"V tuto chvíli žádná nominace na nové členy správní a dozorčí rady VZP podaná není," říká předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Foto: Pixabay

Tři týdny bez dozoru. Sněmovní volební komise zrušila své usnesení o nominacích do správní a dozorčí rady VZP

Sněmovní volební komise dnes na své mimořádné schůzi hlasy zástupců vládní pětikoalice zrušila svá usnesení z 11. ledna o nominacích nových členů správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Důvodem je požadavek koaličního klubu Pirátů, aby měli ve správní radě také svého zástupce. Pro volbu se proto sdruží s vládním klubem STAN. Komise bude o nových nominacích znovu jednat 3. února. Mandát členů správní a dozorčí rady VZP volených dolní komorou přitom již skončil v pondělí 24. ledna.

Nové členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude Sněmovna volit až na příštím jednání v únoru. Volební komise dnes na mimořádné schůzi hlasy zástupců vládní pětikoalice zrušila svá usnesení o nominacích do obou rad za dolní komoru. Důvodem je nesouhlas Pirátů s tím, že mezi nominacemi chybí jméno za jejich stranu.

Volební komise přitom schválila návrhy na dvacet nových členů již 11. ledna. Ve správní radě mělo usednout shodně deset zástupců koalice a deset opozice. Piráti, kteří v minulé radě měli dva zástupce, zůstali s ohledem na svůj čtyřčlenný poslanecký klub bez nominace. V dozorčí radě měla mít koalice a opozice po pěti členech.

V tuto chvíli žádná nominace podaná není

Jak Zdravotnickému deníku sdělil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO), pro původní usnesení komise použila stejný postup jako dříve. „Opírali jsme se o zákon o VZP, který říká, že orgán se nominuje podle poměrného zastoupení politických stran. Postupovalo se tak i při minulých volbách před čtyřmi a osmi lety,“ uvedl s tím, že strany vládní koalice byly s tímto postupem srozuměny.

Piráti nicméně posléze oznámili, že chtějí využít sdružení klubů, jak to připouští jednací řád Sněmovny. To jim ve správní radě pojišťovny přinese jedno místo navíc na úkor opozičního klubu ANO.

„Zástupci pětikoalice tak přišli na jednání volební komise s tím, že chtějí původní usnesení revokovat. Zástupci opozice byli proti. Při hlasování pětikoaliace zvítězila poměrem hlasů sedm ku šesti. Volební komise tak původní usnesení zrušila a v tuto chvíli žádná nominace na nové členy správní a dozorčí rady podaná není,“ popsal Kolovratník.

Ten chce podle svých slov ještě dnes požádat poslanecké kluby, aby oznámily, zda se pro účely volby nových členů sdružují či nikoli. Zítra pak plánuje vypsat lhůtu na podání nových návrhů. „Ta poběží do čtvrtka 3. února. Ten den komise návrhy obratem projedná a přijme. Pak musí běžet ještě povinná lhůta deseti dní mezi nominací a volbou, takže k hlasování na plénu může dojít nejdříve 15. února,“ vypočítává předseda komise.

Tři týdny bez dozoru

Podle něj Sněmovna tímto krokem porušuje zákon. “Obměna rad pojišťovny se musí uskutečnit do 90 dnů od ustavující schůze dolní komory. Ta uplyne 8. února,“ konstatuje Kolovratník. Nominace přitom podle něj byly podány včas právě s tím, aby se vše stihlo.

Předseda komise připouští, že Piráti mají na svůj postup právo. „Legislativní výklad je v tomto nejednoznačný. Na jednu stranu máme zákon o VZP, který mluví o stranách, na druhou stranu jednací řád Sněmovny, podle něhož se kluby mohou pro účely voleb slučovat. Ale nominace jsme řešili již před Vánoci, měli si to promyslet dříve. Kvůli jednomu místu pro Piráty teď VZP bude tři týdny bez řídícího orgánu,“ dodává Kolovratník.

Ze třiceti členů správní rady VZP volí Sněmovna dvacet, deset jmenuje vláda. Ta tak již učinila včera večer. Za kabinet ve správní radě mimo jiné usedne bývalý ministr financí Kalousek, předseda senátního výboru pro zdravotnictví Kraus, náměstci ministra zdravotnictví Pavlovic a Radek Policar, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), ortoped a člen ODS Radek Černý a vedoucí oddělení úhradových mechanismů na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch.

Dozorčí rada má třináct členů, poslanci volí deset z nich, tři jmenuje kabinet.

-sed-