Za celý rok 2021 Johnson & Johnson vydělal skoro 21 miliard dolarů (asi 458 miliard korun), což je o 42 procent více než v roce 2020. Foto: Pixabay

Výsledková sezóna začíná. Mocný finiš Johnson & Johnson, Abbottu pomohl prodej testů na covid

Farmaceutické společnosti začínají zveřejňovat výsledky svého hospodaření za loňský rok. Jednou z prvních je již tradičně největší farmaceutická skupina světa Johnson & Johnson. Finančními výsledky se ale stihl pochlubit také přední světový výrobce diagnostických pomůcek, přístrojů a jiných zdravotnických zařízení Abbott Laboratories nebo švýcarská biotechnologická a chemická skupina Lonza.

Americký farmaceutický gigant Johnson & Johnson má za sebou úspěšný rok. Jeho celkové tržby se meziročně zvýšily o 13,6 procenta a dosáhly bezmála 94 miliard dolarů (asi dva biliony korun). V samotném čtvrtém kvartále loňského roku pak Johnson & Johnson utržil bezmála 25 miliard dolarů, což bylo o desetinu více než o rok dříve.

Skupině se ale podařil doslova husarský kousek, co se změny čistého zisku týče. Ve čtvrtém kvartále 2021 činil 4,7 miliardy dolarů (přes 103 miliard korun), což představuje meziroční nárůst o 172,5 procenta. Za celý rok 2021 pak Johnson & Johnson vydělal skoro 21 miliard dolarů (asi 458 miliard korun), což je o 42 procent více než v roce 2020. Vyplývá to z výsledků hospodaření, které skupina Johnson & Johnson zveřejnila v minulém týdnu.

„Naše výkonnost v roce 2021 reflektuje sílu, kterou máme ve všech segmentech našeho byznysu. Jsem poctěn, že jako výkonný ředitel mohu vést naše týmy tak, abychom mohli pokračovat v naší práci ku prospěchu spotřebitelů, pacientů i poskytovatelů zdravotní péče,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf skupiny Johnson & Johnson Joaquin Duato. Podle něho je farmaceutická firma dobře připravena na rok 2022, který by měl být neméně úspěšný.

Vakcíny nejsou pro Johnson & Johnson významný byznys

Největších tržeb Johnson & Johnson v uplynulém roce dosáhl ve farmaceutickém byznysu, který se na celkovém obratu podílel téměř z poloviny. Naopak největšího růstu obratu společnost dosáhla v segmentu zdravotnických přístrojů, kde se tržby meziročně zvedly téměř o 18 procent na více než 27 miliard dolarů.

Přestože společnost Johnson & Johnson rovněž přišla se svou vakcínou Janssen proti koronaviru, tržby z jejího prodeje zdaleka nepředstavují významnou položku jejího byznysu. Tržby z prodeje Janssenu v loňském roce dosáhly jen asi 2,4 miliardy dolarů, což představuje asi 2,6 procenta z celkového obratu skupiny.

Pro rok 2022 skupina Johnson & Johnson odhaduje tržby v intervalu 100,3 až 101,8 miliardy dolarů, a to včetně prodejů vakcíny Janssen. Na samotnou očkovací látku proti koronaviru by pak měly připadat tržby od 3 do 3,5 miliardy dolarů, odhaduje skupina Johnson & Johnson.

Abbott zvýšil obrat o čtvrtinu

Úspěšný rok má za sebou také americký výrobce zdravotnických a diagnostických přístrojů a pomůcek, výživových doplňků a farmaceutických produktů Abbott Laboratories. Svými celoročními příjmy ve výši 43 miliard dolarů (943,4 miliardy korun) se sice se skupinou Johnson & Johnson nemůže porovnávat, přesto jde o slušný výsledek.

Obrat totiž Abbottu vzrostl téměř o čtvrtinu, nejvíce pak v segmentu diagnostiky (bezmála o 45 procent). Z toho tržby v případě rapid testů stouply o více než 95 procent na přibližně 8,5 miliardy dolarů. Rapid testy se na celkovém obratu segmentu diagnostiky podílely z necelých 55 procent.

„Rok 2021 byl pro Abbott výjimečný. Podařilo se nám podstatně navýšit zisk, dokázali jsme jít v souladu s našimi plány a rovněž se nám podařilo rozvinout nové produktové řady napříč naším portfoliem,“ uvedl v tiskovém prohlášení Robert B. Ford, výkonný ředitel Abbott Laboratories.

Lonza spolupracuje s Modernou

Švýcarská chemická a biotechnologická nadnárodní společnost Lonza Group rovněž může uplynulý rok považovat za poměrně úspěšný. Její tržby dosáhly 5,4 miliardy švýcarských franků, což je zhruba o pětinu více než v roce 2020. Lonze se však nepodařilo udržet provozní zisk na úrovni předchozího roku, a došlo k mírnému poklesu o necelé procento na 1,37 miliardy švýcarských franků.

Pokles ziskovosti se dá vysvětlit poměrně výrazným nárůstem počtu zaměstnanců, kterých Lonza v loňském roce zaměstnávala více než 16 tisíc. To je asi o 15 procent více než v roce 2020, což se pochopitelně muselo promítnout do růstu nákladů společnosti.

Rok 2021 si ale výkonný ředitel společnosti Lonza Pierre-Alain Ruffieux chválí. Ve zprávě o finančním hospodaření připomněl, že Lonza spolupracuje s americkou biotechnologickou společností Moderna, a že tak Lonza „aktivně přispívá ke zkrocení pandemie covidu-19“.

Petr Musil