Konec plzeňského předsedy soudu Krysla? Spekulace o jeho rezignaci sílí

Předseda Krajského soudu v Plzni (KS) Alexandr Krysl má podle důvěryhodných zdrojů České justice do konce ledna rezignovat. Sám Krysl na dotazy nereagoval. Údajně tak učiní na doporučení z „vyšších míst“.

Předseda KS v Plzni Alexandr Krysl možná sám ukončí své působení v čele soudu. Podle informací České justice k tomu měl být vyzván „z vyšších míst“, přičemž Krysl měl tuto výzvu akceptovat.

Krysla 9. prosince minulého roku navštívil v Plzni předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy spolu s místopředsedou NS Petrem Šukem. „Předseda NS Petr Angyalossy se spolu s místopředsedou Petrem Šukem právě dnes jeli na KS v Plzni seznámit s vývojem tamní situace. Setkání s vedením soudu skončilo mj. s tím, že účastníci jednání nebudou nic z toho, co zaznělo, prezentovat dále. Protože ke zklidnění situace na KS v Plzni je potřebná vzájemná důvěra, nebudou předseda ani místopředseda NS ohrožovat její ztrátu tím, že by daný slib porušili,“ reagoval tehdy na dotaz České justice mluvčí NS Petr Tomíček.

Krysl na opakované dotazy České justice nereagoval. „S ohledem na aktuální vývoj situace budu připraven na komplexní uvážlivé vyjádření po 9. 12.,“ uvedl nicméně v posledním emailu z listopadu minulého roku Krysl. Kancelář prezidenta republiky uvedla, že dosud jeho rezignaci neobdržela. „Žádná rezignace nebyla doručena,“ sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle informací České justice je o záměru Krysla rezignovat zpraven i nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Žaloba na nadřízeného

U Městského soudu v Praze (MS) zatím nadále probíhá řízení o dvou žalobách, které Krysl podal v souvislosti s uložením výtky předsedou Vrchního soudu v Praze Lubošem Dörflem. Jedna žaloba byla podána proti samotnému rozhodnutí o uložení výtky, druhá pak proti nezákonnému zásahu správního orgánu, který měl spočívat v nezákonném zaslání plného textu výtky v žalobě uvedeným subjektům. „Mohu sdělit, že soud již obdržel příslušný správní spis a vyjádření žalovaného k oběma žalobám. Jednání ve věci ani v jednom z případů nařízeno nebylo,“ sdělil České justici mluvčí MS v Praze Adam Wenig. Ministerstvo spravedlnosti se také aktuálně postavilo proti záměru zřídit pobočku plzeňského KS…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Dimun