. Foto: Pixabay

VZP „naočkovala“ proti covidu 15 tisíc lidí. Zájem však klesá

Projekt „VZP Očkuje“ spustila největší česká zdravotní pojišťovna v prosinci loňského roku v reakci na znepokojivý vývoj pandemie. O mobilní očkovací tým projevila zájem každá třetí oslovená firma, zájem o vakcinaci však postupně klesá, oznámila VZP dnes v tiskové zprávě.

S nabídkou očkování oslovují regionální pobočky VZP zaměstnavatele regionu, místní samosprávy, ale i zdravotní či sociální zařízení. „Když jsme začínali, byla to pro nás zcela nová zkušenost a popravdě jsme netušili, jaký zájem můžeme očekávat. Reakce ale byla velmi vstřícná. Každá třetí oslovená firma o zajištění očkování svých zaměstnanců na pracovišti projevila zájem. Někde jsme zajišťovali desítky vakcín, jinde jich byly stovky,“ popisuje Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům. Po dvou měsících se počet očkovaných v rámci projektu blíží 15 tisícům.

Očkování mobilním očkovacím týmem regionální pracoviště VZP dosud realizovala ve více než stovce míst, patří mezi ně společnosti jako Letiště Praha nebo Jaderná elektrárna Dukovany, ale také desítky menších podniků. Největší zásah pak mají podle pojišťovny ty projekty, kdy se zajišťuje očkování pro obce a města, v těchto případech byla vakcína podána 9 590 lidem. Nejvíce očkovacích výjezdů mobilních týmů se dosud podařilo zorganizovat pobočce v Plzni, kam spadá kromě Plzeňského kraje také kraj Karlovarský a Jihočeský.

VZP plánuje projekt ukončit na konci března. „S tím, jak dochází k postupnému zklidňování epidemické situace a plánuje se rozvolnění restrikcí, zájem o očkování logicky klesá. Regionální pracoviště ale zatím další výjezdy do firem i obcí stále připravují,“ uvedl Duškov.

Například Regionální pobočka Ostrava bude v nadcházejících dnech očkovat v Uničově, Studénce, ve Vítkově nebo Slavičíně. Zájemci o zajištění mobilního očkovacího týmu z řad firem i obcí se mohou hlásit pojišťovně také napřímo.

-sed-