Předsedové soudů částečně uspěli, prezident letos nové soudce jmenuje

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ustoupila ze svého záměru nejmenovat v roce 2021 žádné nové soudce. „Byť propočet potřeby soudců okresních a krajských soudů na letošní rok s ohledem na klesající nápad věcí v některých agendách, vykázal nižší potřebu, ministerstvo vedeno dobrými důvody v žádném případě nehodlá paralyzovat justici a pracuje na přípravě jmenovací etapy, jejíž předložení prezidentu republiky lze předpokládat koncem měsíce dubna,“ sdělil České justici mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR (MSp) Vladimír Řepka.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová rozhodla o stop stavu na jmenování nových soudců na podzim minulého roku.

Ministerstvo posléze připustilo možnost jmenovat v roce 2021 nové soudce, avšak pouze v individuálních a odůvodněných případech.

Od konce roku tak probíhala jednání mezi jednotlivými předsedy krajských soudů a ministerskými úředníky ohledně nároků na počet nových soudců. Výsledkem je, že ministerstvo připravuje na duben jmenování nových soudců.

Změnu postoje MSp ocenil předseda Krajského soudu (KS) v Ostravě Petr Novák. „Považuji to za rozumný a odpovědný přístup ze strany MSp,“ uvedl Novák pro Českou justici. Ke KS v Ostravě by tak mělo v dubnu zamířit devět nových soudců nominovaných z řad justičních čekatelů.

„Podala jsem návrh na jmenování sedmi soudců, ze strany MSp bylo pro tuto jmenovací etapu akceptováno šest návrhů, za což jsem paní ministryni poděkovala. Za odůvodněný považuji i ten sedmý návrh a doufám, že byl jen „odsunut“ z kapacitních důvodů jmenovací etapy,“ sdělila České justici předsedkyně KS v Českých Budějovicích Martina Flanderová. Dvanáct nových soudců by mělo posílit soudy v obvodu Městského soudu v Praze (MS). „Ze dvanácti míst se však jedno týká náhrady za přeložení soudkyně ke KS Brno a druhé za přeložení soudce k VS, takže jde v podstatě o míst deset a ostatní jsou náhrady,“ upozorňuje předsedkyně největšího soudu v zemi…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun