Zdravotní pojišťovny budou na samotestování ve firmách přispívat až 60 korun za test. Foto: Flickr/dronepicr

Samotestování ve firmách vyjde zdravotní pojišťovny odhadem na dvě až tři miliardy

Vláda na svém včerejším zasedání schválila mimořádné opatření, které ukládá testovat všechny zaměstnance dvakrát týdně na covid-19 prostřednictvím antigenních samotestů. Opatření, které má trvat zhruba tři týdny, přijde zdravotní pojišťovny hrubým odhadem na dvě až tři miliardy korun. Reálné náklady ovšem budou záviset i na frekvenci pozitivních záchytů, na něž budou navazovat podstatně nákladnější PCR testy, či na množství lidí na homeoffice.

Podle včera schváleného mimořádného opatření se všem zaměstnavatelům nařizuje zajistit pravidelné testování všech svých zaměstnanců na přítomnost viru SARS-CoV-2 prostřednictvím rychlého antigenního testu pro sebetestování s frekvencí dvakrát za týden (následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování). Opatření začne platit od 17. ledna a potrvá zhruba tři týdny.

Tento krok s sebou ovšem pochopitelně nese náklady, které jdou na vrub zdravotních pojišťoven. Podle prvních odhadů by mělo jít zhruba o dvě až tři miliardy korun, které půjdou z fondů prevence (neplatí tak informace, která zazněla po včerejším jednání vlády, že zdrojem budou rezervní fondy). Firmám bude přispíváno na testy ze seznamu zveřejněného na webu lékového ústavu.

„VZP přispívá na antigenní samotesty ve firmách maximálně 60 Kč včetně DPH za test, pokud je cena testu nižší, hradí ji VZP celou. Předpokládáme, že se celková částka při této frekvenci testování (2x týdně všech zaměstnanců) může vyšplhat k jedné miliardě korun, celkové náklady ale samozřejmě záleží i na tom, zda toto testování nebude probíhat déle než avizované tři týdny. Testy jsou hrazeny z Fondu prevence, kde je v současné chvíli dostatek prostředků. Pokud by bylo v delším časovém horizontu potřeba jejich další navýšení převodem ze základního fondu, musela by toto navýšení schválit Správní rada VZP. Nepředpokládáme, že by k tomuto kroku v nejbližších měsících mělo dojít,“ vysvětlila ZD mluvčí VZP Viktorie Plívová.

SZP je pesimističtější

Vzhledem k tomu, že se VZP stará skoro o šest milionů pojištěnců, tedy více než polovinu národa, spolkne podle jejích odhadů testování celkově kolem dvou miliard. Svaz zdravotních pojišťoven je ovšem pesimističtější – dle něj mohou být náklady ještě až o miliardu vyšší.

„Podle předběžných propočtů by mohly v ČR tyto vícenáklady na testování dosáhnout až tří miliard korun, pokud akce skončí v polovině února. Odhad je však dost nepřesný, protože záleží na tom, kolik zaměstnanců bude na homeoffice a kolik v karanténách. Náklady naopak zvýší rozšířená možnost bezplatných PCR testů. Většina těchto nákladů zřejmě překročí plány pojišťoven, protože předchozí doporučení ministerstva zdravotnictví k vícenákladům covid vycházelo z předpokladu, že se naopak testování omezí. Navýšení proto budou muset operativně projednat i správní rady pojišťoven,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podle něj také bude záviset na tom, jak velká bude pravděpodobnost pozitivních záchytů v době testování, protože na jeden pozitivní antigenní test je nutno počítat s až desetinásobnými náklady na následný PCR test.

-mk-