Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci. Foto: @adamvojtech2017

Vojtěch: Plán na rozvolnění opatření představím po Velikonocích. Virus tu s námi ale zůstává

Na konkrétním plánu, jak se budou opatření vyhlášená ve snaze zamezit šíření nemoci covid-19 postupně uvolňovat, již pracují odborníci a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jej představí po Velikonocích. Podle ministra je však nutné postupovat obezřetně, protože virus tu je stále přítomen. Uvolnit by se měl postupně i režim v nemocnicích, které prakticky zastavily poskytování plánované péče. Ministr připustil chyby, ale zároveň upozornil, že ještě na konci ledna nikdo v Evropě nepředpokládal, že by se nemoc covid-19 mohla šířit v tak masivním měřítku.

„Nemáme exponenciální nárůst pacientů, systém to zvládá a jsme v situaci, kdy můžeme připravit jasný plán postupného rozvolňování opatření. Představíme ho po Velikonocích“ prohlásil včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na jednání Sněmovny před poslanci, kteří diskutovali o vládním návrhu na prodloužení nouzového stavu v České republice. „Budeme postupovat postupnými kroky tak, abychom neohrozili současnou dobrou situaci. Některá opatření budou ale uvolňována až v poslední fázi, jako jsou hromadné akce, kulturní akce, sportovní akce. Tam všude, kde se schází více lidí na jedno místě, je jasné, že to je to největší epidemiologické riziko a tam budeme postupovat velmi obezřetně,“ upřesnil ministr. Plán připraví ministrem určená skupina epidemiologů, která bude jakékoli další kroky pečlivě posuzovat. Žádné opatření se nebude podle Vojtěcha uvolňovat bez jejich souhlasu.

Podle ministra nebyl čas na přípravu plánu dříve, protože se řešila aktuální situace – jak připravit nemocnice, zajistit dodávky ochranných prostředků, zajistit nutná opatření a tak dále. „Skutečně se nelze věnovat obojímu. Teď ale na to ten čas je,“ prohlásil ministr, podle něhož to však neznamená, že bychom měli zůstat v klidu. „Ten virus tady je a bude. To je jednoznačné. On se neztratí, nezničí, bude tu stále přítomen, a proto musíme být velmi obezřetní i v uvolňování opatření, aby nedošlo k tomu, že nám exponenciálně naroste počet pacientů a celá práce, kterou jsme odvedli za poslední týdny, přijde vniveč,“ řekl ministr poslancům. Dopad každého dílčího uvolnění se bude podle Vojtěcha vždy na základě dostupných dat vyhodnocovat.

Již v tomto týdnu vláda některá omezení přijatá v souvislosti s nákazou covid-19 zrušila. Rozhodla například o otevření provozoven sbírajících a vykupujících suroviny, hobby marketů, prodejen stavebních materiálů, železářství nebo prodejen a servisů jízdních kol. Lidé již také mohou od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích, a pokud nebude na místě více lidí, i bez roušky. Stále však platí, že ve všech obchodech a provozovnách bude třeba dodržovat přísná hygienická pravidla jako je častá dezinfekce prostor nebo zachování dvoumetrových rozestupů. Další uvolňování se tedy očekává po Velikonocích. Premiér Andrej Babiš zároveň před poslanci jasně odmítl, že by se vláda rozhodla jít cestou rychlého uvolňování opatření a postupného promořování populace, jak o tom nedávno v médiích hovořil náměstek ministra zdravotnictví a bývalý šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. „Riziko ztráty kontroly nad epidemií je příliš vysoké,“ uvedl Babiš.

Podle ministra Vojtěcha se zároveň začíná přemýšlet i o tom, jak v nejbližší budoucnosti nastavit režim v nemocnicích, které v souvislosti s covid-19 výrazně omezily plánovanou péči. „Řeším to s kolegy experty v rámci klinické skupiny ke covid-19, kterou máme na ministerstvu zdravotnictví pod vedením profesora Černého. Jestli skutečně neudělat určitou změnu v tom smyslu, že bychom rozvolnili možnost provádět další výkony, které byly pozastaveny nebo odloženy, tak, aby se zdravotnictví mohlo postupně restartovat. Aby se i nonkovidoví pacienti, kteří mají celou řadu dalších zdravotních problémů, dostali k péči,“ řekl ministr. Část kapacit však bude muset podle Vojtěcha zůstat i nadále vyčleněna pro pacienty s covid-19.

Příště jako Taiwan

Poslanci včera ministrovi také vyčetli, že je na konci ledna ujišťoval o dostatečných zásobách roušek. Podle Adama Vojtěcha však nikdo neměl v té době informace, že by mělo dojít k tak masivnímu rozšíření nemoci i v Evropě, a to ani Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), z jehož hodnocení ministerstvo vycházelo. „To je zkrátka něco, co nelze nikdy předpokládat. Když se podíváte na vývoj na území Evropy, tak ještě zhruba měsíc, tedy do konce února, to byly skutečně velmi omezené clustery v rámci jednotlivých zemí, uzavřené v rámci jednotek, možná desítek případů. Na konci ledna nic nenasvědčovalo tomu, že tady budeme mít desítky a stovky tisíc případů tohoto onemocnění. Je to skutečně takové to pověstné „po bitvě je každý generál“,“ řekl ministr.

Podle něj Česká republika jednoduše nemá takové zkušenosti jako některé asijské země jako Taiwan nebo Jižní Korea, které si prošly epidemií SARS a jsou logicky lépe připraveny. Zásoby roušek byly nastaveny na základě pandemického plánu již v nultých letech a nikdo od té doby nepožádal o jejich navýšení. Podle ministra se zkrátka předpokládalo, že zásoby budou primárně v nemocnicích. „Ale opět – ta zásoba samozřejmě nebyla dostatečná, počítala možná s nějakými jednotkami, desítkami případů, ale rozhodně ne s pandemií, která je největší za posledních sto let,“ dodal Vojtěch, podle kterého se v situaci, s níž nikdo před tím neměl zkušenost, nelze vyhnout chybám. Důležité ale je, že se to podařilo zvládnout a připravit nemocnice, pokračoval Vojtěch, podle něhož se počet hospitalizovaných pacientů a pacientů připojených na plicní ventilaci již zásadně nezvyšuje a chránit se daří i rizikové skupiny jako jsou senioři a polymorbidní pacienti. V současnosti se navíc rozjíždí i plošné testování zaměstnanců zařízení pobytových sociálních služeb. I přes původně problémy jsou na tom Češi podle ministra stále lépe než v jiných státech. „Jsem přesvědčen, že příště na tom budeme stejně jako Taiwan,“ prohlásil optimisticky.

Poslanci nakonec rozhodli o prodloužení nouzového stavu do 30. dubna, nikoli do 11. května, jak původně požadovala vláda. Bez souhlasu Dolní komory by nouzový stav skončil již tuto velikonoční sobotu. Podle ministra Vojtěcha měl být zachován, protože jsou s ním spojená klíčová opatření, jako je omezení pohybu či operativní nákup pomůcek. Na konci dubna má být v zemi podle odhadů odborníků zhruba 15.000 případů nakažených nemocí covid-19.

-sed-