Za léta 2010 až 2020 se vybralo zhruba 1 300 tun lékového odpadu v lékárnách, kam jej donesli samotní obyvatelé. Vychází to asi na 30 gramů na jednoho obyvatele, díky čemuž je Slovensko daleko za zeměmi, které mají nižší spotřebu léků. Foto: Pixabay

Slovenští lékárníci vyhlásili Týden lékové amnestie, chtějí zvýšit povědomí Slováků

Slovenská lékárnická komora (SLeK) vyhlásila Týden lékové amnestie, jehož hlavním úkolem je zvýšit povědomí Slováků o správném zacházení s léky. Týden lékové amnestie potrvá od 20. do 29. dubna, bude probíhat ve všech lékárnách na Slovensku a občané tak budou mít možnost pouklízet ve svých domácnostech a lékárničkách a zlikvidovat exspirované a nespotřebované léky správným způsobem. Do lékáren by měli lidé přinášet humánní nebo veterinární léky a zdravotnické pomůcky, jejichž součástí je léčivo.

Jak řekla viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková, nejde o nové téma, jde o téma, kterému se lékárny i lékárníci věnují už několik let. „Naší snahou je vychovávat občany k tomu, aby pochopili, že lék je jiný produkt než běžný domovní odpad a při nesprávném zacházení představuje riziko nejenom pro pacienta, ale i pro životní prostředí,“ říká viceprezidentka SLeK.

Lékárník má informovat pacienty také o likvidaci léků

Právě pandemie covidu zvýraznila téma zacházení s lékovým odpadem, protože lidé se už v první vlně zásobili léky, ať už těmi ve volném prodeji nebo léky na lékařský předpis, které často nespotřebovali. Miroslava Snopková poznamenala, že spotřeba léků vyjádřená v milionech balení za šest let sice mírně klesla, ale v peněžním vyjádření stoupá, protože vzrostly doplatky pro pacienty. Poplatky se v roce 2020 zvýšily o 19 procent. „Za léky zaplatíme a je v podstatě jedno, zda je zaplatí pojišťovna nebo pacient, ale zbytečně vznikají další výdaje na likvidaci a zneškodňování odpadu,“ konstatuje viceprezidentka SLeK.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ upozorňuje, že občané jsou více uvědomělí, co se týká likvidace a třídění běžného odpadu, a proto už dozrál čas na diskusi o likvidaci farmakologického odpadu. Nemusí to být jen léky, ale i zdravotnické pomůcky nebo jiný sortiment lékáren. „Naším úkolem jako lékárníků je léky pro pacienty nejen zajišťovat, připravovat a vydávat, ale také pacienty správně informovat o tom, jak zacházet s léky, které už přestaly být terapeutickým nástrojem a staly se tím pádem odpadem,“ říká Ondrej Sukeľ.

Malá tabletka znečistí 500 tisíc litrů vody

Při hodnocení potenciálně nebezpečných léků, které končí jako odpad, vycházela SLeK z údajů Národního centra zdravotnických informací. Nejčastěji se jedná o léky proti bolesti, z nichž jsou některé i na lékařský předpis. „Existují studie, které potvrzují, že nesprávná likvidace některých léků dokáže znečistit vodu, jedna 50 mg tabletka dokáže znečistit až 500 tisíc litrů vody,“ konstatuje Miroslava Snopková.

Za léta 2010 až 2020 se vybralo zhruba 1 300 tun lékového odpadu v lékárnách, kam jej donesli samotní obyvatelé. Vychází to asi na 30 gramů na jednoho obyvatele, díky čemuž je Slovensko daleko za zeměmi, které mají nižší spotřebu léků. V Evropské unii je průměr okolo 100 gramů vybraného lékového odpadu na obyvatele. V zemích jako je Švédsko, Luxemburg nebo Irsko, je to dokonce přes 200 gramů. „To znamená, že povědomí lidí je tam vyšší a rádi bychom to změnili i u nás,“ uzavírá viceprezidentka SLeK.

-bre-