Podle údajů NCZI počet pravidelně sledovaných pacientů malých diabetiků ve věku od 5 do 14 let s diagnózou zjištěnou v daném roce postupně roste. Foto: Pixabay

Na Slovensku se více než dva tisíce dětí léčí inzulinem, jejich počet stále roste

Chronické metabolické onemocnění diabetes není jen záležitostí dospělých, ale postihuje také děti. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje více než dva tisíce dětských diabetiků léčených inzulínem, přičemž 70 procent z nich musí dostávat inzulín minimálně třikrát denně. Kontinuální terapie, neboli zavedení inzulínové pumpy, byla realizována u více než 700 mladistvých do devatenáctého roku života.

Pokud se podaří cukrovku odhalit a úspěšně léčit včas, nemusí výrazněji ovlivnit kvalitu života v dospělosti. Avšak stále platí, že lidé, u kterých se diabetes projevil v dětství, jsou během celého života náchylnější k onemocnění. „Dětská cukrovka je chronické onemocnění metabolismu inzulínu. V případě dětských a dospívajících pacientů jde převážně o autoimunitní cukrovku 1. typu. Jejich pankreas, tedy slinivka břišní, neprodukuje dostatek hormonu inzulínu, v důsledku čehož nebezpečně stoupá hladina glukózy v krvi,“ říká Alžbeta Sivá, mluvčí NCZI.

Cílem léčby je dostat a udržet hladinu glukózy v krvi pod kontrolu. Cukrovka tak mění život nejen malému pacientovi, ale celé rodině. „Diabetik nemůže sníst kdy chce a co ho napadne. Musí si počítat sacharidové jednotky – cukr v každé snědené porci, musí si monitorovat hladinu krevní glykémie a dávkovat si inzulín tak, aby neměl glukózy v krvi ani mnoho, ale ani málo,“ připomíná Alžbeta Sivá. A to platí také u nejmenších v raném dětství, přičemž nemoc vyžaduje celoživotní úpravu životosprávy, a to jak v oblasti stravování, tak pohybu.

Podle údajů NCZI počet pravidelně sledovaných pacientů (dispenzarizovaných) malých diabetiků ve věku od 5 do 14 let s diagnózou zjištěnou v daném roce postupně roste. V praxi to vypadá tak, že v roce 2016 v ambulancích evidovali 134 nových malých pacientů, v roce 2017 jich již bylo 148 a v roce 2018 hlásili lékaři 156 dětí, kterým v tom roce odhalili cukrovku. V roce 2019 tento počet narostl na 164 dětí. Trend se potvrzuje i při posledních statistických zjištěních v roce 2020, kdy bylo v diabetologických ambulancích zaznamenáno 294 nových malých pacientů ve věku od 5 do 14 let.

-bre-