Foto: Libreshot

Zaplatí stát záchrankám zvýšené náklady na pohonné hmoty? ptá se poslankyně Pastuchová

Ceny pohonných hmot i dalších komodit v poslední době prudce vzrostly. To pociťují nejen subjekty, které mohou reagovat zvýšením cen vlastního zboží a služeb, ale i organizace, které to jen tak udělat nemohou. Ve zdravotnictví se to týká například zdravotnické záchranné služby, která je z části hrazena ze zdravotního pojištění a z části ji dotují kraje. Otázkou tak nyní je, zda stát pošle peníze na vyšší náklady na pohonné hmoty krajům, které je předají záchrankám, anebo nechá tíži na zřizovatelích. Na problém dnes na schůzi sněmovny poukázala poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

Poslankyně Jana Pastuchová požádala o zařazení na program schůze informaci vlády o dopadech cen pohonných hmot na systém integrovaného záchranného systému a organizace pečující o život a zdraví obyvatel.

„Ceny pohonných hmot a jejich růst jsme tu už řešili. Jsem ráda, že i vláda už pochopila, že nestačí jen sledovat marže a alespoň od 1. 6. snížila spotřební daň (…). Já bych se dnes ráda zaměřila na dopad rostoucích cen na fungování integrovaného záchranného systému, respektive organizace, které se starají o bezpečí, život a zdraví občanů a které nemohou ceny svých služeb zvednout, byť se jejich náklady významně zvyšují. Ráda bych věděla, zda má vláda alespoň dílčí odhad nebo statistiku, o kolik vzrostly náklady, které za pohonné hmoty vydá Policie ČR, hasiči nebo zdravotnické záchranné služby, tedy organizace, které se starají o bezpečí, životy a zdraví nás všech. V případě policie či hasičů zvýšené náklady uhradí stát. V případě zdravotnických záchranných služeb nebo některých nemocnic budou zvýšené náklady muset kompenzovat kraje, u městské policie to budou města, u pečovatelských služeb kraje a města,“ poukazuje Pastuchová.

Poslankyně proto žádá statistiky dokladující dopad růstu cen na organizace zřizované státem, kraji či obcemi, a chtěla by vědět, zda stát bude například krajům či obcím tyto zvýšené náklady nějakým způsobem kompenzovat, nebo kompenzace zbude na zřizovatelích, kteří pak ovšem zvýšené náklady na pohonné hmoty vymění například za dotace na modernizaci.

„Nerada bych se dočkala toho, že záchranáři nebo hasiči budou k lidem v nouzi jezdit na kolech, jak to měli v různých aprílových příspěvcích záchranné služby na svých facebookových stránkách,“ dodává Pastuchová.

-mk-