Nejvlivnější německý virolog Christian Drosten doporučuje krátkodobý lockdown během podzimních prázdnin nebo vánočních svátků. Takové načasování by podle něho dokázalo minimalizovat ekonomické škody. Foto: YouTube/Bundespresskonferenz

Krátkodobý lockdown se vznáší nad Německem. Podporuje ho virolog Christian Drosten. Vzorem může být Wales, který se zavře na dva týdny

Wales ústy svého premiéra Marka Drakeforda oznámil, že v pátek vstoupí do dvoutýdenního lockdownu. Slibuje si od toho prudké snížení tempa šíření koronavirové epidemie. Přední německý virolog Christian Drosten je přesvědčený, že podobná varianta by mohla být zvažována také pro Spolkovou republiku. Na jeho stranu se přidal zdravotnický expert SPD Karl Lauterbach.

 

Přestože se počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu zvyšuje exponenciálně, spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) se ze všech sil snaží vyhnout celostátnímu lockdownu. „Nemůžeme si to dovolit také z ekonomických důvodů,“ uvedla předsedkyně spolkové vlády po setkání s kancléři jednotlivých spolkových zemí, které proběhlo minulý týden.

Jenže přední německý virolog Christian Drosten a zdravotnický expert SPD a poslanec Spolkového sněmu Karl Lauterbach krátkodobé uzamčení země vracejí do hry. Podle nich jde o relevantní nástroj, jakási pojistka, která by mohla pomoci ve snaze zpomalit šíření koronaviru napříč německou populací. Zároveň by díky své krátkodobosti lockdown nemusel mít fatální dopady na německé hospodářství, píše deník Das Handelsblatt.

Krátký lockdown minimalizuje škody

Drosten na svém twitterovém účtu uvedl, že si dovede lockdown představit během podzimních prázdnin nebo vánočních svátků. Takové načasování by podle něho dokázalo minimalizovat ekonomické škody. Virolog z berlínské klinicky Charité rovněž zmínil britskou studii, jejíž autoři popisují pozitivní dopady krátkodobých lockdownů jak z epidemiologického, tak ekonomického hlediska. Obdobnou analýzu publikoval také institut CERGE-EI, který je součástí Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

Na britskou studii se na Twitteru odvolal také Karl Lauterbach. Podle něho by takové opatření bylo „zajímavé i pro Německo, protože systematický krátkodobý lockdown by mohl přerušit exponenciální růst počtu nakažených při minimalizaci ekonomických nákladů i škod způsobených na vzdělávání školáků“. Podle Lauterbacha je také důležité, aby případný lockdown byl plánovaný dopředu, což prý zvýší ochotu obyvatelstva takovou restrikci akceptovat.

Lauterbach věří, že potřeba krátkodobého lockdownu bude narůstat, a to v případě, že se virus bude napříč Německem i nadále rychle šířit. Podle něho je hodnota reprodukčního čísla R kolem 1,3, což znamená, že se nákaza šíří, a to poměrně rychle. Pokud se číslo R nepodaří snížit, zvyšuje se pak riziko nárazu na kapacity zdravotnických zařízení. „Pak už dojde k lokálním lockdownům,“ uvedl Lauterbach podle deníku Handelsblatt.

Wales si vyzkouší 17denní karanténu

Institut Roberta Kocha v nedělní situační zprávě uvedl, že sedmidenní hodnota reprodukčního čísla R dosáhla v Německu úrovně 1,35. V pondělí Institut ohlásil 4325 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Jde o relativně nízký počet, protože jde o víkendové číslo. Ovšem minulé pondělí Institut Roberta Kocha oznámil jen 2467 přenosů. Během jediného týdne se tak počet nových případů zvýšil o 75 procent.

O možném lockdownu se v Německu stále zatím jen diskutuje jako o jednom z možných, a zřejmě krajních, řešení. Podobné debaty probíhají také v Anglii, ovšem Wales již rozhodnutí o lockdownu přijal. Součást Spojeného království, která leží v západní části největšího z Britských ostrovů, k restrikci přistoupí v pátek. Lockdown má trvat do 9. listopadu, čili něco přes dva týdny.

„Všichni ve Walesu budou muset zůstat doma,“ řekl v pondělí waleský ministerský předseda Mark Drakeford. Výjimku budou mít pouze zaměstnanci nezbytně nutných provozů. Většina obchodů ale bude muset zavřít. Podle Drakeforda je však tak tvrdý a hluboký locdown nezbytný k tomu, aby se nárůst počtu nakažených koronavirem podařilo dostat pod kontrolu.

Petr Musil