Pokud jde o koronavirus, musíme být opatrní, zní v Německu ze všech stran. Foto: koláž ZD/wikipedia/pixabay

Německo tvoří plán, jak izolovat lokální ohniska koronavirové nákazy

Kabinet Angely Merkelové a vlády spolkových zemí plánují, jak omezit cestování v případě vzniku akutního ohniska nákazy SARS-CoV-2. Stát by tak mohl uzavřít jednotlivá města či obce a tím zabránit šíření koronaviru do dalších lokalit.

 

Omezení, která by v takovém případě byla přijata, se podle dohody mezi spolkovou vládou a vládami spolkových zemí, nemusela týkat celého okresu, jako tomu bylo nedávno v případě okresu Gütersloh, ale jen konkrétních zasažených oblastí. S odvoláním na jednání mezi oběma vládními úrovněmi v Německu to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Rokování probíhalo několik dní a výsledek lze považovat za kompromis, ke kterému musely obě strany přijmout určité ústupky. Původní návrh totiž počítal s tím, že by státy uzavíraly právě celé okresy. Proti tomu ale podle Deutsches Ärzteblatt protestovalo několik ministerských předsedů z východních spolkových zemí. Podle nich by taková opatření byla příliš tvrdá a špatně proveditelná. Konkrétně šlo o premiéry Saska, Saska-Anhlatska a Durynska.

Uzavření oblasti až jako poslední možnost

Pokud dojde k rozhodnutí o omezení pohybu podobné tomu jako v okrese Gütersloh, měla by jak spolková, tak zemská vláda vynaložit veškeré úsilí, aby trvalo co nejkratší dobu. Tím se myslí zejména poskytnout dostatečné kapacity pro rychlé sledování kontaktů a testování potenciálně nakažených. Volný pohyb osob totiž nemá být omezován po delší dobu, než je nezbytně nutné, myslí si politici.

Omezení vstupu na uzavřené území a omezení jeho opuštění, má být ale uplatněno jen v případě, kdy nejsou k dispozici méně restriktivní prostředky, jak šíření koronaviru zabránit. Nebo v případě, že se tyto prostředky jeví jako málo účinné nebo zcela neefektivní. „Tato omezení by měla být zaváděna jen v případě, kdy počet nově zjištěných infekcí neustále roste a není jisté, zda se řetězce infekce podařilo zcela přerušit,“ shodly se obě vládní úrovně.

Prvním opatřením v případě výskytu ohniska má být vždy izolace kontaktů v ohnisku. Jako příklady jsou v jakémsi epidemickém „jízdním řádu“ uvedeny firmy, veřejné instituce, zájmové skupiny, náboženské komunity či rodiny. To mimo jiné znamená uvedení potenciálně nakažených do karantény, jejich otestování a trasování kontaktů.

Nicméně vytvoření institutu jakýchsi koronavirových hotspotů je zejména podle spolkové vlády důležité. Doposud totiž kabinet mohl nanejvýše označit určitá místa za riziková, což ale v praxi vedlo spíše ke stigmatizaci v nich žijících obyvatel, kteří byli například odmítáni v rekreačních či ubytovacích zařízeních po celém Německu. Přitom pocházeli z jiného města, než ve kterém se ohnisko vyskytlo, ale vláda vždy ukázala rovnou na celý okres. Takovýmto případům by v budoucnu měla předcházet také varianta, aby lidé z postižených oblastí mohli být ubytováni v hotelech či penzionech poté, co předloží negativní test na Covid-19.

Vítězství „Ossis“ nad „Wessis“

Dosaženou dohodu lze do jisté míry považovat za vítězství spolkových zemí nad vůlí spolkového kabinetu. Právě ten v čele s Angelovou Merkelovou prosazoval, aby se možnost uzavření území zasaženého koronavirem vztahovala přinejmenším na okresy. Předseda vlády Saska-Anhaltska Reiner Haseloff (CDU) ale varoval, že základní práva, kam patří i právo volného pohybu, nelze svévolně omezovat.

Podle Haseloffa je navíc velmi těžko proveditelné, aby stát efektivně uzavíral celé okresy. Na druhé straně bavorský premiér Markus Söder (CSU) již dopředu signalizoval, že návrh Angely Merkelové, respektive celé spolkové vlády, podporuje. „Věřím, že je to správná věc. Lze tím zajistit bezpečnost pro všechny lidi v postiženém regionu, ale i mimo něj,“ uvedl Söder pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Svého vládního i stranického šéfa podpořila také Melanie Humlová (CSU), bavorská ministryně zdravotnictví. „Musíme být opatrní, aby se do Německa nevracely žádné nové infekce s těmi, kteří cestují. V této oblasti samozřejmě musíme úzce spolupracovat se spolkovou vládou i vládami ostatních spolkových zemí,“ řekla.

Petr Musil