Spolek Freie Ärzteschaft se obává, že e-recept otevře v Německu dveře „velkým korporacím k převzetí ambulantního medicínského segmentu“. Foto: Pixabay

Německé zdravotní pojišťovny už umí vyúčtovat e-recept. Jeho testování však stále probíhá

Ačkoli elektronický recept měl být v Německu plošně spuštěn už začátkem tohoto roku, technické problémy potřebné infrastruktury jeho start oddálily. Zdá se ale, že e-recept by mohl začít fungovat v dohledné době. Německé zdravotní pojišťovny totiž hlásí, že jsou na jeho spuštění v zásadě připraveny. Vyskytly se však nečekané překážky. Tématem se zabývala německá média specializovaná na medicínu a farmacii.

Asociace zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband) sice testovací provoz elektronického receptu koncem loňského roku rozšířila na celé Německo, dosud však systém zpracoval jen kolem čtyř desítek dokladů. To je podle zástupců GKV – Spitzenverband nedostatečné množství na to, aby se mohlo začít naostro. Přestože zdravotní pojišťovny hlásí, že jsou schopny elektronické recepty přijímat a proplácet.

Alespoň 30 tisíc receptů

Téměř půl roku trvající testování elektronického receptu v regionu Berlína a spolkové země Braniborsko bylo pro všechny zúčastněné „vystřízlivěním“. Zdravotní pojišťovny, lékaři či lékárníci proto uvítali, když Spolkové ministerstvo zdravotnictví krátce před koncem loňského roku oznámilo, že ostrý start naplánovaný původně na 1. leden 2022 bude odložen.

Testovací provoz proto bude na úrovni celého Německa pokračovat nejméně do okamžiku, kdy subjekty do systému zapojené zpracují nejméně 30 tisíc elektronických receptů. Tato hranice byla nastavena veřejnoprávní společností Gematik, která systém vybudovala a je zodpovědná za jeho fungování.

Deník Deutsche Apotheker Zeitung přinesl informaci, že k 17. únoru bylo zpracováno 1596 elektronických receptů. Pokud by vše pokračovalo dosavadním tempem, počtu 30 tisíc by bylo dosaženo nejdříve za 2,5 roku.

Pojišťovny prodloužení testovací fáze vítají

„Prodloužit testovací fázi bylo správné rozhodnutí. Máme dost času na to poučit se z chyb a skutečně pokročit v digitalizaci zdravotnického systému,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Doris Pfeifferová, výkonná ředitelka asociace GKV – Spitzenverband. A podle ní další testování podporuje všech 97 německých zdravotních pojišťoven, které jsou součástí systému zákonného zdravotního pojištění.

Pfeifferová považuje e-recept za velmi důležitý prvek digitalizace. „Chceme ho zavést co nejrychleji a bez chyb pro našich 73 milionů pojištěnců,“ dodala. Šéfka GKV – Spitzenverband je sice přesvědčena, že zdravotní pojišťovny jsou prakticky připraveny, přesto upozorňuje, že stále ještě mohou nastat komplikace, když zdravotní pojišťovny vyúčtovávají elektronické recepty s lékárnami přes zúčtovací centra.

Podle ní je důležité, aby nedocházelo k vracením peněz kvůli technickým potížím. Zdravotní pojišťovny tak chtějí v dalších fázích testování spolupracovat právě s lékárnami na doladění všech detailů, a předejít tak zádrhelům, ještě než dojde ke startu ostrého provozu. „Koronavirová pandemie všem jasně ukázala, jak důležité jsou ve zdravotnictví fungující digitální procesy. Stejně jako nás digitální očkovací průkaz provází každodenním životem, také e-recept by měl být samozřejmostí,“ uzavřela Pfeifferová.

Obavy z on-line lékárenského byznysu

Jenže na obzoru se objevila další možná komplikace. Na německý lékárenský trh chce totiž vstoupit řetězec Douglas, který se v současnosti zaměřuje na prodej parfumerie. Obchodník totiž oznámil, že převezme nizozemskou internetovou lékárnu Disapo.de. A podle svých slov Douglas hodlá výrazně rozšířit portfolio zdravotnických produktů. Informaci přinesl portál Ärzte Zeitung. K dokončení plánované akvizice by mělo dojít během letošního jara. Musí ji však ještě posvětit německý antimonopolní úřad.

Spolek Freie Ärzteschaft, který v Německu sdružuje pracovníky lékařských profesí, se ale vůči akvizici staví skepticky. A varuje, že jde o první „z hořkých důsledků vládního způsobu zavádění elektronického receptu“. Ten podle sdružení otevře dveře „velkým korporacím k převzetí ambulantního medicínského segmentu“. Freie Ärzteschaft se obává, že tomu nahrávají i nové způsoby komunikace mezi lékaři a pacienti, hlavně v podobě rozvoje telemedicíny.

Zpočátku se chce řetězec Douglas zaměřit na obchod s volně prodejnými léky či jinými farmaceutickými produkty. Dlouhodobě by se však do sortimentu měly zařazovat právě také léky na předpis. Už to dala najevo šéfka řetězce Douglas Tina Müllerová. „Zavedení elektronického receptu v Německu bude znamenat enormní růst objemu obchodu v on-line lékárnách. S Disapo budeme této příležitosti systematicky využívat,“ uvedla Müllerová pro Ärzte Zeitung. A toho se právě Freie Ärzteschaft obává.

Petr Musil