Sídlo společnosti Novo Nordisk v dánském Bagsværdu. foto: Wikimedia

Novo Nordisk kupuje Corvidii a Carlyle vstupuje do indického Piramalu

Dánský farmaceutický gigant Novo Nordisk dokončuje plánovanou akvizici massachusettské společnosti Corvidia Therapeutics. Zaplatí za ni přes dvě miliardy dolarů. Transakci ještě musí posvětit regulátor.

 

Největší světový výrobce inzulínu, dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk, vstoupila do finální fáze akvizice massachusettské společnosti Corvidia Therapeutics. Hodnota transakce dosahuje 2,1 miliardy dolarů (přes 50 miliard korun), z toho 725 milionů zaplatí Novo Nordisk předem. Pokud nákup schválí regulátor, získá Novo Nordisk přístup k lékům na kardiorenální onemocnění.

Společnost Corvidia Therapeutics se dlouhodobě zaměřuje právě na výzkum a vývoj terapií onemocnění srdce a ledvin. V současné době má ve druhé fázi klinických testů lék ziltivekimab, u kterého se zkoumá účinnost při léčbě chronického onemocnění ledvin. „Jde o obrovský krok vpřed. Tato akvizice je uznáním důležitosti vědecké práce, která za posledních pět let za Corvidia Therapeutics v oblasti onemocnění ledvin stojí,“ uvedl výkonný ředitel Corvidia Therapeutics Marc de Garidel.

Novo Nordisk: ziltivekimab na trh možná už příští rok

Ziltivekimabu Novo Nordisk zjevně věří. Podle Garidela jde totiž o jediný lék svého druhu, a může značně pacientům s chronickým onemocněním ledvin ulevit. „Má potenciál stát se nejlepší druhem léčby pro tento druh choroby,“ uvedl viceprezident Novo Nordisku Mads Krogsgaard Thomsen. V současnosti se totiž v tomto případě používají zejména léky snižující vysoký tlak, aspirin nebo statiny, jimiž se snižuje hladina lipidů v krvi.

Akvizice je podle Thomsena v souladu s ambicí dánské farmaceutické společnosti etablovat se na trhu léků na choroby související s diabetem a obezitou. Tedy v léčbě onemocnění oběhové soustavy, ledvin a jater. De Garidel potvrzuje, že Novo Nordisk má potřebnou infrastrukturu pro urychlení a dokončení vývoje ziltivekimabu, a dostat jej tak k pacientům, kteří ho nejvíce potřebují.

Novo Nordisk předpokládá, že ve druhé polovině příštího roku předloží výsledky klinických testů ziltivekimabu a pokud dopadnou dobře, podá žádost o schválení léku pro dodávky na trh. Novo Nordisk rovněž oznámil, že pro další vývoj léku převede klíčové zaměstnance Corvidia přímo pod sebe. „Chceme minimalizovat riziko zpomalení vývoje a prodlužování doby, než se lék dostane na trh,“ dodal Thomsen.

Vedení Novo Nordisku zdůraznilo, že akvizice nemá nic společného s epidemií koronaviru, protože jednání začala ještě před jejím rozšířením do Evropy. Zástupci Novo Nordisk a Corvidia Therapeutics se setkali už v lednu, a to u příležitosti zdravotnické konference pořádané bankou JP Morgan v San Francisku. „Oba týmy měly vůli dosáhnout dohody od samého počátku. Jednání se nám podařilo vést i po rozšíření koronaviru, kdy jsme využívali online formy komunikace,“ uvedl Marc de Garidel.

Carlyle Group získá pětinu Piramalu

Během uplynulého víkendu došlo také ke spojení amerického a indického kapitálu. Investiční skupina Carlyle Group sídlící ve Washingtonu se dohodla s jednou z největších indických farmaceutických společností Piramal Enterprises, že do ní investuje téměř 500 milionů dolarů. Výměnou za to Carlyle Group v Piramal Pharma, dceřiné společnosti Piramal Enterprises, získá dvacetiprocentní majetkový podíl.

„Tato strategická investice do naší společnosti je potvrzením síly a schopnosti Piramalu vybudovat nový a atraktivní byznys, který nám pomůže v dalším rozvoji,“ uvedl Ajay Piramal, šéf Piralam Enterprises. „Piramal Pharma dokázala vybudovat diverzifikovaný farmaceutický byznys a vydobýt si solidní místo na trhu. V naší investici vidíme skvělou příležitost pro další rozvoj této firmy,“ doplnil Neeraj Bharadwaj, šéf asijské pobočky Carlyle Group.

Piramal Pharma chce využít příležitosti, které se na farmaceutickém trhu naskytnou poté, co odezní koronavirová pandemie. Skupina Piramal je podle objemu ročních tržeb dvanáctou největší farmaceutickou společností na indickém trhu. Její obrat v loňském roce přesáhl 570 milionů dolarů (asi 13,6 miliardy korun). Meziroční růst obratu činil více než jedenáct procent. Skupina se zaměřuje na široké spektrum farmaceutických produktů od výzkumu a vývoje léků, přes spotřební farmaceutické zboží až po zdravotnické pomůcky. Založena byla v roce 1984.

Petr Musil