Německá vláda oznámila, že za aplikaci Corona-Warn-App stát utratil přes 69 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun). Podle části opozice je to příliš vysoká částka. Foto: Pixabay

Koronavirová aplikace je v Německu populární. Za dva dny měla osm milionů stažení

Aplikace, která má Němce varovat před kontakty s lidmi potenciálně nakaženými koronavirem, měla pouhý den po svém představení šest milionů stažení. Za dva dny už se počet přiblížil osmi milionům. Splnila tak očekávání spolkového ministerstva zdravotnictví.

 

Když minulý týden spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) oznamoval, že se blíží představení aplikace pro trasování koronavirových kontaktů, vyjádřil naději, že si ji stáhne alespoň několik milionů Němců. Dalo by se říci, že pouhých 24 hodin po jejím spuštění stačilo, aby byl cíl Spahnova rezortu splněn.

Snižte technické požadavky, žádá vláda Apple a Google

„Existuje více než šest milionů důvodů, proč šance koronaviru v budoucnu klesnou,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví při ostrém startu aplikace Corona-Warn-App. Každý, kdo ji používá nebo ji používat bude, je strašně důležitý. „Tento silný začátek by měl motivovat k účasti více občanů. Je týmová hra,“ dodal Jens Spahn.

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Institutem Roberta Kocha aplikaci vyvíjelo dlouhé týdny. Kromě technických parametrů bylo nutné řešit také legislativní stránku věci, což si zkrátka vyžádalo nějaký čas. Přesto ještě její vývoj není u konce. Problém s funkčností mají lidé, kteří nedisponují nejnovějšími smartphony, a tak spolková vláda jedná se společnostmi Apple a Google, aby snížily minimální požadavky na aplikaci.

Ta totiž funguje pouze v aktuálním operačním systému iPhonu iOS 13.5 nebo novějším, uživatelé starších zařízení jako iPhone 6, 5 nebo 5s mají smůlu. Podobný problém má i řada starších chytrých telefonů s operačním systémem Android. Odborníci odhadují, že deset až dvacet procent všech chytrých telefonů v Německu nesplňuje minimální požadavky na využívání aplikace. „Spolková vláda je v kontaktu se společnostmi Apple i Google, aby s nimi hledala řešení,“ uvedl Institut Roberta Kocha.

Je tedy naděje, že v brzké době budou odstraněny poslední mouchy a Corona-Warn-App bude dostupná skutečně všem. Je totiž navržena tak, aby sledování koronavirových infekcí bylo snazší a rychlejší. Kvůli tomu aplikace dokáže změřit, na jak dlouhou dobu se uživatelé mobilních telefonů přiblížili na vzdálenost kolem dvou metrů. Pokud byl uživatel pozitivně testován a svůj stav nasdílí do aplikace, ostatní uživatelé mají hned informaci o tom, že se vyskytovali blízko infikované osoby. V takovém případě se lze bezplatně nechat otestovat, a mít tak co nejdříve jasno.

Je třeba odstranit mouchy

Kontaktní data nejsou uložena nikde centrálně, nýbrž pouze v konkrétním telefonu. I kvůli tomu zřejmě Spolkový úřad pro ochranu dat aplikaci Corona-Warn-App testoval z hlediska ochrany osobních údajů a udělil jí označení „dostatečný“. Poslanec koaliční SPD Ulrich Kelber ujišťoval, že nejde o známkování jako ve škole, ale že zmíněný úřad v tomto ohledu vydává jen hodnocení „dostatečný“, nebo „nedostatečný“.

Opoziční poslance pak ponejvíce zajímala cena, za kterou spolkový kabinet aplikaci Corona-Warn-App pořídil. Vláda oznámila, že za aplikaci stát utratil přes 69 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun). V částce je zahrnut nejen vývoj samotné aplikace, ale i její správa, aktualizace a zajištění provozu, ale třeba i náklady na propagaci aplikace. Podle části opozice je to nejen příliš vysoká částka, ale byla navíc utracena netransparentně.

Určitá kritika se na adresu aplikace snesla také ze strany Spolkové asociace lékařů v systému veřejného pojištění. Její předsedkyně Ute Teichertové upozornila, že v den spuštění aplikace s ní mělo problémy více než 400 osob. A to prý byli pouze lidé, kteří kvůli potížím se spuštěním volali na pomocnou linku Berlínského zdravotního úřadu.

I přes tyto drobnosti ale Teichertová hodnotí Corona-Warn-App pozitivně a je to podle ní vhodný doplňkový způsob boje s pandemií. Pokud ale aplikace povede k většímu vytížení zdravotnického personálu, měl by stát zajistit, aby zdravotníků bylo k dispozici více. Teichertová by aplikaci doporučila všem.

Petr Musil