Švýcarským skupinám Novartis a Roche výrazně vzrostla výkonnost, americký Pfizer přišel o část tržeb i zisku. Foto: koláž ZD

Výsledková sezóna: Novartis a Roche zvýšily tržby i zisk, Pfizeru se dařilo hůře

Koncem ledna odstartovala výsledková sezóna a farmaceutické firmy začaly zveřejňovat svá finanční data za loňský rok. Švýcarským skupinám Novartis a Roche výrazně vzrostla výkonnost, americký Pfizer přišel o část tržeb i zisku.

 

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis se mohla pochlubit meziročním přírůstkem tržeb ve čtvrtém loňském kvartálu o osm procent. Naproti tomu čistý zisk za totéž čtvrtletí se o sedm procent snížil. Podle Novartisu za zhoršeným hospodářským výsledkem stojí zaplacení odložené daňové povinnosti za předchozí období.

Novartis: růst generují inovativní léky

Celoroční výsledky Novartisu jsou pozoruhodné. Tržby se mu podařilo zvýšit o devět procent na 47,4 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu korun), provozní zisk o sedmnáct procent na 14,1 miliardy dolarů (přes 320 miliard korun) a o patnáct procent vzrostl také objem volných peněžních prostředků na bezmála třináct miliard dolarů (296,4 miliardy korun). Firma dokázala zvýšit i marži o 1,8 procentního bodu na 33,5 procenta. Čistý celoroční zisk Novartis zatím neuvedl.

Lék Zolgensma, který se používá při léčbě spinální svalové atrofie, přinesl Novartisu v posledním kvartále loňského roku na tržbách 186 milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Za celý rok 2019 pak prodeje Zolngensmy dosáhly 361 milionů dolarů (8,2 miliardy korun).

Novartis se ale mohl spolehnout i na další úspěšné produkty, jako imunosupresivum Cosentyx nebo lék na snížení krevního tlaku Entresto. Společně Novartisu přinesly tržby ve výši 5,3 miliardy dolarů (přes 120 miliard korun). Pro letošní rok pak švýcarský gigant očekává růst tržeb v řádu středních až vyšších jednotek procent s tím, že hlavním generátorem příjmů má být divize inovativních léků.

Roche o osm procent výše

Další švýcarská farmaceutická společnost, Roche, vykázala za loňský rok tržby v objemu 63,5 miliardy dolarů (asi 1,45 bilionu korun), což představuje nárůst o osm procent. Provozní zisk vzrostl téměř o pětinu a čistý zisk skoro o třetinu oproti roku 2018. Roche loni vydělala 14,5 miliardy dolarů (kolem 330 miliard korun). Objem volných peněžních prostředků se zvýšil o třináct procent na 17,3 miliardy dolarů (přes 390 miliard korun).

Většina růstu tržeb i zisku zařídila čistě farmaceutická divize celé skupiny. Její prodeje se zvedly o desetinu, a to zejména díky většímu odbytu léku Ocrevus na roztroušenou sklerózu, léku proti hemofilii Hemlibra, a lékům proti rakovině Tecentriq a Perjeta. Roche má rovněž diagnostickou divizi. Její prodeje ovšem rostly jen o jedno procento, přestože společnost velmi zdůrazňovala svůj imunodiagnostický byznys.

Pro letošní rok chce Roche zvýšit výplatu dividend o více než devět dolarů na akcii, což by znamenalo růst dividendy po 33 let v řadě. Vedení Roche letos počítá s růstem tržeb o nižší až střední jednotky procent. Zároveň předpokládá udržení ziskovosti společnosti, respektive růst v řádu nižších jednotek procent.

Pfizeru klesly tržby

Zatímco dvě velké švýcarské farmaceutické skupiny zaznamenaly zlepšení svých finančních výsledků, jejich americkému protějšku, společnosti Pfizer, se loni příliš nedařilo. Jeho tržby meziročně klesly o čtyři procenta na 51,8 miliard dolarů (asi 1,18 bilionu korun), přičemž jen v samotném čtvrtém kvartále byl propad prodejů devítiprocentní.

Poslední čtvrtletí loňské roku přineslo také meziroční snížení ztráty o čtrnáct procent, přičemž celoroční výsledek hospodaření byl kladný a navíc vzrostl o 46 procent. Pfizer loni vydělal přes šestnáct miliard dolarů (přibližně 371 miliard korun). Jednoznačným tahounem Pfizeru byla jeho biofarmaceutická divize, jejíž tržby vzrostly o devět procent. Naopak prodeji spotřební farmacie propadly o dvě pětiny.

Pro letošní rok Pfizer počítá s tržbami v rozmezí 48,5 až 50,5 miliardy dolarů, což by představovalo oproti letošku další pokles, tentokrát o zhruba 4,5 procenta. Na výsledcích se také nejspíše projeví odprodej právě divize spotřební farmacie společnosti GlaxoSmithKline, který byl v závěru minulého roku dokončen.

Petr Musil