Teva je jednou z firem, která do USA dováží antimalarikum hydroxychlorochin. Foto: Facebook Teva

Warren Buffett se zbavuje akcií Teva Pharmaceuticals. Ta se možná vyhne pokutě za kartel

Věštec z Omahy a čtvrtý nejbohatší člověk planety Warren Buffett se rozhodl zredukovat svůj podíl v jednom z největších světových výrobců generických léků, izraelské farmaceutické společnosti Teva. Buffettovo investiční impérium Berkshire Hathaway prodalo 460 tisíc kusů akcií této firmy.

I po prodeji akcií zůstává Warrenovi Buffetovi v Teva Pharmaceuticals téměř čtyřprocentní majetkový podíl. Je to vůbec poprvé od přelomu let 2017 a 2018, co Berkshire Hathaway redukuje podíl ve společnosti Teva. Právě v tomto období Buffett do izraelské farmaceutické firmy vstoupil a začal v ní budovat relativně silnou majetkovou pozici.

Podle portálu Globes.co.il prodala Berkshire Hathaway 460 tisíc kusů akcií Teva Pharmaceuticals nejspíše se ztrátou, když se jich zbavila v průběhu prvního letošního čtvrtletí. Průměrná cena akcie se totiž pohybovala jen těsně nad deseti dolary, zatímco když Buffettovo investiční impérium navyšovalo v izraelské firmě svůj majetkový podíl, nakupovala jednu akcii v rozmezí 11,5 až 25 dolarů za kus.

Co je důvodem redukce Buffettova podílu v Teva, není přesně známo. Může ale jít o prodej kvůli získání hotovosti, se kterou má možná americký miliardář jiné plány. Teva totiž není jediná firma, jejíž akcie nabídl k prodeji. Podle portálu Businessinsider.com zredukoval své majetkové účasti také v několika bankovních domech nebo leteckých společnostech.

Teva čelí obvinění z kartelu

Buffettův tah tak nejspíše nesouvisí s třenicemi mezi Tevou a americkým ministerstvem spravedlnosti. To totiž izraelského a zároveň jednoho z největších světových výrobců generických léků obvinilo, že se svými konkurenty uzavíral nekalé dohody, jež měly za následek poměrně strmý nárůst cen hojně užívaných léků.

Jenže podle informací, které přinesl deník The New York Times, je aktuálně ve hře, že se nad Tevou americké úřady smilují. Podle listu by totiž ministerstvo mělo v nejbližších dnech rozhodnout, zda bude farmaceutickou společnost hnát v této věci před soud nebo nikoli. Teva prý sází na to, že Trumpova administrativa nebude mít zájem uprostřed vrcholící koronavirové krize, která plnou silou dopadla na Spojené státy, jít do střetu s jedním z největších dodavatelů generik na americký trh.

„Jde o vysokou hru. V sázce je zdraví či dokonce život milionů Američanů, kteří spoléhají na dodávky mnoha druhů nepříliš nákladných léků od společnosti Teva, stejně jako některých originálních jako například Copaxone (roztroušená skleróza) a Ajovy (migréna),“ uvedl list The New York Times. Zástupci společnosti Teva Pharmaceuticals uvedli, že případné pokuty by mohly skupinu výrazně poškodit, ba dokonce vést k tomu, že by nemusela být schopna plně zajišťovat dodávky léků pro federální program zdravotní péče Medicare.

Dobré vztahy s Trumpem (zatím) dodávají imunitu

Federální ministerstvo spravedlnosti USA se už několik let zabývá případem, který úřad označuje jako spiknutí farmaceutických společností, jehož cílem je zvýšení cen nejpoužívanějších léků. Úřad už v této záležitosti udělil pokuty ve výši 224 milionů dolarů celkem čtyřem farmaceutickým společnostem.

Právníci Tevy, které americká prokuratura obviňuje z účasti na nekalých praktikách, ještě donedávna vedli se zástupci ministerstva jednání. Jenže v dubnu Teva veškeré rozhovory zcela ukončila. Teva pouze vzkázala že se ničeho špatného nedopustila a že se jednoznačně obhájí. Ministerstvo spravedlnosti celou záležitost podle New York Times odmítlo komentovat.

Vrcholový management Tevy věří, že Trumpova administrativa dá případ k ledu, protože se chce vyhnout nařčení, že postihuje společnost, která v současné době Spojeným státům pomáhá v boji s koronavirovou epidemií. „Týden nebo dva předtím, než se Teva stáhla z jednání, dosáhl člen vedení Tevy audience v Bílém domě, kde mimo jiné diskutoval možnosti, kterými Teva může šíření koronaviru zpomalit,“ píší The New York Times.

Donald Trump poté veřejně vypíchl antimalarikum hydroxychlorochin jako možný „game changer“ v boji proti koronaviru. A Teva je jednou z firem, která hydroxychlorochin do Spojených států dováží a do amerických nemocnic už dodala miliony pilulek uvedeného léku.

Petr Musil