V boji proti covidu už zřejmě nepůjde jen o to, kdo přijde s lepší a bezpečnější vakcínou, ale také o představení dostatečně efektivního léku. Foto: Pixnio

Merck vytáhl do boje proti covidu nadějný lék. A ukázal cestu dalším farmaceutickým firmám

Zdá se, že boj s koronavirovou pandemií vstoupil do nové fáze. Nepůjde už zřejmě jen o to, kdo přijde s lepší a bezpečnější vakcínou proti SARS-CoV-2, ale také o představení dostatečně efektivního léku proti onemocnění Covid-19. Na časy se začalo blýskat u americké farmaceutické skupiny Merck, která možná dala naději i dalším firmám, které se o účinné antivirotikum snaží.

Manažerům několika farmaceutických firem možná zaskočilo, když se dozvěděli, že americká skupina Merck přišla s látkou molnupiravir, která snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na nemoc Covid-19 o 50 procent. Molnupiravir je výsledkem spolupráce společnosti Merck s biotechnologickou firmou Ridgeback Biotherapeutics a podle výsledků klinických testů by se mohl stát další účinnou zbraní v boji s pandemií koronaviru a covidu.

Lék na covid míří k FDA

Podle portálu Fiercepharma.com mají obě společnosti ambici podat žádost k americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration) o schválení léku k emergentnímu používání. Odborníci se totiž v zásadě shodují, že s tím, jak dojde k překonání nejhorší koronavirové krize, pandemie začne slábnout a výskyt koronaviru bude spíše endemickou záležitostí, na důležitosti nabudou právě léky před vakcínami.

Analytik poradenské společnosti Bernstein Ronny Gal odhaduje, že globální trh s antivirotiky, pomocí nichž bude možné léčit Covid-19, dosáhne hodnoty kolem šesti miliard dolarů od roku 2023. A že Merck by si z tohoto obřího koláče mohl uříznout celou polovinu. Jenže současná poptávka je daleko větší, a tak je to právě aktuální epidemická situace, která motivuje farmaceutické společnosti, aby vedle vakcíny přišly i s účinným lékem.

Portál Fiercepharma.com uvedl, že Merck v tomto ohledu nenechává nic náhodě a že už stihl podepsat dohodu s americkou administrativou prezidenta Joe Bidena na dodávku 1,7 milionu dávek pro léčbu Covidu-19. Hodnota kontraktu dosahuje 1,2 miliardy dolarů (asi 26,5 miliardy korun) s tím, že do konce tohoto roku by Merck mohl dodat až 10 milionů dávek za sedm miliard dolarů (154 miliard korun).

Obři diverzifikují, nesázejí jen na vakcínu

Informace o předběžných úspěších molnupiraviru náležitě ocenili investoři, kteří začali na přelomu září a října akcie Mercku masivně nakupovat, čímž způsobili jejich posílení asi o deset procent. Merck ale není zdaleka jedinou farmaceutickou firmou, která si uvědomila, že nestačí usilovat pouze o účinnou vakcínu.

Už loni se tu a tam objevila léčivá látka, která při léčbě covidu vzbudila naděje. A to nejen u pacientů, ale i u farmaceutických firem. Mezi ně patří například společnosti jako Gilead Sciences, GlaxoSmithKline, k nimž se později připojily také Eli Lilly nebo Regeneron. A poslední dobou přibývají další.

Agentura Bloomberg hovoří o tradičních farmaceutických gigantech jako Pfizer nebo Roche, k nimž se s lékem proti covidu přidaly také Atea Pharmaceuticals, japonská společnost Shionogi a v neposlední řadě rovněž menší firmy jako izraelská biotechnologická společnost RedHill Biopharma nebo britská firma Synairgen.

S Modernou nahoru a dolů

Ne všichni, kteří v souvislosti s pandemií koronaviru dokázali solidně vyrůst, ale mají důvod k radosti z toho, že se na trhu nejspíše v dohledné době objeví účinný lék na covid. Mezi ně lze zařadit americkou biotechnologickou společnost Moderna, která koronaviru doslova „vděčí“ za svůj nevídaný rozvoj.

Ještě na začátku loňského roku bylo možné jednu akcii Moderny koupit na burze za necelých 19 dolarů. Moderna se v roce 2019 topila ve ztrátě převyšující 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun), loni dokonce přes 700 milionů (15,4 miliardy korun). V letošním roce se však společnosti podařilo za první pololetí vytvořit zisk ve výši čtyř miliard dolarů (skoro 90 miliard korun).

Impozantní finanční vzestup společnosti se promítl i do hodnoty jejích akcií, které se dnes obchodují za 305 dolarů, tedy asi 16krát výše než před necelými dvěma lety. Jenže za poslední měsíc Moderna ztratila asi čtvrtinu své hodnoty, a to právě v důsledky informací, z nichž vyplývá, že „pandemický trh“ se pomalu, ale jistě mění.

Petr Musil