Z pohledu americké skupiny Pfizer jde o nejvýznamnější akvizici za posledních téměř šest let. Na snímku je sídlo společnosti Pfizer v americkém New Yorku. Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Německo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Konec čekání, Pfizer odstartoval vlnu akvizic farmaceutických gigantů. Za 276 miliard koupí Biohaven Pharmaceuticals

Americký farmaceutický obr Pfizer hodlá jako první z gigantů v daném sektoru využít volnou hotovost, kterou se mu podařilo nahromadit během dvou let trvající pandemie koronaviru. Firma v uplynulém týdnu oznámila, že pod svá křídla převezme americkou biotechnologickou společnost Biohaven Pharmaceuticals. Akcionářům zaplatí cenu, která je o 78 procent vyšší, než za jakou se akcie Biohaven obchodovaly ještě den před zveřejněním akvizice. Dopady nákupu analyzoval list Financial Times.

Farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že koupí biotechnologickou společnost Biohaven Pharmaceuticals. Zaplatí za ni 11,6 miliardy dolarů (přes276 miliard korun), respektive 148,50 dolaru za jednu akcii. Cena tak představuje asi 78procentní prémii v porovnání s aktuální tržní cenou společnosti, za kterou se obchodovala těsně před oznámením akvizice, a zároveň zhruba 33procentní prémii v porovnání s váženým průměrem ceny za poslední tři měsíce.

Akvizice navazuje na spolupráci, ke které se obě společnosti rozhodly loni 9. listopadu, když oznámily, že společně komercializují látky rimegepant a zavegepant za hranicemi Spojených států. Pfizer v rámci této dohody získal 2,6procentní podíl v Biohaven Pharmaceuticals.

Pfizer: Zaplatíme to ze svého

„Dnešní oznámení staví na naší tradici zajišťování průlomových terapií pro pacienty, kteří žijí s komplexními bolestivými poruchami a nemocemi, jež postihují zejména ženy,“ uvedl v prohlášení k oznámení akvizice Nick Lagunowich, šéf divize interní medicíny ve společnosti Pfizer. Pfizer rovněž oznámil, že akvizici bude financovat ze svých volných hotovostních prostředků.

„Jsme nadšeni, že můžeme tuto akvizici oznámit. Pfizer je dostatečně schopný k tomu, aby urychlil naši misi dodávat na trh léky pro léčbu migrény ještě většímu množství pacientů. Věříme, že tato transakce bude znamenat přínos jako pro pacienty, tak pro naše akcionáře,“ doplnil výkonný ředitel společnosti Biohaven Pharmaceuticals Vlad Coric.

Společnost Biohaven Pharmaceuticals se ale v rámci skupiny Pfizer „nerozpustí“. Stane se jednou z jeho dceřiných firem a bude na trhu vystupovat pod mírně upraveným názvem jako New Biohaven. A i nadále ji povede Vlad Coric. Obě strany předpokládají, že akvizice bude dokončena na začátku roku 2023. Schválit ji totiž musí ještě akcionáři Biohaven Pharmaceuticals a také americký regulátor, který dbá na ochranu hospodářské soutěže.

Mladá firma s lékem na migrénu

Biohaven Pharmaceuticals je relativně mladá společnost, která vznikla teprve v roce 2013. Specializuje se na vývoj přípravků pro léčbu neurologických nemocí a obtíží, a to zejména migrény u dospělých. Jejím nejznámějším lékem je Nurtec ODT, který se používá jako lék a prevence akutní migrény. Ze stejného okruhu přípravků jsou i již zmíněné rimegepant a zavegepant, k nimž Pfizer získá přístup.

Podle analytiků může Nurtec přinést skupině Pfizer do roku 2026 až dvě miliardy dolarů v podobě příjmů s tím, že jeho patentová ochrana vyprší až v roce 2033, jak podle listu Financial Times uvedla poradenská společnost Evaluate Pharma. Biohaven Pharamceuticals v loňském roce za Nurtec utržila přes 460 milionů dolarů, příjmy z léku by se tak do čtyř let měly zvýšit více než čtyřnásobně.

Největší akvizice od roku 2016

Z pohledu americké skupiny Pfizer jde o nejvýznamnější akvizici za posledních téměř šest let. Zatím poslední dvouciferná akvizice proběhla v roce 2016, kdy Pfizer koupil společnost Medivation, za kterou zaplatil 14,3 miliardy dolarů (přibližně 341 miliard korun).

Nákupy, které Pfizer realizoval v posledním období, byly objemově nepoměrně menší. Jedna z největších byla dokončena v březnu, kdy Pfizer za 5,4 miliardy dolarů (necelých 129 miliard korun) převzal společnost Arena Pharmaceuticals. Na začátku letošního dubna pak oznámil převzetí společnosti ReViral za 525 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun).

Experti už dříve odhadli, že letošní rok bude z hlediska akvizic a fúzí velice zajímavý. Farmaceutické společnosti totiž přetékají likviditou, kterou se jim podařilo nahromadit během pandemie koronaviru. A mezi ty nejnabitější patří právě Pfizer. Evan Seigerman, analytik společnosti BMO Capital Markets pro Financial Times uvedl, že Pfizer disponuje skutečně gigantickou akviziční „palebnou silou“, která představuje asi 200 miliard dolarů (téměř 4,8 bilionu korun). Jen pro představu, jde o sumu, která je téměř srovnatelná s hodnotou jednoho ročního výkonu české ekonomiky.

Petr Musil