Německo postupně začíná uvolňovat karanténní opatření. Postup ve velké míře závisí na vládách jednotlivých spolkových zemí. Foto: Pixabay

Německo uvolňuje karanténu. Merkelová varuje před překotným návratem do normálu

Podobně jako v České republice, začalo svou karanténu uvolňovat také Německo. Od pondělí tak mohou být znovu otevřeny obchody s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních. Někde se otevřely školy pro závěrečné ročníky. Postup uvolnění karantény pak ve velké míře závisí na vládách jednotlivých spolkových zemí.

 

To ale neznamená, že se budou rušit například přísná omezení kontaktu. Ta v současné podobě platí do 3. května, nicméně ještě do konce dubna se spolková vláda chce sejít a poradit se, zda právě omezení kontaktu prodlouží. Podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) se kabinet Angely Merkelové na prodloužení tohoto opatření shodne a omezení kontaktu by podle něho mohlo uplatňovat ještě dlouhou dobu. Pro ZDF Spahn uvedl, že to budou měsíce. „Dokud nebude vakcína, budeme se muset starat o sebe navzájem,“ dodal spolkový ministr zdravotnictví.

Sama Angela Merkelová si všimla, že první oznámená vlna uvolňování karanténních opatření vedla k rozvíření debaty o dalším odstraňování poměrně přísných protiepidemických omezení. Důrazně proto upozornila, že při rozvolňování karantény nelze postupovat překotně a podobné diskuse ostře zkritizovala.

Postupujme s rozvahou, nabádá Merkelová

Kancléřka se totiž obává, že pokud by se v této otázce postupovalo příliš rychle a nepromyšleně, dobrý vývoj koronavirové epidemie by se mohl lehce zvrátit, pokud by lidé přestali dodržovat bezpečný sociální odstup. „Ještě jsme to nezvládli a zatím hrajeme na příliš malém hřišti,“ uvedla Merkelová, podle níž je riziko nástupu nějaké druhé vlny koronavirové nákazy stále velmi vysoké.

O případných dalších krocích k uvolnění karantény se dá hovořit nejdříve 8. nebo 9. května, kdy už vláda bude mít určitý přehled o tom, jak se projevila uvolnění, která vstoupila v platnost v pondělí 20. dubna. V té době už také bude jasnější, jaké ekonomické dopady si karanténa vyžádala a vláda také uvidí dopad otevření (byť v omezeném režimu) škol.

V této souvislosti zazněla také kritika předních političek CDU na adresu svého koaličního partnera SPD. Hesenský ministerský předseda a místopředseda CDU Volker Bouffier kritizoval záměr vlády ve spolkové zemi Porýní-Falc pod vedením SPD znovu otevřít zoologické zahrady nebo nákupní centra. Rovněž zde má být umožněno konání soukromých večírků, kam zavítá větší množství osob, navíc nejen z řad rodinných příslušníků pořadatele.

Merkelové spolustraníci s ní v zásadě vyjádřili souhlas a upozornili, že v některých spolkových zemích skutečně dochází k rozjezdu „závodů k uvolnění“. CDU proto jedním hlasem vyzvala, aby se skutečně postupovalo se vší opatrností. To ale nevylučuje, aby tempo uvolňování mohlo být v různých spolkových zemích různé. Každá z nich by ale měla mít povinnost svá rozhodnutí náležitě odůvodnit.

Spolkové země: 800 metrů čtverečních respektujeme

A jak se nyní karanténní opatření v jednotlivých spolkových zemích uvolňují? V Bádensku-Württembersku otevřeli maloobchodníci s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních, přičemž je třeba dodržovat hygienická a bezpečnostní pravidla. Bez ohledu na velikost plochy se znovu otevřely prodejny automobilů, jízdních kol nebo knihkupectví. Kavárny a restaurace mohou prodávat z výdejního okénka, hotely zůstávají zavřené. 4. května se do tříd vrátí studenti závěrečných ročníků škol.

Naproti tomu Bavorsko zvolilo pomalejší tempo uvolňování. Obchody s plochou do 800 metrů čtverečních se otevřou o týden později, tedy až 27. dubna. Týdenní zpoždění nastane také v případě otevírání škol. Nejprve by se do nich měli vrátit žáci a studenti závěrečných ročníků, ale i těch předposledních.

V Berlíně se mohou znovu konat demonstrace, ovšem pouze do padesáti účastníků. Akce s předpokládanou velkou účastí lidí se budou uvolňovat postupně. Až do konce srpna je horní limit stanoven na tisíc účastníků, poté se maximum zvýší na pět tisíc osob. A to až do 24. října. Místní parlament stanovil povinnost nosit roušky pro cestující v prostředcích hromadné dopravy, jak uvedl deník Berliner Zeitung. Pro obchody platí stejné omezení jako u předchozích spolkových zemí.

Rovněž ve zbývajících spolkových zemích byly přijaty vlastní scénáře pro uvolnění karantény, výrazně se však od ostatních neliší. Všude je respektována výměra prodejních ploch 800 metrů čtverečních. Mírné odlišnosti existují snad jen u termínů znovuotevření škol a také určení, kterých ročníků se bude týkat v první, druhé či dalších vlnách. Jak se ale zdá, tempo uvolňování v Německu opravdu nebude nikterak překotné.

Petr Musil