Zdravotníci se obávají, že by se nový koronavirus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku příští týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Foto: needpix.com

V Číně přibylo 17 případů nákazy novým virem, zdravotníci se bojí šíření během čínského nového roku

Čína včera oznámila, že evidovala 17 nových případů zápalu plic, který způsobil nový druh koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters. Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku příští týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Čínský nový rok letos připadá na 25. leden.

 

Tři z nakažených jsou ve vážném stavu, uvedly zdravotnické úřady v 6,5 milionovém Wu-chanu. Dosud bylo v Číně evidováno 62 případů této nákazy a dva lidé zemřeli, přičemž onemocněli pouze lidé ve městě Wu-chan v centrální Číně, uvedl Reuters. U sedmnácti nových pacientů se příznaky onemocnění, jako jsou například horečka či kašel, začaly objevovat před 13. lednem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na twitteru upozornila, že některé z nových případů nevypadají, že by byly nějakým způsobem spojeny s tržištěm ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody. Právě trh Chua-nan je přitom považován za místo, odkud se virus začal šířit. Jak informovala čínská státní média, úřady ve městě posílily dohled nad některými akcemi a snížily počet nejrůznějších veřejných shromáždění. Na letišti, nádraží i v dalších dopravních uzlech rovněž již od 14. ledna používají i infračervené teploměry, aby mohli důkladně prověřovat cestující.

Čínská národní komise pro zdraví včera ve svém vůbec prvním prohlášení k tématu uvedla, že vypuknutí nové nákazy je „pod kontrolou“. „Cesta přenosu nového viru ještě nebyla zcela zmapována a jeho původ je neznámý,“ dodala komise s tím, že bude v příštích dnech celou situaci podrobně monitorovat.

Americké úřady v pátek oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolovat všechny cestující, jež z Wu-chanu přiletí. Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí, včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako jsou dýchací onemocnění SARS či MERS. Podle čínských úřadů virus šířící se ve městě Wu-chan může u některých pacientů vést k závažným problémům.

Experti se podle Reuters domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo a není zcela jasné, zda se přenáší z člověka na člověka. V Thajsku byly evidovány dva případy nákazy, zatímco v Japonsko jeden. Vždy šlo o osoby, které žily či ve Wu-chanu, nebo odtud přicestovaly.

-čtk-