ČR zařadí Arménii a Velkou Británii na seznam bezpečných zemí

Česká republika nově zařadí Arménii a Velkou Británii na seznam bezpečných zemí. První země se na seznamu ocitne zejména proto, že byla v ČR zdrojem zneužívání žádosti o azyl, který měl legalizovat pobyt nebo tranzit na západ. Velká Británie se nově stane úředně bezpečnou zemí, protože se vystoupením země z EU změnilo její právní postavení a vůči České republice je třetí zemí. V reakci na zneužívání žádostí o azyl a na opožděné projednávání návrhu kvůli údajné pandemii, navrhuje vnitro účinnost od listopadu.

Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky 328/2015, která jako prováděcí vyhláška k zákonu o azylu obsahuje seznam bezpečných zemí. Návrh je v připomínkovém řízení.

Podle důvodové zprávy musí ČR po vystoupení Velké Británie z EU na tento seznam přidat: „Navrhuje se doplnit stávající národní seznam bezpečných zemí původu o 2 nové země. V případě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska jde o reakci na vystoupení Velké Británie z Evropské unie, kdy státy Evropské unie se navzájem považují za bezpečné, tj. státy EU nejsou a ani nemohou být s ohledem na unijní právo na národním seznamu bezpečných zemí původu. Právní postavení Velké Británie se jejím vystoupením z EU změnilo, tudíž je třeba Velkou Británii na seznam bezpečných zemí původu přidat,“ uvádí se ve zprávě k návrhu.

Analýza identifikovala trend zneužívání žádostí o azyl

Naopak zařazení Arménie je výsledkem analytické činnosti: „V rámci své analytické činnosti, mimo jiné, v oblasti informací o zemích původu byla dále identifikována Arménie, jejíž zařazení na seznam bezpečných zemí původu přispěje k efektivnějšímu řízení ve věci mezinárodní ochrany při dodržení procesních záruk pro jednotlivé žadatele,“ stojí ve zprávě. Zařazení státu na seznam bezpečných zemí má význam v azylovém řízení, přičemž ale kritéria pro označení země za bezpečnou jsou dána zákonem: „Kritéria pro určení třetího státu jako bezpečné země původu jsou dána ustanovením § 2 odst. 1 písm. k) zákona o azylu. Pokud je zjištěno, že žadatel o udělení mezinárodní ochrany přichází ze státu, který figuruje na seznamu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(ire)