Elektronické předepisování a vydávání poukazů na zdravotnické prostředky by snad mohlo být spuštěno v červnu, odhaduje ministerstvo. Foto: Pixabay

Zpoždění ePoukazu je nešťastné, shodují se pacienti, prodejci a výrobci. Vyhláška bude do měsíce, slibuje ministr

Podle původních slibů mělo být k 1. březnu spuštěno elektronické předepisování a vydávání zdravotnických prostředků. Kvůli chybějící prováděcí vyhlášce se tak však nestane. Je to nešťastné, shodují se pacienti, prodejci i výrobci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nicméně včera na jednání poslaneckého výboru pro zdravotnictví přislíbil, že do měsíce by mohl být předpis připraven. Elektronický poukaz by se tak mohl spustit v červnu.

Elektronické poukazy na zdravotnické prostředky nabírají zpoždění. Systém měl být spuštěn 1. března, technicky je vše připraveno. Chybí však prováděcí předpis, který by stanovil potřebná pravidla (podrobnosti zde). To nesou nelibě pacienti i výrobci a prodejci, kteří se na náběh systému připravují.

Válek: Vyhláška by mohla být do měsíce

„Pan náměstek MZ ČR pro legislativu Radek Policar nám vysvětloval, že pro míru práce není ještě schválená prováděcí vyhláška, která bude upřesňovat podrobnosti systému. Jeho odhad je, že elektronický poukaz na zdravotnické prostředky by mohl být zahájen od 1. června letošního roku,“ popsal pro Zdravotnický deník předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, co se dozvěděl včera na setkání Pacientské rady. A dodal, že ho toto zpoždění nijak netěší. „Byli jsme přesvědčeni, že systém bude spuštěn od března. Ale teď nemáme jinou možnost, než apelovat na ministerstvo, aby práce co nejvíce urychlilo.“

A apelují nejen pacienti. Včera na jednání poslaneckého výboru pro zdravotnictví čelil dotazům poslance Kamala Farhana (ANO) na ePoukaz i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten upřesnil, že rezort původně plánoval předložit návrh vyhlášky společně s návrhem zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro. Ten sjednocuje zatím rozdělenou legislativní úpravu zdravotnických prostředků. Předloha však v současnosti čelí zásadním připomínkám jiných rezortů a její předložení na vládu se stále oddaluje. „Nakonec se ukázalo, že zákon by šel do sněmovny někdy až v září. A je nesmysl, abychom kvůli tomu na tu vyhlášku čekali,“ připustil před poslanci ministr. Takže podle svých slov nařídil legislativnímu odboru, aby předpis co nejrychleji připravil. „Mohlo by to být do měsíce,“ přislíbil.

Nicméně ani vydání vyhlášky ještě neznamená automaticky spuštění systému. Ministerstvo nejprve musí podle požadavků zákona oficiálně ve Sbírce zákonů zveřejnit informaci o zprovoznění centrálního úložiště elektronických poukazů. Teprve od prvního dne druhého kalendářního měsíce po tomto zveřejnění bude možné začít ePoukazy vystavovat.

Výdejny se musí připravit

„Pandemie prokázala důležitost a nutnost eReceptu. ePoukaz je přesně totéž pro pacienty, kteří musí chodit ke svému lékaři pro recept na své pomůcky,“ vysvětluje ředitelka Koalice pro zdraví Jana Petrenko. Ta sama na konci ledna žádala ministra o urychlené spuštění elektronické preskripce zdravotnických prostředků, doposud však nedostala žádnou oficiální reakci. „To, že politici udělají populistické rozhodnutí, že pandemie skončila, neznamená, že pacienti, kteří budou muset zbytečně čekat před ambulancemi lékařů, nejsou ohrožení. Znamená to jen, že ministerstvo navzdor tvrzení nezajímají,“ zlobí se Petrenko.

Ze zpoždění ePoukazu ale nejsou nadšení ani výrobci, dodavatelé a prodejci, kterých se vydávání zdravotnických prostředků na poukaz týká. „Vzhledem k problematice zdravotnických prostředků, která je odlišná od léků a v některých případech vyžaduje náročnější komunikaci všech zúčastněných stran (předepisujícího lékaře, zdravotní pojišťovny a výdejce), se bude pro většinu výdejců jednat o zcela nový systém komunikace a výdeje,“ konstatuje Petr Kotík, člen představenstva Společenstva výrobců a prodejců zdravotnických prostředků a zároveň Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků.

Bez dostatečné doby na přípravu a úpravu procesů, IT systémů a potřebné legalizace a odzkoušení lze tak podle něj jen velmi těžko předpokládat rychlý a bezproblémový přechod na nový systém. „Situace, které se nejvíce naši členové obávají, je ad hoc spuštění systému ePoukazu okamžitě po uveřejnění prováděcí vyhlášky MZ ČR bez možnosti přípravy. Tedy že nastane situace, kdy klient dorazí s předepsaným ePoukazem do výdejny, která na to ještě nebude z časových a jiných důvodů připravena, a bude docházet k frustrujícím situacím,“ netají se Kotík obavami.

Podle prezidenta České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslava Paláta je nyní důležité, aby si rezort uvědomil, že další prodlužování termínu spuštění není trhem vítáno. „Počkat s vyhláškou na nový zákon by nás přivedlo až někdy do třetího nebo čtvrtého kvartálu. A to je opravdu pro celý trh málo představitelné,“ varuje. „Počkat lze vždycky, třeba i do další olympiády. Ale takto se s tou digitalizací dostaneme za deset let tam, kde jsme již před deseti lety měli být,“ uzavírá Palát.

-sed-