Benešová navrhuje jmenování 33 nových soudců, nejvíce do Prahy

Celkem 33 nových soudců navrhuje ke jmenování ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Nejvíce, tedy deset soudců, má být přiděleno do obvodu Městského soudu v Praze. Dva kandidáti jsou asistenty z Nejvyššího správního soudu, jedna je státní zástupkyní. Mezi nováčky najdeme i advokáty nebo příchozí z jiné právní praxe, převažují ale asistenti a justiční čekatelé.

Šest kandidátů má zamířit do obvodu Krajského soudu v Ostravě, pět ke Krajskému soudu v Praze, čtyři ke Krajskému soudu v Brně a do Ústí nad Labem, tři do Hradce Králové a jeden do obvodu plzeňského krajského soudu. „Všichni kandidáti splňují zákonem stanovené předpoklady pro tuto funkci, souhlasí se svým jmenováním a s přidělením k určitému soudu. Byli vybráni po zhodnocení jejich odborné připravenosti a morálních kvalit. Jejich působení v soudcovských funkcích je zajištěno potřebnými rozpočtovými prostředky,“ uvedla ministryně spravedlnosti v podkladech pro vládu.

Seznam nováčků si můžete stáhnout zde.

Seznam nováčků si můžete stáhnout zde.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Městský soud v Praze doplní například právnička Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Mlčochová, státní zástupkyně z Prahy 9 Helena Strnadová nebo asistent z nejvyššího správního soudu Roman Říčka. Do obvodu ústeckého krajského soudu pak zamíří advokát Jan Faltejsek, do Brna zase advokát Martin Kopa.

Po schválení vládou nové soudce jmenuje prezident. Naposledy Zeman jmenoval nováčky  letos v únoru. Tehdy jim popřál, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory.

Eva Paseková