Pandemie koronaviru u našich západních sousedů dál zesiluje. Foto: Pixabay

Němečtí vědci chtějí změnu parametrů pro řízení pandemie. Sedmidenní incidenci považují za zastaralou

Pandemie koronaviru u našich západních sousedů dál zesiluje. Sedmidenní incidence dosáhla v úterý 113 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Během posledních čtrnácti dnů se hodnota tohoto ukazatele téměř zdvojnásobila. Zvyšuje se také počet hospitalizovaných, který během čtyř dnů vzrostl o 13 procent.

Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem dosáhl v Německu za poslední týden téměř 94 tisíc. To je bezmála dvojnásobek než na začátku října. Vyplývá to z údajů německého Institutu Roberta Kocha (RKI – Robert Koch Institut). Podobný nárůst zaznamenala také sedmidenní incidence. Ukazatel, podle kterého spolková vláda na jaře letošního roku nastavovala protiepidemická opatření.

Jenže trojice vědců z essenského Leibniz-Institu für Wirtschaftsforschung (Leibnizův institut pro ekonomický výzkum) přišla s tvrzením, že sedmidenní incidence, jak je aktuálně vykazována, je zastaralá. Boris Augurzky, Martin Fischer a Christoph Schmidt to uvedli ve své analýze publikované na webových stránkách institutu.

Sedmidenní incidence nedokáže včas varovat

„Sedmidenní incidence se stává stále více nedostatečným ukazatelem pro rozhodování o použití nástrojů pro řízení pandemie koronaviru,“ píší vědci v dokumentu. Podle nich totiž situaci zásadně změnilo očkování, a to zejména rizikových osob a starší populace. Stejně tak poměrně větší zastoupení mladších generací mezi nakaženými. „To vše výrazně změnilo význam sedmidenní incidence z hlediska zatížení zdravotnického systému,“ stojí dále v analýze.

Vědci ale rovněž kritizují návrh Spolkového ministerstva zdravotnictví, podle kterého bude sedmidenní incidence nově potvrzených nákaz koronavirem nahrazena ukazatelem sedmidenní hospitalizační incidence. Podle nich totiž i tento ukazatel reaguje se zpožděním a jeho vývoj závisí pouze na nějakém vývoji v minulosti. „Tento ukazatel nemůže fungovat jako nástroj systému včasného varování, stejně jako obsazenost lůžek intenzivní péče. Pouze reaguje na to, když je pacient přijat k nemocničnímu ošetření,“ píší autoři zmiňované studie. Augurzky a spol. proto navrhují ukazatel, který nazývají „rizikově přizpůsobená incidence“. O co jde? Fakticky by to znamenalo rozlišování incidence podle věkových skupin, u kterých by se zohledňovala pravděpodobnost, že daný…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit