Akvizice stojí farmaceutické giganty miliardy dolarů, ale dlouhodobě se jim taková investice několikanásobně vrátí. Foto: Max Pixel

GSK kupuje amerického specialistu na onkologické léky. Pfizer si najal člověka na akvizice

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline se rozhodla posílit svou pozici v oblasti léků na vzácné typy rakoviny. V jejím hledáčku se ocitla americká společnost Sierra Oncology. Na akvizice se pravděpodobně připravuje i druhá největší farmaceutická společnost světa, americký Pfizer. Do svého vedení totiž angažovala člověka, který má za sebou v tomto směru bohaté zkušenosti.

Druhá největší farmaceutická skupina ve Velké Británii GlaxoSmithKline se dohodla se společností Sierra Oncology na jejím odkupu. GSK za Sierru zaplatí 1,5 miliardy liber, což v přepočtu dělá asi 44 miliard korun. Informaci přineslo několik zahraničních médií včetně britských listů Financial Times nebo The Guardian.

Britská farmaceutická skupina akvizicí získá přístup k léku momelotinib, který s v současné době testuje na pacientech trpících anémií v důsledku myelofibrózy, což je de facto rakovina kostní dřeně. Podle GSK má lék „významný růstový potenciál“ a očekává se, že by na trh mohl přijít v průběhu příštího roku. Podle analytiků, na něž se odkazuje The Guardian, by prodeje léku mohly generovat roční tržby ve výši až 1,3 miliardy liber (přes 38 miliard korun).

Walmsleyová otupuje kritiku mířenou na svou osobu

Akvizice by měla uklidnit kritiku současné výkonné ředitelky GSK Emmy Walmsleyové ze strany aktivistického investora Elliott Management, který v GSK loni získal významnější majetkový podíl. Od té doby na Walmsleyovou tlačí, aby skupina do svého portfolia zařadila inovativní léky, které by GSK zajistily budoucí příjmy.

Walmsleyová se rozhodla vrátit skupinu GSK zpět na trh s onkologickými léky poté, co její předchůdci z tohoto segmentu společnost prakticky stáhli. „Myslím, že jsme stále na začátku s onkologickými terapiemi. Je ale pozoruhodné, že tyto věci se mohou rychle změnit,“ uvedl pro Financial Times obchodní ředitel GSK Luke Miels, který narážel na úspěchy, které v onkologii dosahuje jeho bývalý zaměstnavatel, skupina AstraZeneca.

GlaxoSmithKline zaplatí za jednu akcii Sierra Oncology 55 dolarů, což představuje prémii bezmála 40 procent oproti zavírací ceně na burze, která se ustanovila před oznámením akvizice. Transakce má být dokončena v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku.

Podle výkonného ředitele Sierry Stephena Dillyho je akvizice velkou příležitostí jak pro Sierru, tak především pro GSK. „Nyní máme partnera s globální infrastrukturou a onkologickou odborností, která umožní dostat momelotinib k pacientům, co nejrychleji to půjde, a to na celosvětové úrovni,“ uvedl Dilly pro Financial Times.

Pfizer „zbrojí“ na akvizice

Odborníci očekávají, že letošní rok bude na farmaceutické akvizice poměrně bohatý. I v těch, které přijdou, může hrát roli skupina GSK. Ta se totiž v průběhu letošního roku chystá odprodat svou divizi spotřební farmacie, za kterou by mohla získat asi sedm miliard liber (přes 206 miliard korun), jež bude moci využít právě k nákupu dalších menších, avšak perspektivních firem.

Na akviziční sezónu se zjevně chystá také americká farmaceutická skupina Pfizer, která se v loňském roce stala (měřeno tržbami) druhou největší farmaceutickou firmou světa hned za Johnson & Johnson. Podle portálu Fiercepharma.com totiž do vedení společnosti usedne nový finanční ředitel David Denton, který do Pfizeru přechází ze stejné pozice ve společnosti Lowe´s, která v USA provozuje řetězec hobbymarketů.

Denton však není ve farmaceutickém průmyslu a zdravotnickém byznysu žádným zelenáčem. Naopak, v tomto oboru má dvacetileté zkušenosti. Než se v roce 2018 připojil k Lowe´s, působil jako viceprezident a finanční ředitel ve společnosti CVS Health, která je vlastníkem maloobchodního farmaceutického řetězce. Pod její křídla patří také zdravotní pojišťovna Aetna.

Aetna se součástí CVS Health stala v roce 2018 a právě David Denton byl klíčovou osobou, která akvizici této pojišťovny měla od počátku až do úspěšného konce na starosti. CVS Health tehdy za Aetnu zaplatila 69 miliard dolarů (asi 1,55 bilionu korun).

Petr Musil