je to děsivé,“ dodal.

Šíření lží je zločin, který zabíjí

Samoa v letošním roce oficiálně přestala být rozvojovou zemí, nicméně proočkovanost proti spalničkám se před propuknutím epidemie pohybovala podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi 30 až 40 %, což bylo výrazně méně než na sousedních ostrovech, kde dosahovala okolo 90 %. Ještě před čtyřmi lety zde bylo proti spalničkám očkováno 85 % ročních dětí, v roce 2017 to bylo 60 % a v loňském roce již jen 31 % pětiletých dětí.

Důvodem k tak prudkému poklesu je tragická událost, na níž se později nabalily různé dezinformace. Jak popisuje britský deník The Guardian, v roce 2018 zemí otřásl skandál, kdy dvě děti zemřely po podání vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Během vyšetřování jejich úmrtí vyšlo najevo, že příčinou nebylo očkování samotné, ale fakt, že zdravotní sestry z nedbalosti smíchaly očkovací látku se svalovým anestetikem. Nedůvěra v očkování však byla zaseta a narůstala.

Konkrétním příkladem hlasitého odpůrce očkování je blogger bez jakéhokoliv zdravotnického vzdělání Edwin Tamasese. Ten mimo jiné tvrdil, že „očkování je největším zločinem proti lidem“ a vakcína proti spalničkám nechrání. Na svém facebookovém profilu psal také to, že „stačí 1000 mg vitamínu C rozpustit v hrnku s vodou a podávat každé 3 hodiny. To děti zachrání a za 16 hodin budou znovu stát na nohou“. Plošná vakcinace proti spalničkám je prý „holé šílenství“, které je třeba zastavit. Proto se snažil získat pomoc od zahraničních odpůrců očkování, zejména z USA, v podobě balení potravinových doplňků s vitamínem C. Také pořádal semináře o „svobodné volbě“, za které od účastníků vybíral v přepočtu 200 amerických dolarů. Podle samojského ministerstva zdravotnictví však jeho semináře byly „hrozbou pro veřejné zdraví“.

„Odpůrci očkování se objevují ve velkém počtu, jakmile se objeví obavy a nedostatek důvěry. To je podstatou toho, co se nyní děje na ostrově Samoa. Lidé nemají důvěru v očkování a ve zdravotnický systém,“ vysvětlil Nikki Turner, ředitel poradenského centra pro očkování při univerzitě v novozélandském Aucklandu. Zásadní vliv podle něj mají sociální sítě, které umožňují rychlé šíření dezinformací o očkování mezi veřejností. Například manželka jednoho z hráčů místní rugbyové ligy a zdejší celebrita takto nedávno tvrdila, že „povinné očkování je nacistické zvěrstvo“. Na Samou také podle informací BBC přijíždí aktivisté bojující proti očkování ze zahraničí, zejména z USA, aby zemi „zachránili“.

Ostrovní úřady se však rozhodly jednat. Očkování proti spalničkám se zde v okamžiku, kdy země čelí vážné epidemii, stalo povinné. Země oficiálně vyhlásila stav nouze. Školy jsou zavřené a veřejných akcí se nesmí účastnit děti a mladiství mladší 17 let, aby se vysoce infekční spalničky dále nešířily. Z hlavního města Apia se tak podle místních médií stalo „město duchů“.

Sám Edwin Tamasese byl před několika dny zatčen poté, co dostal písemné varování, že porušuje nařízení vlády a snaží se zvrátit snahy o zvládnutí epidemie. Ve čtvrtek 5. prosince byl však zatčen. Na svůj facebookový profil napsal, že „pro rodiče, kterým musí pomáhat, nemůže udělat více“. Následně opět doporučoval podávání vitamínu C a znovu odmítl „šílenství“ očkování. Podle samojského ministra komunikace Afamasaga Rico Tupaiho právě odpůrci očkování „zpomalují“ snahy vlády o dosáhnutí potřebné proočkovanosti. „Bohužel jsme měli případy dětí, které zemřely poté, co se dostaly do nemocnice, což byla jejich poslední možnost. Následně jsme zjistili, že se k jejich rodinám dostaly informace proti očkování, a proto tyto děti nebyly očkovány,“ popsal.

Nikdo nechce vidět své děti umírat

Pro srovnání toho, jak závažná je situace na ostrově Samoa, přepočítal americký web ScepticalRaptor.com úmrtí na počet obyvatel v jiných státech světa. Vycházel z údajů o 42 úmrtí ke 29. listopadu. Nyní je však potvrzených úmrtí na spalničky v zemi už 65. V případě, že by srovnatelná epidemie spalniček zasáhla například Německo, na infekci by zde zemřelo více než 17 tisíc osob, ve Francii by byl počet úmrtí vyšší než 14 tisíc a v Číně by zemřelo téměř 300 tisíc osob. Ostrovní úřady pak požádaly obyvatele, kteří nejsou očkováni proti spalničkám, aby na svůj dům vyvěsily červený prapor, aby bylo zřejmé, kde je ještě nutné očkovat. „Rodiče dostávají protichůdné informace o očkování a je pro ně velmi obtížné rozeznat, co je pro jejich děti nejlepší,“ citovala agentura Reuters Cate Heinrichovou, mluvčí UNICEF pro oblast Pacifiku. „Toto je problém na ostrově Samoa, ale také globálně s odpůrci očkování,“ dodala.

Vůbec první obětí epidemie spalniček na ostrově byl malý Peter von Heiderbrand. „Nikdo nikdy nepřemýšlí nad tím, že bude pohřbívat své děti. Vždy si myslíte, že to budou vaše děti, kdo vás pohřbí,“ popsal své pocity deníku The Guardian jeho otec Jordan von Heiderbrandt. Samojská vláda tento týden oznámila, že se jí podařilo dosáhnout proočkovanosti proti spalničkám 90 %. Je však možné, že si spalničky vyžádají ještě další oběti. Do země přicestovaly zdravotnické týmy ze zahraničí, zejména z USA, Austrálie a Velké Británie. UNICEF poskytl vakcíny. Přesto se v zemi stále nabízí „alternativní“ léčebné postupy jako podávání čajových listů. „Když jsou lidé zoufalí, hledají různé způsoby, jak získat pomoc. Nemůžeme jim vzít právo rozhodnout se, kam půjdou. Poskytujeme jim však potřebné informace, aby mohli učinit informované rozhodnutí, což je ale náročné,“ vysvětlil hlavní hygienik ostrova Take Naseri, který současně vyzval rodiny k tomu, aby vyhledaly lékařskou péči dříve, než u dětí infikovaných spalničkami nastanou vážné komplikace.

Na spalničky se stále umírá

WHO před několika dny zveřejnila statistiky o výskytu spalniček v roce 2018. V loňském roce v důsledku této infekce zemřelo 140 tisíc lidí, z toho většinu tvořily malé děti mladší pěti let. Celosvětově se spalničkami nakazilo téměř 10 milionů osob. „Skutečnost, že každé z těchto dětí zemře na chorobu, které lze předejít očkováním, je nehorázná a představuje obrovské kolektivní selhání při ochraně těch nejzranitelnější,“ citovala agentura Reuters ředitele Tedrose Adhanom Ghebreysuse. Vůbec nejvíce případů spalniček připadlo na Libérii, Ukrajinu, Demokratickou republiku Kongo, Madagaskar a Somálsko. Zatímco v roce 2017 WHO odhadovala počet případů spalniček na 7 585 400 a počet úmrtí na 124 tisíc, v loňském roce už spalničkami onemocnělo 9 769 400 osob a podlehlo jim 142 300 lidí.

Rok 2019 pak bude téměř jistě ještě horší. Podle údajů WHO už během prvních jedenácti měsíců letošního roku je celosvětově počet případů spalniček trojnásobě vyšší než za stejné období předchozího roku. Například v USA je výskyt spalniček nejvyšší za posledních 25 let. Albánie, Česko, Řecko a Velké Británie přišly o status zemí, kde se spalničky již nevyskytují. Profesorka Heidi Larsonová, která vede projekt na podporu důvěry v očkování a současně působí London School of Hygiene & Tropical Medicine, jsou čísla o výskytu ohromující. „Některé země se snaží bojovat proti ohniskům nemoci, ale některé z nich bohužel příliš pozdě,“ uvedla.

Ludmila Hamplová