Existuje reálné riziko, že se Německo bude muset zbavit tří milionů dávek očkovací látky proti koronaviru. Flickr/Marco Verch Professional, licence CC BY 2.0

Na posilující dávku už po třech měsících a omezit kontakty, zní z Institutu Roberta Kocha

Varianta omikron mění dosavadní schéma očkování proti koronaviru. Německá Stálá očkovací komise (STIKO) při Institutu Roberta Kocha (RKI) vydala doporučení, podle něhož by se lidé starší 18 let měli na přeočkování dostavit už po třech měsících od podání druhé dávky vakcíny proti koronaviru. Doporučení je vydané s okamžitou platností. Institut Roberta Kocha také vyzval k maximálnímu omezení osobních kontaktů.

Posilující dávku vakcíny proti koronaviru na bázi mRNA lze podávat osobám starším 18 let již od třetího měsíce od absolvování základní imunizace. Takové doporučení vydala v úterý Stálá očkovací komise (STIKO – Ständige Impfkommisiion) ve svém Epidemiologickém Bulletinu. STIKO je součástí německého Institutu Roberta Kocha.

Doposud pro podání třetí dávky platilo doporučení, aby od ukončené dvoudávkové vakcinace (v případě dvoudávkových vakcín) uplynulo nejméně šest měsíců. Jenže rychlost šíření varianty omikron členy STIKO přiměla k rychlé reakci v podobě změny uvedeného doporučení.

Stejné doporučení platí i pro osoby, které prodělaly onemocnění covid-19. Tedy aby se nechaly očkovat už po třech měsících od chvíle, kdy se z covidu uzdravily. V tomto případě se pak doporučení vztahuje i na děti ve věku 5 až 11 let či na starší 12 let s tím, že STIKO ale stále očkování dětí ve věkové skupině 5 až 11 let nedoporučuje plošně, nýbrž jen těm, kdo mají například sníženou imunitu nebo se stýkají s rizikovými skupinami obyvatel.

Dali na radu zakladatele BioNTechu?

Stálá očkovací komise i v tomto případě apeluje na to, že třetí dávka solidně chrání před symptomatickým i těžkým průběhem nemoci covid-19. A zatím se zdá, že se to týká i onemocnění způsobené koronavirovou variantou omikron. STIKO v bulletinu dále uvádí, že jak mRNA vakcína Comirnaty společností Pfizer/BioNTech, tak Spikevax společnosti Moderna jsou z hlediska účinnosti ekvivalentní.

Členové Stálé očkovací komise tak nakonec vyslyšeli už dřívější doporučení zakladatele společnosti BioNTech Ugura Sahina, který se pro zkrácení lhůty pro podání posilující dávky rovněž vyslovil. Právě s ohledem na rychlý nástup varianty Omikron. Zkrácení minimální doby mezi druhou a třetí dávkou očkování nedávno kvitovala také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Doporučení STIKO vychází ze závěru Institutu Roberta Kocha. Podle něho je totiž riziko nákazy omikronem u lidí s ukončenou základní vakcinací (nebo proděláním nemoci) vysoké. U lidí, kteří očkováni nejsou vůbec, je pak riziko nákazy podle RKI velmi vysoké. Pokud se lidé nechají přeočkovat posilující dávkou, riziko nákazy omikronem je podle RKI střední. Vědci z Institutu Roberta Kocha nicméně upozornili, že již existují případy, kdy se omikronem nakazili i přeočkovaní. Informaci přinesl deník Deutsches Ärzteblatt.

Omezte kontakty, vyzývá RKI

Variantu omikron nebere na lehkou váhu ani samotný Institut Roberta Kocha. Ten totiž v úterý vyzval k maximálnímu omezení kontaktů mezi lidmi. Může za to současná epidemická situace v Německu, kdy kvůli šíření varianty omikron epidemie začíná zesilovat. Doporučení pro omezení kontaktů a maximální dodržování hygienických opatření platí nejméně do poloviny ledna, jak Institut Roberta Kocha uvedl na Twitteru.

Vedle toho RKI doporučil, aby došlo k maximálnímu urychlení vakcinace německého obyvatelstva, a to jak základními dávkami, tak dávkou posilující. „Cestování by se mělo omezit na nezbytně nutné,“ uvádí dále RKI.

Tam, kde je to možné, by se podle RKI měla využívat v maximální míře práce z domova. RKI doporučuje také uzavření barů, klubů, diskoték i restaurací nebo vnitřních sportovišť. Scházet by se mohlo maximálně deset lidí, pokud nežijí ve společné domácnosti, plně očkovaných by mohlo být až 15. Univerzity a střední školy by měly podle RKI přejít na distanční formu vzdělávání, jak stojí v aktualizovaném strategickém dokumentu Institutu Roberta Kocha.

Petr Musil