Stavovské organizace ve slovenském zdravotnictví konstatují, že pandemie a uprchlická krize prohlubují problémy, a je proto třeba navýšit odměňování. Foto: Pixabay

Slovenské stavovské organizace ve zdravotnictví chtějí, aby vláda řešila jejich požadavky

Stavovské organizace ve slovenském zdravotnictví upozorňují, že nevšímavost vůči oprávněným požadavkům na zvyšování mezd nedostatkových povolání ve zdravotnictví způsobují napětí, které může mít dalekosáhlé následky nejen pro samotný resort, ale i na celou společnost. Zdravotníci proto vyzývají vládu, aby dala veřejný příslib, kdy a jak plánuje řešit oprávněné požadavky na zvýšení jejich platů.

„Nekonečné sliby nás už neukolébají. Ministerstvo zdravotnictví opakuje pouze to, že dělá vše pro, aby zdravotníci pracovali v adekvátních podmínkách a byli také adekvátně ohodnoceni. Reálně se však žádný posun nedosáhl navzdory jednáním, prosbám, výzvám, posílání otevřených dopisů poslancům či předsedovi vlády. Je velmi dobře známo, že zdravotníci jsou mimo jiné permanentně přetěžováni vyšším počtem pacientů, než je to předepsáno, velkou administrativní zátěží, množstvím nadčasových služeb či psychickým tlakem. V takových podmínkách lidé dlouho nevydrží pracovat, aniž by to jim samotným neublížilo. Proto není divu, že Lékařské odborové sdružení vyhlásilo stávkovou pohotovost a plánuje další kroky, aby vyvinulo tlak na vládu,“ říká Iveta Lazorová, prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek.

Stavovské organizace ve zdravotnictví konstatují, že pandemie a uprchlická krize tyto problémy ještě prohlubují, a podobně jako minulá vláda i tato je tlačí před dilema, zda zůstanou u pacientů, nebo budou nuceni vybrat si, jestli budou mít z čeho nakrmit děti a zaplatit účty.

„Na zasedání Výboru NR SR pro zdravotnictví, které se konalo 1. února letošního roku, jsme upozornili na všechny problémy záchranné zdravotní služby a záchranářů, představili jsme naše požadavky a předložili jsme i návrh řešení. Dostali jsme slib, že do konce června letošního roku dostaneme odpověď. Na problémy jsme opravdu upozornili všechny představitele naší země. Důsledky to může mít katastrofální, další odliv zdravotníků naše těžce zkoušené zdravotnictví nepřežije,“ říká František Majerský, prezident Slovenské komory zdravotnických záchranářů (SKZZ).

Šéf SKZZ dodává, že když stát a společnost žádají zdravotníky o pomoc, oni hned reagují. „Během pandemie či při uprchlické krizi jsme vždy k dispozici, pomáháme i za cenu nedostatku odpočinku a ohrožení vlastního zdraví či zdraví našich rodin. Když však žádáme zlepšit ohodnocení, nikdy není správný čas, nejsou zdroje a ani vůle k řešení. Není se co divit, že si neumíme udržet zdravotníky na Slovensku, pokud po přechodu jen pár kilometrů od našich hranic se k nám chovají s úctou a respektem, umí nás ocenit a máme vytvořeny ty nejlepší podmínky pro práci s dostatečným množstvím pomůcek, materiálu a podpory,“ konstatuje František Majerský.

Situace ve zdravotnictví je podle zdravotníků alarmující a zdravotnických pracovníků ubývá. Podle nich si kompetentní zakrývají před touto skutečností oči, a jejich přesvědčení hraničící téměř s jistotou, že když to šlo doposud, tak to bude fungovat i nadále, je přinejmenším zvrácené.

„Tolikrát prezentované zvyšování platů zdravotnických pracovníků se rozplývá v zamlžování kritického stavu jejich současného postavení. Základem zdravotní péče jsou zdravotníci, kteří oprávněně očekávají, že vláda Slovenské republiky a poslanci Národní rady splní slib a vyčlení finanční prostředky na zvýšení mezd zdravotníků,“ uzavírá Iveta Šluchová, prezidentka Slovenské komory medicínsko-technických pracovníků.

-bře-