Foto: Pixabay / koláž ZD

Výsledky ve farmabyznysu: Sanofi a Novo Nordisk zlepšují výhled, nad GSK otazníky analytiků

Velké farmaceutické skupiny pokračovaly v oznamování finančních výsledků za druhý letošní kvartál. Zatímco francouzská Sanofi a dánská Novo Nordisk vylepšily svůj celoroční výhled, britská společnost GlaxoSmithKline hledá směr. Pomáhá jí ale postupné obnovování normálního fungování zdravotnických systémů po odeznívající koronavirové pandemii.

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi ohlásila za druhé letošní čtvrtletí tržby v objemu 8,7 miliardy eur (asi 221 miliard korun). To představuje meziroční nárůst o 12,4 procenta při zohlednění kursových rozdílů. Prodeje nejvíce táhly očkovací látky a terapie Dupixent, která se používá pro léčbu ekzémů. Tržby z Dupixentu firmě stouply o více než 56 procent.

Sanofi se rovněž podařilo zvýšit čistý zisk o 16,8 procenta na 1,21 miliardy eur (přibližně 30,7 miliardy korun). „Sanofi se podařilo ve druhém letošním čtvrtletí solidně nastartovat byznys díky růstu klíčových léků a očkovacích látek. Budeme pokračovat v naší dosavadní strategii, neboť vývoj nám potvrzuje, že je správná,“ uvedl v prohlášení k oznámení kvartálních výsledků výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson.

Sanofi táhnou hlavně Spojené státy

Podle Hudsona jsou výsledky za druhé čtvrtletí rovněž důvodem k tomu, aby skupina zlepšila svůj celoroční výhled zisku z původního růstu v řádu jednotek procent na přibližně 12 procent při zohlednění kursových rozdílů.

Z regionálního hlediska se Sanofi nejvíce dařilo ve Spojených státech, kde jí tržby meziročně stouply o více než 20 procent. V Evropě činil nárůst prodejů 14,4 procenta a zbytek světa přinesl společnosti tržby o 4,2 procenta vyšší. USA přitom představují největší odbytiště francouzské skupiny Sanofi, jelikož se na jejích tržbách podílejí z 36,5 procenta. Zhruba čtvrtina tržeb pochází z Evropy.

Pro Sanofi je neméně významným milníkem, že Evropská agentura pro léčivé přípravky zahájila schvalovací proces vakcíny proti koronaviru. Sanofi totiž jako jedna z mála velkých farmaceutických skupiny nabrala v tomto ohledu obří zpoždění. Nyní se však zdá, že vakcína by mohla přijít na trh ještě letos a zřejmě najde uplatnění v mnoha zemích světa, kde vakcinace zatím vázne.

GSK: Dobrý výsledek, ale vadí růst zadlužení

Podobně se ve druhém kvartále dařilo také britské farmaceutické skupině GlaxoSmithKline, která mimo jiné se Sanofi spolupracuje na vývoji vakcíny proti koronaviru. Její tržby se meziročně zvýšily o 15 procent při zohlednění kursových rozdílů na 8,1 miliardy liber (skoro 243 miliard korun). Očištěný provozní zisk se zvýšil o 43 procent, zisk připadající na jednu akcii dokonce o 71 procent.

„GSK má za sebou výborné čtvrtletní výsledky. Očekáváme pozitivní vývoj i ve druhé polovině roku, ale i v roce příštím,“ doprovodila výsledky komentářem Emma Walmsleyová, výkonná ředitelka skupiny GSK. Největším tahounem prodejů skupiny byly onkologické léky, vakcíny nebo léky na HIV či respirační onemocnění.

Přestože GSK vykázala velmi slušný meziroční růst tržeb, investoři dobré výsledky příliš neocenili. Akcie společnosti sice po jejich oznámení mírně posílily, ale nakonec uzavřely asi o dvě procenta slabší. Analytiky totiž trápí rostoucí zadlužení společnosti. „Také generování hotovosti je poměrně slabé,“ uvedl pro agenturu Reuters Nicholas Hyett, analytik poradenské společnosti Hargreaves Lansdown. Podle analytiků bankovního domu Citi má ale GSK potenciál ke zlepšení.

Novo Nordisk: Daří se nám v USA

Také dánská skupina Novo Nordisk, která je jedním z největších globálních hráčů na trhu s léky na diabetes, se mohla pochlubit úspěšným druhým čtvrtletím. Její tržby se zvýšily meziročně o 10, respektive 17 procent v závislosti na tom, zda bereme v potaz nominální vyjádření, nebo zohlednění kursových rozdílů. Novo Nordisk utržila přes 33 miliard dánských korun, což je v přepočtu asi 112,5 miliardy českých korun. Provozní zisk vzrostl o 7, respektive 16 procent.

„Růstem tržeb jsme velmi potěšeni. Příznivé je, že tento růst je vyrovnaný napříč všemi geografickými oblastmi a také naším produktovým portfoliem. Také díky úspěchu na poli vývoje léku na obezitu s názvem Wegovy a jeho schválení ve Spojených státech, jsme mohli zlepšit náš celoroční výhled,“ uvedl v tiskovém prohlášení Lars Fruergaard Jørgensen, prezident a výkonný ředitel společnosti Novo Nordisk.

Původně totiž skupina Novo Nordisk očekávala růst svých prodejů mezi 6 a 10 procenty, nově jej odhaduje na 10 až 13 procent. V případě provozního zisku původní odhad růstu se pohyboval mezi 5 a 9 procenty, nově to je již 9 až 12 procent.

Petr Musil