Podle německého ministra zdravotnictví Jense Spahna musí politici ještě lépe vysvětlovat, že opatření jsou opravdu nezbytná. Foto: www.jens-spahn.de

Německý ministr zdravotnictví varuje: Nárůst nových případů nákazy koronavirem nepodceňujme

V Německu se zvyšuje koeficient reprodukce koronavirové nákazy. Pokud někde dojde k výraznému nárůstu počtu nově nakažených, je třeba, aby místní samosprávy přijaly razantní opatření. Jedině tak lze podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) úspěšně čelit případné druhé vlně epidemie.

Je nutné prokázat odvážný a komplexní přístup tam, kde hrozí opětovné vzedmutí epidemie koronaviru. To je jedno z poselství spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna, které vyplynulo z rozhovoru pro německou televizní stanici ZDF. „Je třeba udržet a zajistit to, čeho už jsme v této krizi dosáhli,“ odpověděl mimo jiné Spahn na otázku, jak je spolková vláda spokojena s tím, že ponechala rozvolňování opatření prakticky zcela na spolkových zemích a sama drží ruku pouze na záchranné brzdě.

Spahn: máme ruku na záchranné brzdě

Spolková vláda totiž jen vydala doporučení spolkovým zemím, jak by mohly protiepidemická opatření rušit. Zároveň se s nimi dohodla na jakémsi nouzovém mechanismu, a to v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých okresech. Jakmile by totiž během jednoho týdne přibylo více než padesát nových infekcí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, spolkový kabinet by mohl vymáhat opětovné zavedení přísnějších restrikcí.

Podle deníku Deutsches Ärzteblatt je už nyní známo, že tento limit překračuje v Německu hned pět míst: asi šedesátitisícové bavorské město Rosenheim, které leží zhruba padesát kilometrů jihovýchodně od Mnichova, okres Geiz a Sonneburg v Durynsku, Coesfeld v Severním Porýní-Vestfálsku a Steinburg ve Šlesvicko-Holštýnsku.

Spahn v ZDF zdůrazňoval, že je skutečně nutné případný nástup druhé vlny nepodcenit a nejlépe mu úplně předejít a opatření v takovém případě zpřísnit. „Funguje to,“ řekl. Podle něho je důležité, aby Němci dál táhli za jeden provaz. Je si vědom, že se debata kolem restrikcí polarizuje, jak ukázaly nedávné demonstrace proti karanténě. Politici proto prý musí ještě lépe vysvětlovat, že opatření jsou opravdu nezbytná. „Pandemie stále neskončila, pořád se nacházíme v ní,“ varoval spolkový ministr zdravotnictví.

K opatrnosti opakovaně nabádá také kancléřka Angela Merkelová (CDU). Podle ní se teprve za dva až tři týdny ukáže, jak uvolnění, která začala být přijímána v průběhu minulého týdne, dopadnou na počet nově potvrzených infekcí. Také oznámila, že k aktuální epidemiologické situaci vystoupí ve Spolkovém sněmu. Podle Jense Spahna se Německo s pandemií dosud vypořádává dobře, a to právě díky dodržování přísných opatření. Ministr zdravotnictví vyzval obyvatele, aby se svých nově nabytých hygienických návyků nezříkali ani po odeznění pandemie.

Rizikové Bavorsko?

Že se epidemiologická situace u našich západních sousedů mírně zhoršila, přiznal Institut Roberta Kocha. Podle něho došlo k navýšení reprodukčního koeficientu R nad kritickou jednotkovou hranici. Číslo udává, kolik přenosů nákazy uskuteční jeden infikovaný během období, ve kterém je skutečně infikovaný. Jestliže je hodnota R vyšší než 1, pak to znamená, že jeden infikovaný nakazí více než jednoho dalšího člověka. Pokud je naopak pod jedničkou, prakticky to znamená, že se nákaza přestala šířit.

Ještě v pátek 8. května činila hodnota R 0,83, nyní ji Institut Roberta Kocha odhaduje na 1,13. Ten také ohlásil, že v pondělí přibylo 667 nových případů nákazy koronavirem, dodal ale, že toto číslo podléhá silným výkyvům, které mohou být způsobeny také zpožděním při vyhodnocování testů během víkendu. Institut také dodal, že i když reprodukční koeficient překročil jedničku, nelze z toho vyvodit další závěry o tom, jakým směrem se bude epidemiologická situace v Německu vyvíjet.

Rastislav Maďar, epidemiolog a garant pracovní skupiny na ministerstvu zdravotnictví pro zmírňování opatření zavedených kvůli nemoci Covid-19 například varoval před vývojem v Bavorsku. V rozhovoru pro iDnes uvedl, že „v některých částech Bavorska se epidemiologická situace zhoršila“. Mezi 4. a 8. květnem se zde počet nových denních infekcí zvýšil zhruba trojnásobně, jak uvedl portál Rosenheim24.de. Úterní čísla se ale vrátila zpět úroveň ze 4. května. I nadále ale platí, že smutným premiantem je v tomto ohledu město i okres Rosenheim. Bavorsko nicméně nadále svá opatření rozvolňuje.

Petr Musil