O společnost Sobi, švédského výrobce léků na vzácné choroby a přímého konkurenta firmy AstraZeneca, projevila zájem dvojice investičních společností. Foto: Sobi

Sanofi a Advent vyrazily na nákupy biotechnologických firem. Utratí přes 11 miliard dolarů

Založit a rozjet úspěšnou biotechnologickou společnost se v dnešní době mimořádně vyplatí. Je o ně totiž zájem u velkých farmaceutických firem nebo globálních investičních společností. Důkazem jsou dvě akvizice, ke kterým se schyluje. Hodnota plánovaných obchodů přesáhne deset miliard dolarů.

Není to tak dávno, co britsko-švédská farmaceutická skupina AstraZeneca oznámila převzetí americké společnosti Alexion Pharmaceuticals, za kterou zaplatí 39 miliard dolarů (přibližně 835 miliard korun), a už je na spadnutí další akvizice, v níž figuruje švédská společnost. Tentokrát ale v pozici toho, kdo je na prodej.

O švédského výrobce léků na vzácné choroby, společnost Sobi, projevila zájem dvojice investičních společností. Za Sobi nabízí zhruba osm miliard dolarů, což v přepočtu činí přes 171 miliard korun. Vedle Adventu chce do Sobi vstoupit ještě singapurský investiční fond GIC (dříve Government of Singapore Investment Corporation). O plánované transakci informoval web Fiercepharma.com.

Sobi málem koupil Pfizer

Fondy za společnost Sobi nabídly sumu, která jejím akcionářům přinese téměř 35procentní prémii. Nabídková cena je totiž přesně o tolik vyšší, než činila zavírací cena akcií Sobi v den, kdy Advent a GIC o Sobi projevily zájem. Vedení společnosti Sobi akcionářům jednomyslně prodej doporučilo. Už jen proto, že největší akcionář Sobi s kupci podepsal separátní dohodu o prodeji svého 35procentního podílu.

Prodej společnosti Sobi bývá často srovnáván právě se zmiňovanou akvizicí Alexionu AstraZenekou. Jak AstraZeneca, tak Sobi mají ve svém portfoliu léky na vzácné choroby a Sobi je v této oblasti přímým konkurentem právě AstraZeneky.

Nejde přitom o první příležitost, kdy akcie společnosti mohly změnit majitele. Už v roce 2015 měla o švédskou biotechnologickou společnost dvojice jiných farmaceutických gigantů. A to společnost Pfizer a také Biogen. Jenže akcionáři Sobi tehdy obě nabídky odmítli s tím, že cena, kterou Pfizer i Biogen chtěly zaplatit, se jim zdála neadekvátně nízká.

Sanofi koupí Translate Bio

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi má rovněž zájem o biotechnologickou společnost. Tentokrát se ale jedná o americkou firmu Translate Bio se sídlem v Lexingtonu ve státě Massachusetts. Sanofi za Translate Bio nabídla 3,2 miliardy dolarů, což představuje v přepočtu kolem 68,5 miliardy korun.

Jenže v tomto případě se obchod poněkud komplikuje. Příčinou je postoj americké Federální obchodní komise, která uvedla, že bude věnovat zvláštní pozornost fúzím a akvizicím týkajícím se právě biotechnologických společností. A to na základě zkušeností s již dříve proběhnuvšími akvizicemi, v nichž figurovaly společnosti jako Bristol Myers-Squibb, AbbVie nebo Allergan. Uvedl to portál Fiercepharma.com.

Sanofi a Translate Bio nakonec žádost o povolení akvizice koncem srpna stáhly, aby ji doplnily na základě požadavků Federální obchodní komise. Už začátkem srpna ale společnosti podepsaly dohodu o převzetí.

Obě společnosti se nicméně dobře znají. Od roku 2018 spolupracují v oblasti vývoje technologie mRNA. Francouzská skupina Sanofi tehdy do společného tříletého projektu vložila 45 milionů dolarů. V jeho rámci se Sanofi a Translate Bio soustředily na prevenci a léčbu pěti infekčních nemocí. Mezitím ale pandemie koronaviru vedla k vyvinutí vakcín právě na bázi mRNA technologie, jenže Sanofi se v tomto ohledu příliš nedařilo.

Petr Musil