"Velmi diskutovaný je nyní v zahraničí model více výherců v rámci jedné zakázky, protože snižuje riziko nedostupnosti kvůli výpadkům dodávek jednotlivých dodavatelů," říká ředitel ČAFF Filip Vrubel. Foto: ČAFF

Filip Vrubel se stal výkonným ředitelem České asociace farmaceutických firem

Filip Vrubel, bývalý náměstek ministra zdravotnictví, se stal novým ředitelem České asociace farmaceutických firem (ČAFF), která sdružuje hlavní výrobce generických a biosimilárních léků v České republice. Ve funkci od 1. ledna 2021 střídá dosavadního výkonného ředitele Martina Mátla. Asociace to oznámila v tiskové zprávě. Mezi hlavní priority Filipa Vrubela v nové pozici má patřit posílení image generického průmyslu, aktivní podpora stabilního podnikatelského prostředí se zaměřením na udržitelnou regulaci cen a úhrad léčiv a také hladká transformace cílů Farmaceutické strategie pro Evropu do českého prostředí.

 

„Je to velmi důležitý milník pro ČAFF, přivést do asociace osobu s takovými zkušenostmi a znalostmi jako je Filip Vrubel. Pomůže nám dále rozvíjet vztahy mezi členskými společnostmi a našimi partnery ve zdravotnictví. Zejména v době pandemie se potvrdila důležitá role farmaceutického průmyslu pro naši ekonomiku a společnost. Úkolem nového ředitele bude pokračovat ve spolupráci s regulátory na zajištění dlouhodobé udržitelnosti lékové politiky v ČR, která, jak věříme, musí spočívat v existenci široké dostupnosti léčiv pro všechny pacienty za férovou cenu,“ uvedl v tiskové zprávě  Juan Carlos Conde, předseda představenstva ČAFF a generální ředitel Teva Pharmaceuticals CR.

„ČAFF zastupuje tuzemské výrobce a celou řadu dalších významných dodavatelů léčiv, kteří miliónům pacientů v ČR dodávají cenově dostupné léky. Logicky je tedy silným partnerem pro stát a zdravotní pojišťovny ve snaze zajistit pacientům co nejširší dostupnost zdravotní péče za spravedlivou cenu. Právě generický a biosimilární průmysl pomáhá udržovat stabilitu financování zdravotnictví a usnadňuje zvládání krizí způsobených nedostupností některých léčiv. Rád bych tedy navázal na své dosavadní poslání a hledal synergii mezi státem, veřejnoprávními institucemi a dodavateli léčiv, a přispěl tak k zakotvení udržitelného systému rychlého vstupu cenově dostupnějších a bezpečných léčiv na český trh včetně stabilních dodávek a skladových zásob léčiv v ČR,“ říká nový výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Filip Vrubel (37) je absolventem Právnické fakulty MU a expertem na lékovou politiku, zdravotnické a farmaceutické právo. V letech 2009 až 2012 zastával pozici ředitele odboru farmacie na ministerstvu zdravotnictví, od roku 2013 působil jako odborný náměstek ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zodpovídal za všechny regulatorní a dozorové agendy ústavu. Téměř čtyři roky strávil také v poradenském sektoru v mezinárodní advokátní kanceláři Deloitte Legal, kde se stal advokátem a zabýval se oblastí farmaceutického práva, analýzami trhu a regulacemi ve zdravotnictví. Do ČAFF přichází z pozice náměstka ministra zdravotnictví, kterou od roku 2018 do září 2020 zastával. Věnoval se zejména legislativě v oblasti dostupnosti léčiv pro pacienty v ČR, lékovému záznamu pacienta, dalším nadstavbovým funkcionalitám eReceptu a úpravě systému regulace cen a úhrad léčiv za účelem zajištění cenově dostupné léčby pro co nejširší spektrum pacientů. Těmto tématům se plánuje věnovat i nadále v nové funkci výkonného ředitele ČAFF.

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) sdružuje od roku 2000 hlavní výrobce generických a biosimilárních léků v ČR a je členem evropské asociace farmaceutických firem Medicines for Europe.

Členové ČAFF:

  • Accord Healthcare
  • Adamed Czech Republic s.r.o.
  • DESITIN PHARMA, spol. s r.o.
  • Egis Praha, spol. s r.o.
  • Ewopharma, spol. s r.o.
  • Fresenius Kabi
  • Gedeon Richter Marketing ČR, s.r.o.
  • Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
  • KRKA ČR, s.r.o.
  • Medochemie Bohemia s.r.o.
  • Mylan Pharmaceuticals s.r.o.
  • PRO.MED.CS Praha a.s.
  • Sandoz s.r.o.
  • STADA PHARMA CZ s.r.o.
  • Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o.
  • Zentiva k.s.

-red, tz-