Americké zdravotní pojišťovny hlásí za druhý letošní kvartál doslova nevídané hospodářské výsledky. Foto: Torange.biz

Americké zdravotní pojišťovny hlásí obří zisky. Díky koronavirové pandemii

Největší americké zdravotní pojišťovny si na koronavirovou pandemii rozhodně nemusí stěžovat. Ba právě naopak. Některé díky ní dokonce ve druhém čtvrtletí oznámily meziročně až zdvojnásobení svých zisků. Může za to především odkládání náročných a nákladných chirurgických zákroků, na což na druhé straně doplácí nemocnice.

 

Americké zdravotní pojišťovny jako Anthem, Humana, CVS Health nebo UnitedHealth Group hlásí za druhý letošní kvartál doslova nevídané hospodářské výsledky. CVS oznámila čistý zisk ve výši tří miliard dolarů (skoro 67 miliard korun), což je o polovinu více než v období od dubna do června loňského roku. Anthem loni vydělala 1,1 miliardy, letos 2,3 miliardy dolarů. Nárůst zisku v tomto případě dosáhl 109 procent. UnitedHealth rovněž skoro zdvojnásobila svůj zisk na 6,7 miliardy dolarů. Dvakrát více vydělala také Humana, výrazně lépe se dařilo také pojišťovně Cigna.

Enormní žně zdravotních pojišťoven upoutaly pozornost administrativy Donalda Trumpa. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb dokonce pojišťovací společnosti vyzvalo ke slevám a navrhlo snížení pojistného, což má v době hospodářského poklesu pomoci spotřebitelům i poskytovatelům zdravotní péče přestát současnou situaci, jak uvedl deník The New York Times.

Dospějí USA k veřejnému zdravotnímu pojištění?

Rekordní zvýšení zisku je ale dobrou zprávou právě jen pro zdravotní pojišťovny. Jejich úspěch se totiž zrcadlí v neúspěchu poskytovatelů zdravotní péče, tedy zejména nemocnic. Přestože, nebo možná právě proto, byly zahlceny pacienty, kteří bojovali s chorobou Covid-19, na jejich finanční situaci to mělo negativní vliv. Samy nemocnice totiž musely odkládat složité a poměrně nákladné operace nebo za nimi s tímto požadavkem přicházeli sami pacienti. Lidé se navíc vyhýbali lékařům a pohotovostním službám, protože se báli nákazy. To vše vyústilo v nižší tržby nemocnic, což ale znamená menší objem plateb ze strany pojišťoven.

Jako by vedle sebe v rámci jednoho systému existovaly dva světy. „Ohromující zisky zdravotních pojišťoven jsou v ostrém kontrastu s mnoha menšími zdravotnickými zařízeními nebo venkovskými nemocnicemi. Pojišťovnám navíc rostou výdělky v době, kdy vlády v mnoha státech USA čelí obrovským výpadkům rozpočtových příjmů, roste nezaměstnanost a podniky krachují,“ píše deník The New York Times.

„To by mohlo politiky postavit proti pojišťovnám na celé řadě front,“ uvedl pro New York Times Larry Levitt, viceprezident pro zdravotní politiku nadace Kaiser Family Foundation. Vést by to prý mohlo až k diskusi mezi demokraty o zavedení Medicare pro všechny (Medicare for all), tedy k systému, kdy zdravotnictví bude výrazněji posunuto směrem k nastavení, které známe spíše z evropských zemí. Tedy mimo jiné že by zdravotní pojištění měli všichni občané Spojených států. „Čelíme faktu, že zdravotní péči nemůže regulovat trh,“ řekla New York Times Pramila Jaypalová, členka Sněmovny reprezentantů za demokratickou stranu a velká zastánkyně Medicare pro všechny. Ve hře může být také oprášení nápadů na zastropování zisků zdravotních pojišťoven, jak ostatně navrhovala demokratická senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová.

Pojišťovny vrátí velké rabaty

Podle federální legislativy upravující podmínky poskytování a financování zdravotní péče jsou pojistitelé povinni použít určitý fixní podíl vybraných peněz na pokrytí výdajů na zdravotní péči svých pojištěnců. Pojišťovny musí z každého vyinkasovaného dolaru utratit nejméně 80 centů. Z pojistného, které inkasují od velkých zaměstnavatelů, je to dokonce 85 centů. Zbývajících 15, respektive 20 procent je to, co jim zákony dovolují vynakládat na správní náklady jako režie nebo marketing, případně z nich vytvářet zisk. Jakékoli dodatečné příjmy pak musí být vráceny spotřebitelům prostřednictvím takzvaných rabatů.

Jenže americké zdravotní pojišťovny dnes v mnoha případech na pokrytí výdajů na zdravotní péči utratí menší část z vybraného pojistného, než jakou jim ukládá zákon. Například CVS Health uvedla, že tento poměr za druhé čtvrtletí činil jen asi 70 procent, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo přibližně 84 procent. To se promítá do milionů dolarů, o nichž někteří členové Kongresu hovoří jako o penězích, které by se měly objevit zpět v kapsách pojištěnců.

V uplynulých třech letech (2017 až 2019) pojišťovny svým pojištěncům vrátily asi 2,7 miliardy dolarů, což představuje v průměru 420 dolarů na osobu, jak vyplývá ze studie Kaiser Family Foundation. Podobně vysoké rabaty by měly podle odhadů Kasier Family Foundation být vyplaceny i v roce letošním.

Petr Musil