Německý ministr zdravotnictví a sociální demokrat Karl Lauterbach. Foto: Flickr / Stephan Röhl. Licence CC BY-SA 2.0.

Jedno zdravotní pojištění pro všechny či legalizace konopí. Kdo je Karl Lauterbach, nový německý ministr zdravotnictví?

Když jeho předchůdce v úřadu Jens Spahn (CDU) spolu se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou zpřísňovali protiepidemická opatření, od začátku pandemie je otevřeně podporoval. Nyní bude zdravotnický rezort sám řídit. Sociální demokrat Karl Lauterbach je expertem, kterého si za ministra zdravotnictví vybral nejen nový kancléř Olaf Scholz (SPD), ale přála si ho také německá veřejnost. Těší se totiž kreditu odborníka i člověka s řídícími schopnostmi. Ani on se ale během koronavirové krize nevyhnul drobným přešlapům.

Například když letos v červnu hovořil o nebezpečích varianty delta viru SARS-CoV—2 a tvrdil, že ve Velké Británii se kvůli ní s covidem léčí v nemocnicích mnoho dětí. Když se ho ale německý portál Tagesschau.de dotázal, čím má svá tvrzení podložena, řekl, že interpretuje výroky skotského ministra zdravotnictví. Data z Velké Británie totiž tou dobou žádný významný nárůst počtu hospitalizovaných dětí nevykazovala.

Když vázne komunikace

Nebo když Karl Lauterbach na jaře tvrdil, že počet případů nákazy koronavirem na Mallorce je pravděpodobně nesprávný. Zaspekuloval si tak na účet španělských úřadů, které podle něho podnikají kroky, aby koronavirus nenarušil cestovní ruch, na kterém je Španělsko poměrně silně ekonomicky závislé. Svým prohlášením si tak Lauterbach vysloužil vlnu pobouření, která se na něj přihnala právě ze země Pyrenejského poloostrova. Pro své výroky však ani tentokrát neměl žádné důkazy.

Karl Lauterbach však platí za odborníka a jeho stanoviska k aktuálnímu vývoji koronavirové pandemie jsou nejen respektovaná, ale i žádaná a sledovaná. Epidemiolog, lékař, ale také člověk, který vystudoval ekonomii zdravotnictví na Harvardské univerzitě, je aktivní a populární na sociálních sítích. Jen na Twitteru ho sleduje přes 700 tisíc uživatelů. To je u politika na německé poměry velmi slušné číslo.

Jenže na komunikaci skrze sociální sítě Lauterbach asi bude muset ještě trochu zapracovat. V říjnu se na něj snesla kritika ze strany německého virologa Jonase Schmidta-Chansita. Ten reagoval na Lauterbachův tweet, v němž tvrdil, že covid-19 urychluje stárnutí. Chansit Lauterbacha upozornil, že na takové závěry je příliš brzy a že je třeba vycházet z více vědeckých studií. A že je v otázkách dlouhodobých dopadů prodělání covidu stále ještě mnoho nezodpovězených otázek.

Občanské zdravotní pojištění pro všechny

Jaký názorový proud ale Karl Lauterbach reprezentuje v otázkách zdravotnictví? Dá se říci, že jde o ryzího sociálního demokrata moderního střihu. A jako takový prosazuje (a zřejmě k tomu bude mít i ve vládní koalici se Zelenými dobré podmínky) takzvané občanské zdravotní pojištění (Bürgerversicherung).

Občanské zdravotní pojištění bylo vlajkovou lodí zdravotnické části volebního programu SPD. O co jde? Německo v současné době funguje v rámci duálního systému zdravotního pojištění, kdy naprostá většina pracujících Němců je začleněna v systému zákonného zdravotního pojištění (GKV – Gesetzliche Krankenversicherung). Vedle toho existuje ještě soukromé zdravotní pojištění (PKV – Private Krankenversichernugj. Systém občanského zdravotního pojištění ovšem oba tyto systémy sjednocuje, takže všichni budou podléhat pouze jedinému systému zdravotního pojištění. Zelení měli Bürgerversicherung rovněž v programu, Svobodní (FDP), kteří jsou třetí koaliční stranou, však něco takového striktně odmítají.

Karl Lauterbach se rovněž staví za legalizaci konopí. Jenže jak už je jeho zvykem, pro vysvětlení své pozice si opět vybral přinejmenším neobratnou argumentaci. Podle něho se totiž nelegálně na ulici prodávané konopí často míchá s novým typem heroinu, který lze prý rovněž kouřit. To pak údajně přivádí uživatele k závislosti právě na heroinu. Jenže vyšetřovací orgány i experti uvedli, že žádný takový případ nebyl dosud zjištěn a jde tak nejspíše o nějaké mýty, které o drogách kolují.

Spahn: Přeji hodně štěstí v těžkém úkolu

Osmapadesátiletý Lauterbach vedle Harvardu studoval medicínu na univerzitě v Cáchách, Texasu a také v Düsseldorfu. V letech 1998 až 2005 působil jako ředitel Institutu pro ekonomii zdravotnictví a klinickou epidemiologii na Kolínské univerzitě. V té době rovněž působil jako hostující docent na Harvardově škole veřejného zdraví v Bostonu.

Členem SPD se stal v roce 2001, předtím však byl v řadách křesťanských demokratů. V roce 2005 byl zvolen do Spolkového sněmu, o čtyři roky později se stal odborným mluvčím poslanců SPD pro oblast zdravotnictví. Svou politickou kariéru nyní završuje ve funkci spolkového ministra zdravotnictví, kde nahradil Jense Spahna. Ten mu prostřednictvím Twitteru poslal dojemný vzkaz: „Gratuluji k tomuto důležitému a těžkému, ale velmi krásnému úkolu. Přeji vám hodně úspěchů a hodně štěstí. Jde totiž o naši zemi. Řešení této pandemie zůstává společným úkolem.“

Petr Musil