Německá nemocniční společnost vybízí, aby se po volbách politici zabývali změnou struktury německých nemocnic. Foto: Depositphotos

Přehodnoťte po volbách strukturu nemocnic, vyzývá politiky Německá nemocniční společnost

Budoucnost zdravotnického systému v Německu bude jedním z klíčových témat zářijových voleb do Spolkového sněmu. Vyplývá to přinejmenším z apelů německých odborných sdružení, svazů či asociací adresovaných politikům. Německá nemocniční společnost je nejnověji vybízí, aby se po volbách zabývali změnou struktury německých nemocnic.

„Chceme rozvíjet regionální sítě nemocnic ve spolkových zemích,“ řekl na druhém německém summitu nemocnic v Berlíně šéf Německé nemocniční společnosti (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft) Gerald Gaβ. Gaβ dal současně najevo, že nemocnice jsou připraveny se na restrukturalizaci podílet a politikům vysvětlit, co by se mělo změnit, aby došlo ke zkvalitnění nemocniční péče.

„Základním předpokladem je nalezení politické odvahy,“ dodal výkonný ředitel DKG. Podle něho německá nemocniční síť trpí několika klíčovými nedostatky. „Téměř výlučné financování prostřednictvím paušálních plateb založených konkrétních případech (DRG) motivuje kliniky ke stále většímu objemu péče a není výhodné pro financování a víceúrovňového systému zdravotní péče,“ řekl Gerald Gaβ.

Podfinancované investice

Za další významný nedostatek německé nemocniční sítě považuje nízký objem investic. Gaβ upozorňuje na to, že podfinancování investic se už projevuje v podobě celé řady problémů. „Máme nedostatečnou digitalizaci, nedostatečnou infrastrukturu a nedostatek personálu. Nemocnice totiž musí své investice financovat z peněz, které by jinak mohly využít na platy zaměstnanců. Takto to dál nemůže pokračovat,“ zdůraznil šéf Německé nemocniční společnosti.

Gaβ rovněž kritizoval, že zákony regulují činnost nemocnic do posledního detailu a nenechávají žádný prostor pro flexibilitu a kreativitu. „Lékaři a zdravotní sestry se stále více a více cítí jako zástupní agenti v anonymním a dobře regulovaném systému a nikoli jako kompetentní lidé, kteří přijímají rozhodnutí v zájmu pacienta,“ dodal.

Politici proto podle Gaβe musí snížit nadměrnou regulaci, která funkčnost systému ochromuje. „Je třeba systém znovu upravit a přizpůsobit rámcové podmínky cílům,“ zdůraznil výkonný ředitel DKG. Současný systém je prý už tak složitý, že mu nikdo pořádně nerozumí.

Spahn: Základní péče do každého okresu

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) Gaβovu kritiku nerozporoval a nutnost restrukturalizace nemocnic označil za „megaproces pro 20. léta 21. století“. Je podle něho nutné o reformně struktury nemocnic vážně diskutovat a dospět k rozhodnutím, která povedou k odstranění nedostatků a zkvalitnění fungování nemocniční sítě. „Koronavirová pandemie nám třeba ukázala, že nemocnice mohou efektivně fungovat v síti,“ uvedl Spahn na summitu.

Jako příklad uvedl spolupráci nemocnic Vivantes a Charité. „Nikdy nespolupracovaly tak dobře jako během pandemie, i když obě kliniky patří do stejného holdingu. Během pandemie se ale dokázaly propojit prostřednictvím sítě a podívaly se, kdo co dělá. To ukazuje, že taková spolupráce je možná a potřebujeme jí více,“ dodal Jens Spahn.

Ministr zdůraznil, že Německo potřebuje kvalitní základní, standardní a pohotovostní péči v každém okrese a v každém venkovském regionu. „A zároveň potřebujeme dobrou maximální péči a komplexní léčbu, kterou lze plánovat,“ řekl.

Spahn se rovněž vyjádřil ke Gaβově kritice DRG systému. „Neříkám, že je dokonalý, ale denní paušály by byly ještě méně dokonalé,“ řekl. Podle něho nelze systém DRG zcela nahradit jiným. „Často slýchám, že hasiči nebo policie nejsou placeni podle počtu zásahů. To je pravda. Hasiči a policie jsou financováni podle potřeb. V lůžkové péči ale neexistují žádné struktury založené na potřebách, a dokud to tak bude, musí následovat financování podle služby,“ dodal. Přiznal také, že nemocnice jsou zatíženy přebytečnou byrokracií.

Petr Musil