Foto: Pexels

Žebříček farmafirem: na výzkum nejvíce dává Roche, AstraZeneca je skokanem roku

Podle portálu Clinical Research News se průměrná návratnost investic do výzkumu a vývoje ve farmaceutickém byznysu v loňském roce snížila. Přesto ale největší farmaceutické firmy své výdaje na R&D v loňském roce zvýšily. Desítka těch, které do výzkumu investují nejvíce, vydala loni na R&D 82 miliard dolarů. O čtyři miliardy více než v roce 2018.

 

Podle Valerie Kelloggové, jedné za autorek studie zabývající se výší výnosnosti investic do výzkumu a vývoje ve farmaceutickém průmyslu, je hlavním důvodem klesající návratnosti těchto investic skutečnost, že je stále obtížnější vyvinout nové druhy léků. A to především kvůli stoupající náročnosti jejich testů. „Ovoce, které visí nízko, už je pryč,“ uvedla Kelloggová pro portál Clinical Research News.

  1. Roche

Nejvíce do výzkumu a vývoje v uplynulém roce investovala švýcarská farmaceutická skupina Roche. A to více než dvanáct miliard dolarů (přes 280 miliard korun). Oproti roku 2018 to představuje 6procentní nárůst a výdaje na R&D zaujímaly devatenáct procent z celkových loňských tržeb společnosti Roche.

Roche přitom očekává, že letos ztratí asi čtyři miliardy dolarů v důsledku nástupu biosimilárních léků, které vytváří konkurenci trojici Avastin, Rituxan a Herceptin. Mírně prý ztratí i nejprodávanější lék skupiny Lucentis na léčbu očních onemocnění, jelikož má letos přijít o svou patentovou ochranu. Největší část výdajů na výzkum a vývoj skupiny Roche spotřebovává vývoj onkologických léků.

  1. Johnson & Johnson

Jen o 700 milionů dolarů méně do výzkumu a vývoje loni investovala americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson. Meziroční přírůstek činil 5,3 procenta na výsledných 11,36 miliardy dolarů (skoro 270 miliard korun). Na celkovém obratu firmy se výdaje na R&D podílely z necelých čtrnácti procent, což je nejméně z TOP 5 firem nejvíce investujících do výzkumu a vývoje.

Johnson & Johnson požádala v loňském roce o povolení k uvedení na trh mimo jiné u dvou potenciálních bestsellerů. Jeden pro léčbu rakoviny krve, druhý pro léčbu depresí. Letos už se společnosti podařilo získat zelenou pro lék Darzalex (onkologická onemocnění) a Imbruvica (leukémie).

  1. Merck & Co.

Americký Merck & Co. byl v loňském roce třetím největším investorem do výzkumu a vývoje. Tímto směrem proudilo necelých deset miliard dolarů (asi 236 miliard korun), meziročně jen o procento více. Na celkovém obratu se výdaje na R&D podílely z více než 21 procent, což je nejvíce z první pětky farmaceutického „výzkumného“ žebříčku.

Naprostá většina těchto výdajů souvisela s lékem Keytruda, která loni získala povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv k léčbě několika druhů rakoviny. Merck si od Keytrudy slibuje, že bude schválena i pro léčbu dalších typu této zákeřné choroby. Pro Merck je taková představa samozřejmě lákavá, protože už nyní Keytruda zajišťuje skoro čtvrtinu obratu této farmaceutické společnosti.

  1. Novartis

Skupina Novartis je druhou švýcarskou farmaceutickou skupinou mezi prvními pěti, které nejvíce investují do výzkumu a vývoje. Novartis takto loni utratil 9,4 miliardy dolarů (skoro 222 miliard korun), meziročně o třináct procent více. Tato částka představovala necelou pětinu z celkového obratu skupiny. Zdá se, že Novartis bude zároveň na prvních místech farmaceutických firem, jejichž investice do R&D ponesou největší ovoce. Očekává totiž, že v nejbližších letech získá úřední razítko pro nejméně 25 léků, které mají potenciál získat vysoký podíl na trhu. Jen loni prošlo schvalovacím procesem šest takových léků.

Patří mezi ně například Zolgensma pro léčbu spinální svalové atrofie. Potenciál tohoto léku se odhaduje až na dvě miliardy dolarů ročně v podobě vygenerovaných tržeb. Novartis zároveň disponuje asi třemi stovkami léků v různých fázích výzkumu, včetně léků, které by mohly pomoci léčit Covid-19.

  1. Pfizer

Americký farmaceutický gigant Pfizer investoval do výzkumu a vývoje v loňském roce 8,65 miliardy dolarů (zhruba 204 miliard korun). Jeho výzkumné výdaje se zvýšily o osm procent a představovaly 16,7 procenta z tržeb společnosti. Pfizer v uplynulých letech ztratil patentovou ochranu u několika svých klíčových léků, včetně léku Lyrica, který se používá pro léčbu neuropatických bolestí. Lyrica přinesla Pfizeru kolem pěti miliard dolarů ročně, z čehož nyní většinu zřejmě převezmou generické léky.

Skokanem roku se však co do výdajů na R&D stala britská farmaceutická skupina AstraZeneca. Ta je sice z hlediska investic do výzkumu a vývoje až na devátém místě, loni se tento typ výdajů zvýšil zdaleka nejvíce ze všech. A to o 21 procent na více než šest miliard dolarů (asi 142 miliard korun). Rovněž podíl na obratu byl úctyhodný: téměř jedna čtvrtina. I tímto parametrem by mohla směle konkurovat první pětici.

Petr Musil