Farmaceutické skupiny Novartis, Roche a GSK dokázaly ve třetím čtvrtletí zvýšit své prodeje v řádu vyšších jednotek procent. Foto: Koláž ZD/Pixabay

Výsledková sezóna ve farmabyznysu pokračuje. Novartis, Roche i GSK zvýšily obrat a zisk

Švýcarské farmaceutické skupiny Novartis a Roche dokázaly ve třetím čtvrtletí zvýšit své prodeje v řádu vyšších jednotek procent. Podobně se dařilo také britské společnosti GlaxoSmithKline, na jejíž šéfku narůstá tlak ze strany aktivistických investorů.

Výsledková sezóna je v plném proudu a další farmaceutické společnosti oznámily, jak se jim dařilo hospodařit ve třetím čtvrtletí letošního roku. Švýcarská farmaceutická skupina Novartis zaznamenala ve třetím čtvrtletí tržby ve výši přes 13 miliard dolarů, což je o šest procent více než v předchozím roce. Za prvních devět měsíců Novartisu vzrostl obrat dokonce o sedm procent na 38,4 miliardy dolarů (asi 847,5 miliardy korun).

Novartis podpořen inovativními léky

„Novartis prokázal silnou výkonnost v inovativním medicíně,“ komentoval výsledky výkonný ředitel skupiny Vas Narasimhan. Odkázal se hned na několik léků jako Cosentyx, Entresto, Kesimpta nebo Zolgensma a v neposlední řadě na portfolio terapií pro léčbu onkologických onemocnění. „Věříme v sílu našich schopnosti uvádět na trh další důležité léčivé přípravky, které nám pomohou udržet růst i ve střednědobém a dlouhodobém horizontu,“ dodal Narasimhan.

Novartisu se také podařilo výrazně meziročně zvýšit čistý zisk. Ten činil 2,76 miliardy dolarů a oproti loňskému třetímu kvartálu vzrostl o 43 procent. Solidní zisk ze třetího čtvrtletí rovněž ovlivnil výsledek hospodaření za prvních devět měsíců roku 2021, když Novartis dosud vydělal 7,7 miliardy dolarů, což je o 29 procent více než ve stejném období loňského roku.

Vůbec největší nárůst prodejů nastal u léku Entresto, který se používá k léčbě vysokého tlaku. Novartis za něj utržil přes 900 milionů dolarů, což je o 46 procent více než loni. Za leden až září letošního roku pak největší nárůst zaznamenala Zolgensma (o 52 procent), která se používá pro léčbu spinální svalové atrofie a je určena pro děti do dvou let věku.

Roche rostla díky testům na covid

Druhá ze švýcarských farmafirem, skupina Roche, vykázala ve třetím čtvrtletí tržby na úrovni necelých 16 miliard švýcarských franků (bezmála 388 miliard korun). To představuje meziroční růst ve výši devíti procent. Roche tím skoro o 400 milionů franků překonala prodeje ve třetím kvartále roku 2019.

Za prvních devět měsíců letošního roku pak Roche utržila 46,68 miliardy švýcarských franků (1,13 bilionu korun), což je o šest procent více než loni. I v tomto případě došlo k překonání úrovně roku 2019, a to o více než 600 milionů švýcarských franků.

Prodeje skupiny Roche táhl především diagnostický sortiment v čele s testy na koronavirus. Divize diagnostiky zaznamenala meziroční nárůst obratu téměř o pětinu. Za prvních devět měsíců dokonce o 37,7 procenta.

„Poptávka po testech na koronavirus zůstala ve třetím čtvrtletí vysoká, a to především kvůli šíření varianty delta. Podařilo se nám na ni adekvátně reagovat v podobě uvedení nových diagnostických platforem, které přispěly k silnému růstu našich prodejů,“ komentoval kvartální výsledky Severin Schwan, výkonný ředitel skupiny Roche.

Skupina Roche neuvádí, jak vysoký byl její čistý zisk, pro celoroční výhled však počítá s jeho růstem v nižších nebo středních jednotkách procent, podobně jako v případě celkových prodejů skupiny. Za první letošní pololetí Roche vydělala 9,5 miliardy švýcarských franků, což bylo o jedno procento více než před rokem, avšak asi o 370 milionů franků méně než v prvním pololetí roku 2019.

Šéfka GSK bojuje o svou židli

S poměrně velkým napětím se očekávaly výsledky také britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline. A to z důvodu rostoucího tlaku na její výkonnou ředitelku Emmu Wlamsleyovou ze strany aktivistických investorů, kteří jsou přesvědčeni, že Walmsleyová by měla z čela skupiny odejít a přenechat plánované dělení společnosti na někom jiném.

Walmsleyová však mohla oznámit, že skupina GSK ve třetím čtvrtletí utržila přes 9 miliard liber (asi 274 miliard korun), což je o pět procent více než před rokem. Při odfiltrování kursových změn jde dokonce o růst o jednu desetinu. Provozní zisk GSK vzrostl o 4, respektive 15 procent, sezónně očištěný zisk na akcii pak stoupl o 3, respektive 10 procent.

Horší je bilance za dosavadní průběh letošního roku. Tržby GSK od ledna do konce září klesly o 3 procenta (při eliminaci kursových změn naopak o 3 procenta vzrostly), provozní zisk klesl o 21, respektive 11 procent a o třetinu také poklesl objem volných peněžních prostředků.

Emma Walmselyová je přesto spokojena. „Předvedli jsme silné čtvrtletí s dvouciferným růstem prodejů farmaceutických produktů a vakcín a posílili jsme také ve spotřební farmacii. Dařilo se nám rovněž pokračovat ve snižování nákladů. To vše nám dovoluje zlepšit celoroční výhled a do roku 2022 vstoupit s lepší výkonností,“ uvedla ke kvartálním výsledkům.

Petr Musil