Ministerstvo ostře odmítlo návrh předsedů na změnu systemizace, jmenování nových soudců se komplikuje

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) odmítlo návrh nového výpočtu tzv. systemizace počtu soudců, se kterým přišlo v prosinci minulého roku kolegium předsedů krajských soudů. Podle ministerstva by realizace návrhu znamenala navýšení počtu soudců o přibližně 1300, čímž by se ČR zařadila na třetí místo co do počtu soudců v rámci zemí Evropské unie (EU), hned za Slovinsko a Chorvatsko.

Návrh kolegia vznikl na základě dohody o jeho vypracování, která vzešla z jednání mezi předsedy a zástupci ministerstva během podzimu minulého roku, kdy probíhalo jednání o nové systemizaci. V jeho průběhu však ministryně spravedlnosti Marie Benešová na konci září zároveň rozhodla o podobě nové systemizace s tím, že pro rok 2021 nebudou jmenování žádní noví soudci.

Předsedové krajských soudů pak přišli v prosinci s uceleným návrhem změn způsobu výpočtu počtu soudců, který by odpovídal podle nich realitě a náročnosti jednotlivých agend.

Ministerstvo zároveň na samém konci minulého roku vyzvalo předsedkyně a předsedy krajských soudů, aby mu přes vánoční a novoroční svátky do 5. ledna 2021 předložili individuální a odůvodněné návrhy na jmenování nových soudců v roce 2021.

Například předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová tak přišla s návrhem „dohody“ v podobě závazku snížení počtu nedodělků během tří let za to, že ministerstvo jí v roce 2021 jmenuje 13 nových soudců. Ti by měli zamířit ke 4 soudům v obvodu KS (OS v Chomutově, OS v Ústí nad Labem, OS v Děčíně a OS v Liberci), přičemž se Ceplové podařilo vyjednat podporu tomuto požadavku u ostatních předsedů okresních soudů v obvodu krajského soudu. Jak navíc Ceplová upozornila, během 5 let má odejít do „povinného“ důchodu (z důvodu dosažení věku 70ti let) celkem 21 soudců.

S návrhy přišli i další předsedové soudů, například předseda KS v Ostravě Petr Novák požádal v polovině února o 9 soudců. Přestože ministerstvo na návrhy ke konci roku velice spěchalo, dodnes nebylo o návrzích rozhodnuto. Ministerstvo pouze připustilo, že k nějakému jmenování dojde.

Přes 60 návrhů na jmenování

„I přes skutečnost, že na rok 2021 dle systemizace (nápad za uplynulé tři roky) vyšla potřeba soudců nižší, počítá ministerstvo s přípravou jmenovací etapy pravděpodobně během dubna (s ohledem na současnou situaci se to ještě může změnit),“ napsal k dotazu České justice mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.Podle informací České justice eviduje ministerstvo od předsedkyň a předsedů krajských soudů přes 60 návrhů na jmenování nových soudců. Tento počet však podle všeho překračuje jak rozpočtové možnosti, tak především schopnosti resortu opatřit si na takový počet soudců prostředky navíc. Ministryně Benešová se svými náměstky Michalem Fraňkem a Klárou Cetlovou Foto: Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti Náměstkyně ministra…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun