Trh s léčivými přípravky proti covidu má v sobě obrovský potenciál, který s přehledem snese srovnání s trhem s očkovacími látkami. Foto: pxhere

Trh s léky proti covidu se do čtyř let zdvojnásobí. Dostupné jsou zatím čtyři terapie

V letošním roce by se globální obrat na trhu s léčivými přípravky proti covidu mohl přiblížit 17 miliardám dolarů. Jeho objem by se měl ročně zvyšovat asi o 15 procent a do čtyř let už by firmy mohly utržit přes 35 miliard dolarů.

Zatímco se svět poslední rok zaměřoval na závody farmaceutických firem o vyvinutí vakcíny proti koronaviru a získání potřebných povolení k uvedení na trh, farmaceutický sektor nezahálel ani v hledání účinných léků na covid. Tedy chorobu, která je virem SARS-CoV-2 způsobená. Zdá se totiž, že půjde o neméně důležitou záležitost v úspěšném boji s pandemií a jejími následky, než je právě získání očkovací látky.

Podle analytické společnosti The Business Research Company se globální trh s léky proti covidu do roku 2025 zdvojnásobí. Letošní obrat by měl dosáhnout bezmála 17 miliard dolarů (asi 368 miliard korun) a do čtyř let by měl převýšit 35 miliard dolarů (skoro 760 miliard korun). Ročně by přitom měl celosvětový obrat růst asi o 15 procent.

Jihokorejský zázrak?

Je ale možné, že poptávka po lécích proti covidu i jejich produkce se bude vyvíjet ještě o něco dynamičtěji. Jihokorejská biofarmaceutická skupina Celltrion totiž sází na to, že trh s léčivými přípravky proti covidu poroste přímo úměrně tomu, jak koronavirus bude dále mutovat. Kapacity farmaceutických společností, které nyní vyrábějí vakcíny proti koronaviru, nebudou stačit a na trh se nedostane tolik očkovací látky, aby bylo možné virus zcela potlačit. Léky na covid tedy budou žádaným zbožím.

Sama společnost Celltrion očekává, že lék, který právě vyvíjí, by jí mohl ročně na tržbách přinášet asi 1,3 miliardy dolarů (kolem 28 miliard korun). Celltroin je navíc jedinou asijskou farmaceutickou společností, která získala souhlas s emergentním používáním svého antivirotika, který je srovnatelný s tím, které vydává Evropská léková agentura, uvádí britský list Financial Times.

„Trh s vakcínami proti koronaviru je momentálně větší než s léčivými přípravky proti covidu. Existuje ale dostatečně velký prostor pro výrobce léků, protože kapacita výrobních zařízení je vzhledem k rostoucí poptávce omezena,“ řekl listu Financial Times Kee Woo-sung, výkonný ředitel skupiny Celltrion.

Prostor pro nové hráče

Podle něho je jen otázkou času, než „uvidíme záplavu objednávek léčivých přípravků“. Společnosti jako Regeneron nebo Eli Lilly nemají podle něho dostatečné kapacity k tomu, aby dokázaly poptávku uspokojit. „Eli Lilly navíc přiznala problémy své terapie s účinností proti variantám,“ dodal Kee.

Společnost Celltrion vyvinula lék proti covidu s označením CT-P59, k jehož užití získala podmínečný souhlas od korejského regulátora. A to už v únoru. Od té doby podala svůj lék asi šesti tisícům pacientů a v červnu oznámila, že léčivý přípravek výrazně snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o 70 procent. Ze třetí fáze klinických testů navíc vyplynulo, že se doba léčby zkrátila téměř o pět dní. Celltrion už také podepsal smlouvu s Pákistánem na dodávku léků pro 100 tisíc lidí.

Celltrion je tak fakticky pátou společností, která má souhlas od regulátora, aby mohla své léky dodávat na trh. Byť zatím ne od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nebo Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Varianty míchají trhem

Čtveřici firem, jejichž přípravky zelenou od FDA získaly, tvoří Eli Lilly (AbCellera a Junshi BioSciences) s monoklonálními protilátkami bamlanivimab a etesevimab, Regeneron s přípravkem Regen-Cov (casirivimab, imdevimab), GlaxoSmithKline (Vir) s látkou sotrovimab a Genentech s látkou tocilizumab  (Actemra ). Podle magazínu Forbes o schválení látky lenzilumab u amerického FDA požádala také společnost Humanigen.

Také Forbes upozorňuje, že nové varianty viru už nyní celkem výrazně míchají s trhem s léky proti covidu. „Ne všechny terapie, které byly schváleny FDA, jsou stejné. Některé jsou proto určeny k použití jen u těžce nemocných pacientů, zatímco jiné mají sloužit jako prevence toho, aby se stav nemocných pacientů zhoršoval. Některé se mají dokonce užívat jen profylakticky. Některé jsou účinné proti novým variantám, včetně delty, jiné ne,“ píše magazín Forbes. Na každý pád trh s léčivými přípravky proti covidu má v sobě obrovský potenciál, který s přehledem snese srovnání s trhem s očkovacími látkami.

Petr Musil

Foto: Marco Verch/Flickr