Vzpomínky léčí. Jaké byly vaše vánoční tradice v době, kdy jsi vyrůstal/a? Otázka, která může být položena během reminiscenční terapie seniorům s demencí. Foto: Pinterest/ Albert Chevallier Tayler Vánoční strom

Vánoce, filmy pro pamětníky a koledy mohou pomoci pacientům s demencí

Reprízy starých filmů a vánoční koledy nemusí být jen sváteční kulisou, ale zřejmě i užitečným nástrojem pro pacienty s demencí a jejich rodiny. Snímky, které lidé viděli nesčetněkrát, stejně jako známé koledy, mohou stimulovat „emoční vzpomínky“ a tím udržovat mozek aktivní bez ohledu na to, zda si je člověk schopen uvědomit děj filmu či jiné detaily. Doporučuje to britský profesor Alistair Burns, národní ředitel NHS England pro problematiku demence.

 

Sváteční dny obvykle znamenají rodinné návštěvy. Pro pacienty s demencí a jejich blízké to ale může být náročnější než pro jiné. „Pro osoby trpící demencí může být obtížné sledovat spletité rozhovory uprostřed vánočního chaosu a hluku, a mohou si tak připadat vyloučení,“ vysvětlil pro britský deník The Independent profesor Alistair Burns, národní ředitel NHS England pro problematiku demence. Současně nabídl několik konkrétních doporučení pro pacienty s demencí a jejich rodiny pro následující sváteční dny. Společným stmelujícím prvkem podle něj může být sledování filmů pro pamětníky i poslech vánočních písní. Mohou totiž vyvolat „emoční vzpomínky“. Má to smysl, i když už si lidé s demencí nebudou schopni vybavit detaily filmového děje. Mohou si tak podle profesora Burnse, který se jako psychiatr specializuje na problematiku stáří a demencí a působí mimo jiné University of Manchester, vybavit to, jak se naposledy cítili, když film viděli nebo poslouchali vánoční hudbu. Tímto jejich mozek zůstane aktivní navzdory přítomnosti demence.

Podle britské Alzheimer’s Society žije ve Velké Británii 850 tisíc osob s některou z forem demence. Jeden ze čtrnácti lidí starší 65 let tak trpí touto poruchou a mezi lidmi staršími 80 let je to už každý šestý. Počet těchto pacientů navíc spolu s prodlužující se délkou života roste. Podle odhadů této organizace tak v roce 2025 bude v zemi žít téměř jeden milion osob s demencí. Také v Česku roste počet pacientů s některým z typů demence. Nyní u nás žije asi 150 tisíc nemocných s Alzheimerovou chorobou a dalšími demencemi. V roce 2036 však jejich počet podle odhadů zdravotních pojišťoven vzroste na více než dvojnásobek. Podrobněji jsme o nárůstu těchto pacientů v Česku psali zde.

Být součástí společenství, i když trpím demencí

Profesor Burns je přesvědčen o tom, že je důležité dát pacientům s demencí pocit, že jsou součástí rodiny, i když je pro ně obtížné zapojit se do rozhovoru. „Být spolu v kruhu rodinném a pustit si oblíbený starý film, prohlížet si fotoalba, hrát společenské hry nebo dokonce zpívat koledy, to všechno může lidi spojit a dát všem pocit, že jsou součástí společné zábavy,“ popsal psychiatr. Podle něj je také vhodné, aby rodinné návštěvy byly rozložené na více dnů a neprobíhaly všechny v jeden den, což může být pro pacienty s demencí vyčerpávající a stresující zároveň. Současně je důležité neprovádět kvůli svátkům v domácnosti, kde tito lidé žijí, drastické změny, například zásadně měnit uspořádání nábytku nebo použít velké množství dekorací. Pro pacienty s demencí by to mohlo být matoucí. Nic ale nebrání tomu, aby se člověk s demencí zapojil podle svých možností do vánoční výzdoby. Už jen to, že pomohou zavěsit nějaké ozdoby nebo dekorace jim může pomoci cítit se užitečnými.

Samotná přítomnost této poruchy ale neznamená, že by se člověk nemohl radovat z toho, že je na Vánoce s lidmi, které má rád. „Ať už se jedná o starý song, klasický vánoční film, nostalgické vzpomínky, mohou být užitečné pro ty, kteří trpí demencí. Mohou jim pomoci udržet jejich sebeúctu, sebevědomí, vědomí sebe sama, a také zlepšit sociální interakce s ostatními,“ popsala ​Kathryn Smithová, provozní ředitelka Alzheimer’s Society. Nicméně je potřeba si uvědomit, že mezi lidmi trpící demencí jsou rozdíly. „Každý člověk s demencí je však jiný, proto je důležité naslouchat a vyhovět specifickým přáním a potřebám vašeho milovaného,“ dodala. Je také možné, že kvůli nemoci bude nutné změnit vánoční plány. Proto se na tuto variantu raději připravte předem a příliš neprožívejte, když něco nevychází přesně podle původních představ.

Podle profesora Burnse navíc vánoční období může být prvním okamžikem, kdy rodina zpozoruje příznaky demence. K nim patří změny nálad, emoční labilita, horší kognitivní schopnosti, častější zapomínání nebo stavy úzkosti či agresivity spojené právě v situacích, kdy si člověk nemůže na něco vzpomenout nebo cítí, že jeho paměť se zhoršuje.

Vyvolávejte šťastné vzpomínky

Vánoce mohou být vhodným terapeutickým okamžikem pro pacienty s demencí, domnívají se také psychologové Michael R. Nadorff a Mary E. Dozierová, kteří působí na Mississippi State University a zabývají se v rámci gerontopsychologie mimo jiné „reminiscenční terapií“, tedy činností, jejíž smyslem je cílená práce se vzpomínkami. Pro americký magazín The Conversation popsali, jak konkrétně pracovat s pacienty trpícími demencí během vánočních svátků. „Během reminiscenční terapie jsou senioři vybízeni k tomu, aby mluvili o svých vzpomínkách napříč celým svým životem, zejména o svých pozitivních zážitcích,“ přibližují psychologové. Podle nich je běžné, že neformální pečující, kteří o svého blízkého pečují během celého roku, cítí během Vánoc vyčerpání. Nicméně právě svátky, které mají odlišnou atmosféru, domácnost je vyzdobená a servírují se sváteční pokrmy, mohou být vhodnou příležitostí k tomu, aby lidé s demencí vzpomínali na Vánoce, jež prožili ve svém životě.

Ukázka „vánoční“ reminiscenční terapie

  • Jaké byly vaše vánoční tradice v době, kdy jsi vyrůstal/a?
  • Měli jste vánoční stromeček? Kdo a kdy ho zdobil?
  • Co jste během svátků jedli? Jaká jste měli sváteční jídla?
  • Jezdili jste někam během vánočních prázdnin? Koho jste navštěvovali?
  • Jaké byly vaše první Vánoce s mámou/tátou?
  • Jaké byli Vánoce, když jsme se narodili? Co jste pro nás s mámou/tátou chystali?
  • Co jste rádi dělali na Silvestra?

„Analýza několika výzkumů reminiscenční terapie u demence naznačuje, že je to způsob, jak zvýšit kvalitu života, komunikaci a náladu nemocných. Jedinci, kteří se věnují reminiscenční terapii se svými blízkými, uvádí, že tato zkušenost je pro ně obecně pozitivní, a může být účinnou strategií pro zvládání situací, kdy je komunikace obtížná,“ přibližují experti s tím, že další studie ukazují, že tato terapie umožňuje emociální blízkost pečujících s jejich blízkými trpícími demencí. Současně oba autoři nabízí konkrétní tipy, jak během vánočních svátků využít metody reminiscenční terapie. Vhodné podle nich je zapojit dementní osoby do přípravy vánoční atmosféry a umožnit jim zapojit všechny smysly, od hmatu, kdy například pomáhají péct cukroví a připravovat pokrmy, čich, kdy cítí vůní jídla, až po chuť, kdy jedí hotové chody. Vhodné je také použít fotografie zachycující některé z minulých oslav Vánoc nebo zapojit sluch při poslechu koled a vánočních melodií. „Buďte pozornými posluchači a udržujte oční kontakt se svými blízkými. Nakloňte se k nim tak, aby věděli, že jim věnujete svou ničím nerušenou pozornost,“ doporučují psychologové s tím, že je dobré klást také doplňující otázky a dát svým blízkým, kteří trpí demencí, pocit, že se o ně zajímáte.

Ludmila Hamplová