Úřady by podle ministrů zdravotnictví jednotlivých německých spolkových zemí měly vydat jednotné celonárodní doporučení, kdy a za jakých podmínek bude nutné podstoupit nové kolo vakcinace. Doto: Flickr/Marco Verch

Vyjasněte pravidla pro přeočkování proti koronaviru, vyzývají Merkelové kabinet zemští ministři zdravotnictví

Ministři zdravotnictví jednotlivých německých spolkových zemí požadují po šéfovi spolkového rezortu zdravotnictví Jensi Spahnovi (CDU) a Stálé očkovací komisi (STIKO) odpovědi na otázky související s přeočkováním proti koronaviru. Úřady by prý měly vydat jednotné celonárodní doporučení, kdy a za jakých podmínek bude nutné podstoupit nové kolo vakcinace.

Jedním ze závěrů konference ministrů zdravotnictví spolkových zemí je požadavek na stanovení jasných pravidel, za kterých se budou lidé moci nechat opakovaně očkovat proti koronaviru. Jinými slovy, zda, kdy a za jakých podmínek se bude nutné nechat očkovat třetí (respektive druhou dávkou v případě, že první očkování proběhlo pouze jednodávkovou vakcínou) dávkou vakcíny proti koronaviru.

Podle šéfů rezortů zdravotnictví by Stálá očkovací komise, která funguje pod Institutem Roberta Kocha, měla vydat jasné celonárodní doporučení pro třetí očkování mRNA vakcínou zejména pro „zvláště zranitelné skupiny osob“, které už za sebou mají kompletní první kolo vakcinace, upozorňuje deník Deutsches Ärzteblatt.

Třetí dávka na podzim nebo v zimě

Ministři rovněž žádají, aby úřady řekly, zda mohou lidé očkovaní mRNA vakcínou podstoupit přeočkování vakcínou od společnosti AstraZeneca, která není postavena na technologii mRNA. „Pokud o tom zatím není dostatek údajů, žádáme vás, abyste neprodleně zahájili příslušné studie,“ vyzývají ministři zdravotnictví úřad Jense Spahna a Stálou očkovací komisi.

Jens Spahn uvedl, že Německo se blíží do bodu, kdy bude připravené pro možné podávání třetí dávky vakcíny. Zatím však prý není jasné, zda bude nutné populaci přeočkovávat plošně, nebo se postačí zaměřit jen na rizikové skupiny. „Zda bude přeočkování nutné pro všechny, budeme nyní projednávat společně (se STIKO),“ uvedl Jens Spahn pro deník Berliner Morgenpost.

Jasno by podle něho mělo být do konce srpna, aby bylo možné zemi na případné třetí kolo očkování připravit a zahájit ho na podzim nebo v zimě. Spahn ale ujistil, že vakcína bude v každém případě k dispozici pro všechny, kdo o ni budou mít zájem.

A co děti?

Šéf Konference ministrů zdravotnictví (GMK – Gesundheitsministerkonferenz) a bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek mimo to požaduje, aby došlo k přezkoumání omezeného doporučení pro očkování dětí a dospívajících. Podle něho je nutné na základě nových údajů vyhodnotit účinnost a bezpečnost tohoto očkování. „Očekáváme, že brzy budeme mít doporučení od Stálé očkovací komise, abychom měli konečně jasno,“ sdělil politik.

Holetschek zmínil Spojené státy, kde jsou děti a dospívající očkováni již delší dobu. Podle něho by tamní poznatky měly tvořit základ pro doporučení, či nedoporučení očkování této věkové skupiny pro Německo. „Měli bychom také co nejdříve vyhodnotit data, která jsou již k dispozici na mezinárodní úrovni,“ dodal bavorský ministr zdravotnictví.

STIKO očkování dětí ve věku 12 až 17 let doporučuje jen za určitých podmínek. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn pak uvedl, že finální rozhodnutí o tom, zda děti nechat, či nenechat očkovat, musí učinit rodiče, například i po konzultaci s lékařem. Němečtí politici však poslední dobou poměrně často omezené doporučení STIKO kritizovali.

STIKO s obecným doporučením váhá

Jens Spahn však doufá, že mladí lidé se do očkování aktivně zapojí, a to i bez obecného doporučení odborníků. Nabídka vakcín se podle něho mezitím zlepšila natolik, že všechny děti i dospívající mohou první dávku získat do konce srpna. „Myslím, že bychom měli děti a mladé nechat, aby se sami rozhodli. Každý, kdo chce, může být očkován,“ řekl Jens Spahn.

U našich západních sousedů se totiž v poslední době znovu rozpoutala diskuse o očkování dětí a dospívajících. A to především s ohledem na jejich návrat do škol po letních prázdninách. V Evropské unii je vakcína schválená pro lidi ve věku od dvanácti let. STIKO ale dosud nevydala obecné doporučení pro tuto věkovou skupinu.

Komise poukazuje zejména na nedostatek medicínských výhod očkování u takto mladých lidí, protože u nich existuje velmi nízké zdravotní riziko. STIKO doporučuje očkování jen u dětí a dospívajících, kteří mají specifická onemocnění, která by riziko těžšího průběhu covidu zvýšila.

Petr Musil