V současnosti je ve výjimkovém režimu minimálně 50 onkologických léků, které budou prioritně zařazeny do kategorizace. Foto: Pixabay

Systém varující před nedostatkem léků je nutné vylepšit, apelují němečtí onkologové

Přestože lze v současné době považovat situaci se zásobováním léky v Německu obecně jako stabilizovanou, stále se vyskytují případy, kdy pacienti čelí jejich nedostatku. A často se jedná o léky, které zachraňují život. Proto někteří lékaři volají po zlepšení systému včasného varování.

Účinná látka tamoxifen je v Německu od začátku letošního roku dostupná jen v omezené míře. Přitom se používá pro léčbu pacientek s rakovinou prsu. Německá onkologická společnost (DKG – Deutsche Krebsgesellschaft) proto nyní požaduje, aby se zlepšil systém včasného varování před nedostatkem léků.

Podle jejích zástupců je zcela nemyslitelné, aby vázlo zásobování tak důležitými léky. „Pacienti s rakovinou byli ji ž v minulosti opakovaně konfrontování s problémy v zásobování, například chemoterapeutickými látkami,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt generální tajemník DKG Johannes Bruns. Systém včasného varování se podle něho musí zlepšit tak, aby se situace v budoucnu neopakovala.

Léky nejsou houska na krámě

Bruns považuje za nutné, aby Spolkový ústav pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM – Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) získal mnohem lepší přehled o tom, kde jsou výrobci nebo dovozci léků závislí na několika málo dodavatelích či lokalitách.

„Léky nejsou běžné spotřební zboží, nýbrž zboží zvláštního významu pro lékařskou péči. Potřebujeme systém, který nám umožní plánovat dopředu a rychle reagovat na hrozící nebo vzniklá rizika,“ dodal Johannes Bruns.

Právě tamoxifen patří mezi léky, bez nichž je léčba rakoviny prsu výrazně méně efektivní. „Tamoxifen je nedílnou součástí terapie u pacientek s rakovinou prsu s nádorem pozitivním na hormonální receptory a obvykle se užívá několik let,“ vysvětlil pro deník Deutsches Ärzteblatt Jens-Uwe Blohmer, předseda pracovní skupiny pro gynekologickou onkologii DKG a ředitel gynekologické kliniky v berlínské univerzitní nemocnici Charité.

Výroba není ekonomická

A Německá onkologická společnost bije na poplach. „Musí být přijata všechna nezbytná opatření v krátkodobém horizontu, aby se omezení v zásobování tamoxifenem odstranilo. Počet postižených pacientek je vysoký,“ stojí v prohlášení DKG, které má deník Deutsches Ärzteblatt k dispozici.

Podle sdružení Pro Generika stojí za omezením dodávek tamoxifenu ekonomické důvody. Jeho výrobci totiž od zdravotních pojišťoven dostávají za 100dávkové balení 8,80 eur. „Za tuto cenu je výroba ztrátová, a tak není v tomto případě možné vybudovat silný dodavatelský řetězec,“ uvedl pro Deutsches Ärzteblatt Bork Bretthauer, výkonný ředitel Pro Generika.

Podle něho je třeba v takovýchto případech „včas pozastavit snižování cen, jako jsou cenová moratoria, pevné ceny nebo dohody o cenách,“ vysvětlil Bretthauer.

BfArM: Chceme víc tlačit na výrobce léků

Spolkový ústav pro léčiva a zdravotnické prostředky už loni na podzim uvedl, že chce problémům se zásobováním důležitými léky předcházet účinněji. BfArM měl v plánu přimět farmaceutické společnosti k větší odpovědnosti v případě vzniku takzvaných úzkých míst v dodávkách léků. „Budeme požadovat větší transparentnost od farmaceutického průmyslu, abychom mohli podniknout protiopatření ještě dříve,“ řekl tehdy šéf BfArM Karl Broich.

Podle něho je zásadním nedostatkem, že hlášení problémů v zásobování je ze strany výrobců léků dobrovolné. „Pacienti se musí spolehnout na to, že léky jim budou dodány vždy. Proto také budeme více využívat umělou inteligenci a takzvaná big data, abychom dokázali problémům čelit,“ dodal Broich.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví mělo ještě za předchůdce Karla Lauterbacha (SPD) v plánu upravit kritéria pro hrazení léků ze zdravotního pojištění. Nemá se hledět výlučně na cenu, ale právě také stabilitu dodávek a dodavatelského řetězce.

Petr Musil