Ilustračné foto: Pixabay

Německým zdravotním pojišťovnám chybí miliardy eur. Deficit do konce roku ještě naroste

Finanční situace německých zdravotních pojišťoven není dobrá. Za prvních šest měsíců se meziročně výrazně zhoršila a systém hlásí schodek ve výši několika miliard eur. Zástupci pojišťoven apelují na spolkovou vládu, aby ještě před zářijovými volbami navýšila příspěvek do systému na příští rok. Jeho aktuální výše prý nebude stačit.

Německé zdravotní pojišťovny, které jsou zapojeny v systému zákonného pojištění (GKV), hlásí za první pololetí letošního roku prudké zhoršení jejich finanční situace. Zatímco ještě v období od ledna do března byl jejich schodek nižší, než se čekalo (a některé dokonce hospodařily s přebytkem), od dubna do června se nůžky mezi příjmy a výdaji výrazně rozevřely.

Největší síť německých zdravotních pojišťoven AOK (Allgemeine Ortskrankenkassen), u které je registrována asi třetina pojištěnců Spolkové republiky, vykázala za leden až červen schodek 1,6 miliardy eur (přibližně 40,6 miliardy korun). Přitom ve stejném období loňského roku AOK vytvořila přebytek 320 milionů eur (přes 8 miliard korun).

Růst výdajů na péči bude pokračovat Vedení AOK to vysvětluje skutečností, že loni během první vlny koronavirové pandemie došlo k prudkému poklesu vyžití běžné zdravotní péče. Pojištěnci navštěvovali méně často lékaře z obavy před nákazou. Rovněž nemocnice omezovaly standardní zdravotní péči a vyčleňovaly kapacity pro příjem covid pozitivních pacientů. Odložitelné zákroky se odkládaly. V letošním roce je však situace jiná a lékaři i kliniky dohánějí manko ve zdravotní péči, které se během pandemie vytvořilo. AOK odhaduje, že se její výdaje v lednu až červnu letošního roku zvýšily bezmála o deset procent. „Ještě během prvního čtvrtletí mělo omezení standardní péče pozitivní vliv na finanční výsledky.…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit