Vnitro navrhuje rozšířit kritickou infrastrukturu o pyrotechnickou službu a monitoring radiace

Rozšířit nařízení vlády o kritické infrastruktuře o zařazení policejních útvarů do „nouzové služby“ navrhlo ministerstvo vnitra. Nouzovou službou se má stát i pyrotechnická služba a policejní útvar Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) sledující terorismus a radikalizaci občanů. V působnosti NCOZ je rovněž monitor radiace, uvádí ministerstvo vnitra. Podle vnitra tato potřeba vyplynula z aplikační praxe během pandemie Covid-19 a z naléhavé potřeby zamezit pandemii.

Ministerstvo vnitra navrhlo novelizovat vyhlášku o kritické infrastruktuře respektive její část o „nouzové službě“. Na základě dopisu ministra pro legislativu ze dne 3. února 2022 rozhodla Legislativní rada vlády vypustit připomínkové řízení.

Úplný návrh novely nařízení vlády je zde. „Potřeba novelizace tohoto nařízení vyplynula z aplikační praxe v době šíření pandemie viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Cílem návrhu je rozšířit okruh prvků kritické infrastruktury, které jsou součástí ,Nouzových služeb´ v zájmu zvýšení jejich ochrany a zajištění jejich fungování,“ uvádí v důvodové zprávě k návrhu ministerstvo vnitra. Návrh obsahuje dva okruhy rozšíření nouzových služeb. Předně jde o vyjmenované rozšíření o územní a krajské informační a operační stanice hasičského záchranného sboru. Hasičský záchranný sbor už součástí kritické infrastruktury je, změna spočívá pouze v přeformulování této části vládního nařízení. Například místo „operační středisko“ bude nyní v nařízení napsáno „národní operační…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová