Foto: Pixabay

Volby do Spolkového sněmu: Co chystají pro lékárny opoziční strany v Německu?

Decentralizace v zásobování léky, férová konkurence mezi lékárnami, snížení daně z přidané hodnoty na léky nebo zvolnění tempa digitalizace. I takových témat se v otázce nastavení podmínek pro fungování lékárenského byznysu v Německu dotýkají tamní opoziční strany. Zelení, Svobodní, Levice i Alternativa pro Německo.

Většina stran, které v Německu kandidují v nedělních volbách do Spolkového sněmu, se ve svých programech lékárnám a lékárenskému odvětví explicitně nevěnuje. Hovoří spíše o trhu s léky, jejich dostupnosti či regulaci, z čehož lze vztah k lékárnám pouze odvozovat. Politické subjekty nejčastěji řeší otázky závislosti na produkci léků ze zahraničí, respektive v zemích vně Evropské unie, což je vzhledem ke zkušenosti s pandemií koronaviru poměrně žhavé téma.

Existují ale výjimky, kdy jednou z nich je strana Svobodných (FDP – Freie Demokratische Partei). Svobodní ve svém programu hovoří o „spravedlivých konkurenčních podmínkách pro lékárny“. Jenže co to vlastně znamená? Portál Deutsche Apotheker Zeitung se začátkem září zeptal expertky poslaneckého klubu Svobodných na zdravotnictví Christine Aschenbergové – Dugnusové.

FDP za konkurenci, včetně internetové

Politička například uvedla, že jí není příliš jasné, proč němečtí lékárníci tak vehementně plédovali za zákaz možnosti nakupovat léky na předpis na internetových obchodech včetně těch zahraničních. Aschenbergová – Dugnusová je totiž přesvědčena, že zahraniční internetová konkurence by německé lékárníky příliš neovlivnila. Navíc je prý takový zákaz v rozporu s evropským právem.

„FDP nechce lékárníkům slibovat nic, co by bylo v konečném důsledku neudržitelné. Tento zákaz nepovažujeme za správný, pro nás je to obcházení společného evropského trhu,“ uvedla Christine Aschenbergová – Dugnusová. FDP však nebude v tomto směru dělat revoluci a počká, až jak na to bude reagovat Evropa. Aschenbergová – Dugnusová je přesvědčena, že by lékárny mohly zásilkový prodej pojmout jako výzvu a že by mohly obstát. Například poskytováním kvalitnějších doprovodných služeb.

FDP podporuje lepší odměňování intenzivní farmaceutické péče, elektronický recept nebo zákon, který zlepšuje pozici lokálních „kamenných“ lékáren. Zachována prý také musí být svobodná volba lékárny.

Zelení chtějí decentralizaci

Zelení ve svém programu plánují asi nejrozsáhlejší změny v celém německém zdravotnickém systému. Lékárny explicitně nezmiňují, jenže ani těm by se „reformy“ nevyhnuly. Když se portál Deutsche Apotheker Zeitung zeptal zdravotnického experta Zelených Janosche Dahmena na konkrétní body, Dahmen uvedl, že by bylo vhodné nastavit pro lékárny jen obecný rámec v systému zdravotní péče a nastavit standardy kvality.

Dodávky léků do lékáren by ale už měly probíhat podle místních podmínek. „Chtít zaručit dodávky léčiv v Německu jedním regulačním konceptem znamená, že některé oblasti jsou v konečném důsledku léky zásobeny nedostatečně,“ uvedl Dahmen.

Zelení by rovněž neradi viděli rozmach lékárenských řetězců. Výjimkou by mohlo být právě třeba špatně zásobené místo. Obecně však chtějí podporovat spolupráci výrobců, respektive dodavatelů léků a místních lékáren.

Alternativa pro lékárny?

Alternativa pro Německo má pro lékárenský trh poměrně jasný plán. Politikům této mladé strany leží na srdci především spolehlivost dodávek léků. Podle AfD (Alternative für Deutschland) je prý vidět, že je zapotřebí provést reformu, protože problémy s nabídkou léků narůstají.

Německo je prý příliš závislé na dodávkách léků ze zahraničí. AfD bude chtít prosadit zrušení dohod o slevách mezi dodavateli léků a pojišťovnami nebo rozšířit trh s pevnými cenami léků. Německo by rovněž mělo usilovat o odstranění dovozních kvót na léky. AfD chce také snížit daň z přidané hodnoty z 19 na 7 procent.

Levice má lékárny v srdci

Kathrin Voglerová, zdravotnická expertka Levice (Die Linke) v rozhovoru pro Deutsche Apotheker Zeitung uvedla, že její strana má lékárny stále v srdci, přestože jim v programu věnují jen velmi malý prostor. Politici této strany prý budou i nadále podporovat zákaz vícenásobného vlastnictví lékáren, což je opatření, které má zabránit vzniku lékárenských řetězců.

Levice trvá také na zákazu prodeje léků přes internet a s jistou nedůvěrou přistupují k digitalizaci zdravotnického systému. Podle Voglerové by stát neměl jednoznačně upřednostňovat prosazování digitálních nástrojů ve zdravotnictví, protože ne každý je schopen moderní technologie používat. „A ne každý bude ochoten poskytnout svá data. Tito lidé by však neměly být z nabídky péče vyloučeni,“ uvedla Voglerová.

Levice chce také zrušit dohody o slevách, protože to podle ní vede k monopolizaci trhu. Dovede si ale představit poskytování farmaceutických služeb, za které by lékárny mohly být dodatečně odměňovány. Lékárny by podle Levice mohly být častěji zřizovány jako „kompetenční centrum“ pro léky a jejich účinky. Revoluci ve financování ale Levice nenavrhuje.

Petr Musil