Sanofi může za Kymab zaplatit bezmála 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Foto: Pixabay

Sanofi kupuje Kymab a Novartis navázal miliardovou spolupráci s biotechnologickou firmou BeiGene

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi odsouhlasila nákup britské společnosti Kymab, která se soustředí na vývoj imunoterapeutických léků. Sanofi tak chce expandovat v rychle rostoucím zdravotnickém oboru. Na biotechnologie sází švýcarská skupina Novartis, která se upsala ke spolupráci se společností BeiGene, která má čínské kořeny.

Sanofi může za Kymab zaplatit bezmála 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). S odkazem na sdělení obou společností to uvedla agentura Reuters. Sanofi zaplatí předem 1,1 miliardy dolarů, dalších 350 milionů by mohla doplatit poté, co nová akvizice přinese své finanční ovoce.

Na oplátku Sanofi získá práva k produktům, jež mají potenciál léčit široké spektrum zánětlivých onemocnění a také chorob souvisejících s poruchami imunitního systému. Jde o lék KY1005, který představuje lidskou monoklonální protilátku, jež se váže na ligand molekuly OX40. KY1005 se zatím ukazuje jako slibná protilátka pro léčbu zánětlivých chorob, a to včetně atopických onemocnění kůže.

Sanofi navazuje na listopadovou akvizici

„Získání společnosti Kymab včetně léku KY1005 je velkým přínosem pro náš výzkum a dává potenciál získat prvotřídní lék pro široké spektrum imunitních a zánětlivých onemocnění,“ uvedl Paul Hudson, výkonný ředitel společnosti Sanofi.

„Pacienti mohou získat účinnou léčbu chorob, které se projevují nízkou odezvou jejich imunitního systému. Máme zkušenosti z našeho dosavadního výzkumu, jak složité je nalézt správnou léčbu pro každého jednotlivého pacienta. Těšíme se, že se nám podaří učinit zásadní pokrok,“ dodal Hudson.

„Dohoda znamená pokračování celého výzkumného týmu Kymabu pod křídly Sanofi a jsme rádi, že k této události došlo,“ uvedl Simon Sturge, výkonný ředitel společnosti Kymab. „Věříme, že Sanofi bude se svými zkušenostmi i zázemím skvělým partnerem, jenž zajistí další pokrok ve výzkumu našich adeptů na léky. Věříme také, že se brzy k pacientům dostanou účinné terapie,“ dodal Sturge.

Sanofi tak navazuje na svou zatím poslední akvizici z loňského listopadu. Tehdy koupila za 308 milionů eur (přes 8 miliard korun) nizozemskou biotechnologickou společnost Kiadis, která se rovněž zaměřuje na vývoj imunoterapeutických léků, pomocí nichž by se daly léčit některé druhy rakoviny.

Novartis expanduje v onkologii

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis podepsala dohodu o strategické spolupráci s čínsko-americkou společnosti BeiGene, která je obchodovaná na newyorské burze a je zahrnuta do technologického indexu Nasdaq.

Na základě dohody bude Novartisu umožněno vyvíjet a komercializovat léčebné přípravky na většině trhů mimo Čínu. Novartis zaplatí předem 650 milionů dolarů (asi 14 miliard korun) a další úhrady mají přijít poté, co budou na trh uvedeny léky vzešlé ze vzájemné spolupráce. Celkem by tak Novartis mohl zaplatit až 1,3 miliardy dolarů (přes 28 miliard korun). BeiGene si ponechá práva pro distribuci léku tislelizumab na čínském trhu a v několika dalších zemích.

Tislelizumab získal od čínského regulátora povolení v prosinci 2019 a je určen k léčbě Hodgkinova lymfomu. BeiGene podala žádosti o povolení dalších léků, a to na základě úspěšných klinických testů ve třetí fázi. Jimi by mělo být možné léčit plicní onkologická onemocnění.

„Tato dohoda rozvíjí naši strategii, která má z naší společnosti učinit jedinou, která se bude zabývat různými přístupy k léčbě rakoviny. A to jak cílenou terapií, tak buněčnou a genovou terapií, radioligandovou terapií, a v neposlední řadě také imunoterapií,“ uvedla v prohlášení Susane Schaffertová, která ve skupině Novartis vede onkologickou divizi.

Schaffertová zároveň zmínila, že Novartis je nadšený ze spolupráce s BeiGene, která je jednou z předních globálních biotechnologických společností s kořeny v Číně. „Věříme, že tislelizumab přineseme pacientům po celém světě, a dokážeme ho provázat s naším výzkumným portfoliem tak, abychom dokázali vyvinout další terapie, jež budou užitečné pro pacienty,“ dodala.

Petr Musil