Členové Výboru pro zdravotnictví, zleva: poslanec Jan Kuchař, poslankyně Michaela Šebelová a Petra Quittová. Foto: Václava Simeonová, Dominik Kučera a Petra Quittová

Tři poslanci, tři různé kraje, jedna politická strana. Na anketní otázky pokládané členům Výboru pro zdravotnictví odpovídají poslanci hnutí STAN

Na anketní otázky Zdravotnického deníku nyní odpovídají tři členové nově ustanoveného sněmovního Výboru pro zdravotnictví a zároveň poslanci hnutí STAN, zvolení ve třech různých krajích na kandidátce koalice Piráti a Starostové. Jedná se o dřívějšího zastupitele a současného starostu města Františkovy Lázně Jana Kuchaře (zvolený za Karlovarský kraj), poslankyni Michaelu Šebelovou, fyzioterapeutku a starostku obce Kunčice pod Ondřejníkem v okrese Frýdek-Místek (Moravskoslezský kraj) a Petru Quittovou, poslankyni za kraj Jihomoravský. Ta je od letošního roku starostkou městské části Brno-Černovice, kde byla předtím dlouholetou radní a místostarostkou. Každý z těchto tří poslanců je zároveň členem v dalším sněmovním výboru – Jan Kuchař v Rozpočtovém výboru, Michaela Šebelová ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a Petra Quittová ve Výboru kontrolním. Všichni tři začínají své první volební období.

Jaké jsou vaše osobní cíle v tomto volebním období, jaké téma nebo řešení byste rádi prosadili?

Jan Kuchař: Mám dvě hlavní témata, kterým se chci věnovat. Tím prvním je větší důraz na prevenci – jak primární, tak sekundární a vyšší podporu preventivních programů. Je to totiž právě prevence, kterou vnímám především jako investici do zdraví obyvatelstva, a která může podstatným způsobem následně potřebnou zdravotní péči zlevnit.

Druhým tématem je posílení regionálního zdravotnictví a lepší zdravotní péče v regionech. Například bych jako poslanec za Karlovarský kraj rád přispěl k prosazení vzniku onkocentra v našem kraji, protože jsme zatím stále jediným krajem bez možnosti této specializované zdravotní péče.

Michaela Šebelová: Při své poslanecké práci bych se ráda zaměřila zejména na podporu pohybové gramotnosti a zdravého držení těla u dětí. Zde věřím, že bude nezbytná spolupráce s resortem školství. Proto jsem se aktivně přihlásila do Podvýboru pro sport a do Podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení.

Jsem přesvědčená, že v obou výborech budu moci zúročit své zkušenosti ze starostování v obci Kunčice pod Ondřejníkem na Frýdecko – Místecku, jelikož obec je zřizovatelem školy a funguje zde mnoho spolků pro děti a mládež. K zaměření obou výboru mám blízko i díky tomu, že jsem původní profesí fyzioterapeutka, a proto považuji pohyb za přirozenou součást života a prevenci.

Petra Quittová: Moji snahou je podpora schválení rozpočtu na rok 2022 a podpora zvýšení financí v dané oblasti. Jako problémové vidím financování „homecare“ péče, která je z mého pohledu zcela nedoceněna a podfinancována. Dále je to řešení paliativní péče – v domácím prostředí jak u dětí, tak u dospělých. Problémem je rovněž podle mého názoru vzdělávání a to již od nastavení pravidel od středoškolského vzdělávání (střední zdravotnický personál, bez odborného garanta a nástavby není plně kvalifikovaná sestra atd.)

Poslankyně Michaela Šebelová. Foto: Dominik Kučera
Jaké nejdůležitější zákony v oblasti zdravotnictví bude třeba novelizovat? V čem?

Jan Kuchař: Odpověď na tuto otázku přinesou blízká jednání našeho výboru, kde jistě budeme palčivá témata, která trápí zdravotnictví, prodiskutovávat. Nerad bych nyní zveřejňoval konkrétní zákony, ale mohu konstatovat, že jsem příznivcem jednání a koncensu se všemi zainteresovanými. České zdravotnictví trpí řadou dlouhodobých neduhů a já věřím, že nová vláda dokáže na jejich řešení pracovat věcně a efektivně.

Michaela Šebelová: Nedokáži zatím odpovědět.

Petra Quittová: Prozatím nejsem zcela obeznámena. Prostudovávám předcházející tisky.

Poslankyně Petra Quittová. Foto: archiv P. Quittové

Co očekáváte od nového ministra a ministerstva v exekutivní oblasti?

Jan Kuchař: Především bych řekl, že jsem rád, že se do čela ministerstva zdravotnictví vrací odborně vzdělaný ministr, který svůj resort coby lékař zná. Očekávám od něj několik věcí. Věřím, že v čele úřadu vydrží po celé volební období a zajistí ministerstvu tolik potřebnou kontinuitu. Očekávám i to, že jeho rozhodování týkající se především covidových restrikcí budou předvídatelná, jasně komunikovaná a koncipována tak, aby co nejméně dopadala na oblast školství a hospodářství.  

Od ministerstva samotného čekám především stabilizaci financí, řádný dohled nad investicemi a spravedlivý klíč rozdělování prostředků i do regionů, stejně jako důraz na zajištění zdravotnického personálu.

Michaela Šebelová: Především očekávám, že se ministerstvo zdravotnictví přestane zabývat „pouze covidem“, protože v poslední době to tak působilo. Souhlasím s programovým prohlášením, že není možné donekonečna omezovat zdravotní péči pro ostatní pacienty. Z covid-19 se musí stát další závažné onemocněním, které umí zdravotnictví řešit a také umí předcházet jeho závažnému průběhu.

Petra Quittová: Očekávám pragmatičnost, rozhodnutí stálá s jasným vysvětlením a zdůvodněním. Žádné překotné, unáhlené zákony. Podporuji spíše schválení kvalitních norem než kvantitativním procesu.

Poslanec Jan Kuchař. Foto: Václava Simeonová

Co Vám chybí v koaliční dohodě v oblasti zdravotnictví?

Jan Kuchař: V tuto chvíli mi chybí především větší důraz a apel na prevenci.

Michaela Šebelová: S koaliční dohodou jsem spokojena.

Petra Quittová: Prozatím nic, čas ukáže potřebnosti.

Jak by měl vypadat valorizační mechanismus za státní pojištěnce?

Jan Kuchař: Preferuji automatickou valorizaci platby, na kterém je shoda napříč vládní koalicí a v této podobě se objevuje i v programovém prohlášení vlády.

Michaela Šebelová: Souhlasím s pravidelnou valorizací plateb za státní pojištěnce.

Petra Quittová: V této oblasti nejsem schopna poskytnout adekvátní odpověď.

-pur-