Pod FutureLife patří 27 klinik v 7 zemích, ročně se v nich provede 25 000 léčebných cyklů a díky tomu přivede na svět přes 10 tisíc dětí. Ale firma expanduje i do dalších oblastí medicíny. Foto: FutureLife

Evropská komise schválila převzetí DISCARE společnostmi FutureLife a Pro Diagnostic Group

Evropská komise schválila společné převzetí společnosti DISCARE slovenskou firmou Pro Diagnostic Group, která je v současnosti jejím jediným vlastníkem, a zdravotnickou skupinou FutureLife náležející do svěřenských fondů Andreje Babiše. Komise o tom informovala v páteční tiskové zprávě. Nově vzniklý společný podnik bude v Praze provozovat rentgen a magnetickou rezonanci.

Oznámení o záměru společností Pro Diagnostic Group a FutureLife vytvořit společný podnik poskytující služby diagnostického zobrazování obdržela Evropská komise začátkem srpna. V textu oznámení se uvádí, že nově vzniklý podnik, jehož podíly si obě zmíněné firmy rozdělí mezi sebe, bude provozovat centrum diagnostického zobrazování v Praze, konkrétně pak rentgenové snímkování a magnetickou rezonanci. Evropská komise došla k závěru, že navrhované spojení nepovede k narušení konkurence na trhu, protože má na něj pouze omezený dopad, a spojení schválila.

Doposud byla výhradním vlastníkem DISCARE slovensko-španělská společnost Pro Diagnostic Group, jejíž dvanáct center diagnostického zobrazování na Slovensku nabízí služby magnetické rezonance, rentgenu, CT/pozitronovou emisní tomografii a ultrasonografii.

Druhý majitel nového společného podniku, soukromá zdravotnická síť FutureLife patřící do svěřenských fondů českého premiéra Andreje Babiše, se specializuje zejména na asistovanou reprodukci, nicméně v poslední době své portfolio zdravotních služeb rozšiřuje. Některé společnosti skupiny provozují ambulantní a lůžkovou zdravotní péči zaměřenou na oblasti jako revmatologie, andrologie, operace žil, gastroenterologie, urologie, plastická chirurgie nebo léčba Crohnovy choroby a dalších zánětlivých onemocnění střev.

Počátkem roku sestěhovala FutureLife své pražské kliniky Iscare a GynCentrum a některé další služby do nové rozsáhlé budovy v sousedství O2 areny v pražské Libni. Díky novým prostorám rozšířila své služby o ortopedii a podle vyjádření  předsedy představenstva Jozefa Janova pro časopis Forbes se skupina pokoušela rozjet i porodnici, neonatologii a kardiologii, k tomu ale nakonec nedošlo pro nezájem ze strany zdravotních pojišťoven.

A právě pro Iscare provozuje již v současnosti magnetickou rezonanci firma DISCARE. Přístroj schválila vloni v září přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví. Spolu s magentickou rezonancí chtěla firma do kliniky dostat i nové CT, ale to ministerská komise neschválila kvůli údajně nedostatečnému personálnímu zajištění.

Společnost FutureLife je jedničkou v reprodukční medicíně na českém trhu a mezi největší poskytovatele těchto služeb patří i v Evropě. Své kliniky provozuje ve Velké Británii, Irsku, Rumunsku, Finsku a Estonsku.

-sed-