Správní rada potvrdila odhady z minulého měsíce, že VZP letos na konci roku bude zřejmě ve ztrátě 23 miliard korun. Foto: koláž ZD

VZP se přes všechny těžkosti daří plnit závazky, využije rezervy

Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) se i přes těžkosti způsobené koronavirovou krizí zatím daří držet se svých závazků a doufá, že nesleví ani ze služeb pro své klienty.  V nadcházejícím období počítá s využitím svých rezerv. V prvním čtvrtletí 2020 rostly dle předpokladů VZP náklady na centrovou péči, ale v důsledku poklesu výkonu nemocnic o něco méně, než se očekávalo. Rekordní produkce dosáhla Pojišťovna VZP. Správní rada také potvrdila odhady z minulého měsíce, že VZP letos na konci roku bude zřejmě ve ztrátě 23 miliard korun.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) neeviduje ke konci dubna 2020 žádné závazky po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb. I přes veškeré těžkosti tak dostála všem závazkům,“ oznámila včera novinářům předsedkyně Správní rady VZP a poslankyně za ANO Věra Adámková po jednání rady.

Příjmy z výběru pojistného byly za první čtyři měsíce tohoto roku 67 milionu korun, což je na úrovni 32 procent ročního plánu, loni to bylo 33,4 procenta. Očekávané náklady na zdravotní služby jsou 65 miliard korun, tedy 31 procent plánu, vloni to bylo 32 procent. „Doufáme, že situace se zvládne a komfortu klientů se krize nijak nedotkne,“ řekla Adámková a dodala: „VZP počítá se tím, že do proplácení péče pro své klienty vynaloží rezervy vytvořené v letech minulých.“ Na konci dubna měla pojišťovna na účtu 18,7 miliardy korun a na rezervním fondu 2,7 miliardy.

U centrové péče klesly náklady na jednoho pacienta

Navzdory epidemii onemocnění covid-19 vzrostly v prvním čtvrtletí výdaje VZP na tzv. centrovou léčbu, o 194 milionů korun více než vloni. Podle místopředsedy Správní rady VZP a poslance za ODS Bohuslava Svobody rostly nejvíc v prvním čtvrtletí náklady v oftalomologii, dále u léčby chronické žloutenky typu C, nádorů plic, cystické fibrózy a na léky na snižování tuku v krvi. Tento nárůst o sedm procent je ale nižší, než se očekávalo. „Poklesl výkon nemocnic,“ vysvětlil Svoboda. Asi o 13 procent, tedy zhruba o 4.000, naopak vzrostl počet pacientů, kteří tuto drahou léčbu dostali. „Pokles průměrných nákladů na jednoho pacienta byl tak o více než šest procent,“ dodal Svoboda. Výdaje na drahá moderní léčiva, která mohou předepisovat jen vybrané nemocnice, rostou každoročně. Léčba jednoho pacienta stojí i miliony korun za rok.  Loni za ně všechny zdravotní pojišťovny zaplatily přes 19 miliard korun, v roce 2018 to bylo 17 miliard korun.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka rostla ze segmentů zdravotní péče dále ještě zdravotnická záchranná služba, a to především díky převozu infekčních pacientů. U ostatních oblastí, zejména v nemocnicích a ambulancích, pojišťovny očekávají pokles produkce. Méně peněz jim ale nevyplatí, naplánované zálohy zůstávají až do vyúčtování v polovině příštího roku.

Správní rada také potvrdila odhady z minulého měsíce, že VZP letos na konci roku bude zřejmě ve ztrátě 23 miliard korun. Přitom započítává už navýšení platby za státní pojištěnce o 13 miliard a očekávaný pokles výběru pojistného o více než 18 miliard korun kvůli zhoršení ekonomiky. Navíc mají na šest měsíců odpuštěné platby zdravotního pojištění osoby samostatně výdělečně činné, což bude pojišťovnu stát asi sedm miliard.

Systém veřejného zdravotního pojištění letos počítal s výdaji okolo 350 miliard korun. Klienty VZP je zhruba 60 procent obyvatel, v letošním roce pojišťovna na péči plánovala vydat 208 miliard korun. Příjmy měla mít 210 miliard.

Úspěšná Pojišťovna VZP

I přes nepříznivou situaci způsobenou pandemií covid-19 se podle Adámkové dobře dařilo i Pojišťovně VZP, a.s., dceřiné společnosti VZP. „Pojišťovna dosáhla v prvním čtvrtletí 2020 nejvyšší produkce v historii. Předepsané pojistné vzrostlo téměř o 25 procent na hodnotu téměř 220 milionu korun,“ sdělila předsedkyně Správní rady. Kvůli pandemii nastal sice velký propad v oblasti cestovního ruchu a zdravotního pojištění cizinců, nicméně narostl objem pojištění majetku, odpovědnosti a pojištění vozidel. Pojišťovna VZP tak navázala na úspěšný rok 2019, kdy předepsané pojistné dosáhlo rekordní výše téměř 799 milionu korun, což je nárůst oproti roku 2018 o více jak čtvrtinu. „Výhled do druhého čtvrtletí však již nebude tak optimistický. Musíme s tím počítat,“ dodala Adámková.

Podle Adámkové informoval ředitel Kabátek také Správní radu o úpravě některých vnitřních předpisů a procesních změnách, k nimž VZP přistoupila na základě velkého auditu z minulého roku.

-sed-